Praėjusią savaitę Akmenės krašto muziejuje atidaryta Angelo muziejaus steigėjo R. Milkinto skulptūrų paroda „Esantys šalia“. Eksponuojami iš medžio išdrožti angelai išsiskiria savita stilistika ir vaizdavimo maniera: angelai nėra statiški, daug dėmesio skiriama detalėms, naudojama polichromija ir kapotinė technika.

Jauniausias tautodailininkas
„Angelai paprastai skulptūroje vaizduojami statiški, o mano angelai dažniausiai vaizduojami judesyje. Angelams priskiriu tam tikros veiklos lauką ar funkciją, įvairius simbolius: skulptūra „Atnešantis pavasarį“ – tai visa ko atgimimo, atsinaujinimo angelas, „Laimės angelas“ – jo rankose mano paties nukalta pasagėlė, skulptūroje „Žvilgsnis į praeitį“ – angelas nutūpęs ant sunykusios mano prosenelių sodyboje buvusios svirno spynos, ji galbūt jau skaičiuoja šimtmetį ar daugiau, šio angelo rankose raktelis, kuriuo simboliškai atrakina duris į praeitį ir išsaugo ryšį su mūsų protėviais“, – taip pristatė kai kuriuos savo darbus Rytis Milkintas.

Parodos autorius yra jauniausias Lietuvos tautodailininkas skulptūros srityje: jam tik 21-eri metai, tačiau jis jau surengė 18-tą autorinę parodą. Šiuo metu Rytis vadovauja paties įkurtam Angelo muziejui Šiauliuose ir studijuoja Šiaulių universitete viešąjį administravimą, kur jam 2016 m. buvo suteiktas meniškiausio studento vardas.

Pasak Ryčio Milkinto, parodos pavadinimas „Esantys šalia“ nurodo angelų misiją – padėti žmonėms. Jis tiki, kad meno kūriniai leidžia pajusti ryšį su tikrais angelais, juo labiau kad jo sukurtais angelais galima ne tik grožėtis, bet galima ir paliesti.

Rytis angelus drožia iš liepos, kai kuriuos padengia polichromija [polichromija – daugiaspalvis architektūros, skulptūros ar taikomosios dekoratyvinės dailės kūrinio dekoras – aut. past.]. Be to, jis atidus ir detalėms: pavyzdžiui, jei prireikia, nenaudoja paprastų vinių, o specialia technika padaro jas tarsi nukaldintas kalvio. Parodos autorius naudoja senų, sunykusių pastatų lentas, nes jos tarsi persmelktos praėjusių laikų dvasios. Angelų skulptūrose Rytis mėgsta derinti skirtingas meno šakas: jo darbas „Odė mamai“ – tai skulptūros ir literatūros sintezė [odė – iškilmingas eiliuotas kūrinys – aut. past.], „Kvintetas“ – improvizacija muzikos tema.

Ryčio autoritetas – skulptorius Leonas Strioga: „Jo skulptūros yra vien kapotinės technikos. Tokiose skulptūrose labai daug smulkių įrantų, tai suteikia joms labai gražią, išskirtinę tekstūrą. Džiaugiamės turėdami ir Angelo muziejuje vieną jo dovanotą darbą: medinių skulptūrų elementai derinami su kapotine technika labai gerai dera tarpusavyje.“ Rytis taip pat mėgsta šią unikalią kapotinę techniką, kai naudojami ne kaltai, o kirvukas. Šios technikos elementų yra jo angelų skulptūrose, tačiau jaunasis kūrėjas kukliai prisipažįsta, kad nėra tobulai įvaldęs šios technikos: tam reikia dar daug metų praktikos.

Vieną skulptūrą išskobti Rytis užtrunka mėnesį, o kartais ir ilgiau: „Tai vis dėlto nėra mano pagrindinė veikla ar užsiėmimas, tad tenka dirbti tada, kai atsiranda laisvo laiko.“

Skirta UNESCO klubo nominacija
„Kodėl būtent angelai? Viskas prasidėjo nuo to, kai gavau dovanų angelo skulptūrėlę – tai buvo senelio dovanotas porcelianinis angelas. Dabar jis jau nudaužtu sparneliu, bet užima garbingą vietą vienoje iš Angelo muziejaus ekspozicijų. Šiuo metu mūsų muziejaus ekspoziciją sudaro per 500 angelų skulptūrėlių iš įvairių pasaulio šalių ir iš skirtingų medžiagų: molio, stiklo, porceliano, metalo, akmens, medžio, šiaudų“, – pasidžiaugė didžiausia angelų ekspozicija R. Milkintas.

Pasak pašnekovo, dalis eksponatų skaičiuoja jau ne vieną savo gyvavimo dešimtmetį. Ekspoziciją puošia senųjų meistrų darbai, šalia jų garbingą vietą užima L. Striogos, M. Gaubo, A. Teresiaus ir kt. sukurti angelai.

Artimiausioje ateityje Rytis planuoja sukurti skulptūrą „Angelo vaikystė“, kuri taip pat išsiskirs angelo vaizdavimu judesyje, o ne statikoje: „Angelas bus vaizduojamas besisupantis ant medinio arkliuko, nes būtent toks vaikystės simbolis man pirmiausia ateina į galvą.“

„Ar sutikai kada nors angelą? Ar žinai, kaip jis atrodo, kur jis gyvena, kur pasislepia nuo žmonių akių? O gal teko ir susitikti akis į akį, būti panešėtam ant jo sparnų? Jeigu nieko panašaus nenutiko, kviečiu į skulptūrų parodą „Esantys šalia“, – taip į būsimus parodos lankytojus kreipiasi autorius R. Milkintas. – Angelai ne tik saugo žmones. Jie pralenda pro senų durų rakto skylutę ir saugo mūsų tautos praeitį. Jei kas panorėtų, angelas galėtų savo raktu atrakinti duris į senolių sielas. Į gerumo ir doros viršūnes pakilti galėtų padėti angelas su paukščiu.“

Drožyba Rytį sudomino „Juventos“ progimnazijos technologijų mokytojas, tautodailininkas Romas Ratkevičius, dailininkė Michalina Adomavičienė mokė eskizuoti. 2013 m. parodos autoriui jau skirta UNESCO Šiaulių klubo nominacija „Už kūrybinius ieškojimus ir humanistinių vertybių puoselėjimą“, 2014 m. laimėta pagrindinė Stanislovo Riaubos premija už geriausius skulptūros darbus, 2015 m. įteikta Šiaulių miesto savivaldybės jaunojo menininko stipendija, tais pačiais metais Lietuvos Respublikos kultūros ministerija jam suteikė meno kūrėjo statusą.

Paroda veiks iki vasario 9 d.

2017 01 21 19

Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų