Atidžiai apčiupinėkite kišenes, rankinukus ir pinigines. Jei ten nerandate bibliotekos skaitytojo bilieto arba jei šis jau po storu dulkių sluoksniu, tai greičiausiai gyvenate ne visai įdomiai. Galbūt iš bibliotekos visuomet tikėjotės tik knygos? Ką gi, iš jos galima pasiimti kur kas daugiau.

Daugiafunkcis kultūros ir švietimo židinys
Šiandien biblioteka yra daugiafunkcis kultūros ir švietimo židinys, susitikimų ir pagalbos vieta. Kartais net ir nuolatiniai bibliotekos lankytojai taip ir lieka maloniai nustebinti, sužinoję, ką galima joje ne tik perskaityti, nuveikti, bet ir išmokti.

Dabar biblioteka kaip niekada yra artima, atvira, moderni, šilta. Kartelė vis kyla, tad bibliotekininkai ne kojines mezga, o dėl esamų ir būsimų skaitytojų suka galvą, kokį projektą čia parašius, kad nestigtų įdomios veiklos, o per ją augtų skaitytojų ratas ir noras kuo daugiau skaityti. Taigi, ką čia nuveikus ir pamačius bibliotekoje?

7 filialai – 7 specializacijos
Septyni Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos filialai išsidėstę po miesto bendruomenes, dar vienas – Vaikų literatūros skyrius. Su bibliotekos direktore Irena Žilinskiene susitinkame Gytarių bendruomenės bibliotekoje – „Saulės“ filiale.

„Pernai turėjome 182 tūkst. lankytojų, tai yra 10 tūkst. daugiau nei užpernai, – džiaugiasi direktorė. – Filialuose siekiame renginių įvairovės: Gvazdikų take įsikūrusiame Vaikų literatūros skyriuje Mamų klubo veikla jau ketverius metus skirta mamoms. „Aido“ filiale veikia senjorų rankdarbių būrelis, Lieporių filiale kuriamos lėlės, „Šaltinėlyje“ vyksta edukacijos moksleiviams. O Rėkyvos bendruomenė labai glaudžiai bendradarbiauja su vietiniu bibliotekos filialu, kurio darbuotojai pagal projektą gavo lėšų įsigyti šiaurietiškam vaikščiojimui skirtų lazdų. „Spindulio“ filialas, įsikūręs Gubernijos rajone, dirba su socialinę atskirtį patiriančiais vaikais“, – pasakoja direktorė.

Tad kiekviename filiale pulsuoja įvairiausių veiklų kupinas gyvenimas.

Populiarumo viršūnėje – Komiksų centras
Bet visgi „Saulės“ filiale susitikome ne veltui. Specialistė projektinei veiklai Kristina Mikliuvienė pažymi, jog čia įsikūręs Komiksų centras – viena iš inovatyviausių erdvių. „Ši erdvė įkurta vykdant Lietuvos nacionalinės bibliotekos projektą „Bibliotekos pažangai 2“ lėšomis. Kultūros židiniui tarp vaikų globos namų ir darželių reikėjo atrasi tam tikrą nišą“, – sako ji.

Ir centro įkūrimas pasiteisino: per jo gyvavimo metus filiale lankėsi labai daug žmonių, vykdyta įvairiausių edukacinių veiklų. Vaikai piešė komiksus istorinėmis, globaliomis temomis, iš to išaugo kitos veiklos. Ir moksleivių, ir turistų grupės čia gali atrasti komikso įdomybes.

O kuo gi skiriasi paprastas paišymas nuo komikso kūrimo, paaiškina bibliotekininkas-edukatorius Tomas Januškevičius. Pasak jo, komiksas – tai literatūra, jį irgi reikia skaityti. Bet skaitome jį keliais būdais –  parašytą tekstą ir paveikslėlių kaitą. Žiūrėdamas ir analizuodamas pokyčius skaitytojas supranta istoriją. Kiekvieną pavienį lankytoją bibliotekininkas-edukatorius pasiruošęs supažindinti su komikso kūrybos subtilybėmis. Be to, centras vaikų kūrybą viešina ir mieste, jo inovatyvios paslaugos žinomos ir sostinėje.

Nuo muzikos terapijos mamoms iki...
K. Mikliuvienė sako, kad biblioteka skyrė dėmesio mamoms, auginančioms mažus vaikučius, ir besilaukiančioms. Jos dalyvavo muzikos terapijoje, su mažyliais piešė dailės terapijos užsiėmimuose. Vaikams yra skirtas maniežas, žaidimų zona, žaislai, taigi saugiai palikusios mažuosius mamos gali dalyvauti paskaitose, diskusijoje, užsiėmimuose.

Aido g. esančiame bibliotekos skyriuje įkurtas senjorų rankdarbių būrelis, kurio narės turi galimybių aplankyti ir Gintaro muziejų, ir Amatų centrą Dargužiuose. Taip senjoros plečia žinias apie rankdarbius ir sugrįžusios jas taiko savo veikloje. O ir veikla turi gražios prasmės: jos savo rankdarbius dovanoja gerumo akcijose.

O štai Lieporių filiale dirbusio buvusio kolegos Sergejaus Peršino idėja – kviesti meistres kurti lėles pagal pasirinktus literatūrinius kūrinius, kad sugundytų tiek suaugusiuosius, tiek vaikus skaityti knygas. Čia eksponuojamoje jau ketvirtojoje autorinėje lėlių parodoje tokie knygų personažai kaip Haris Poteris, Mažasis Princas, Pagrandukas, Eglė Žalčių karalienė, Bembis, Mergaitė su degtukais ir kt.

O kur dar kalbų mokymosi kursai, literatūrinis švietimas, tradiciniai kompiuterinio raštingumo mokymai (viena stipriausių paslaugų bibliotekoje), įtraukiant naujas mokymų programas. Naujove tapo nemokami ispanų kalbos kursai bibliotekoje, kuriuos inicijavo bibliotekoje savanoriavęs ispanas pagal Erasmus+ programos Europos savanorių tarnybos projektą.

Be to, bibliotekos darbuotojos mokėsi gestų kalbos Šiaulių apskrities gestų kalbos centre, tad dabar skaitytojai aptarnaujami gestų kalba: turintys klausos negalią žmonės gali drąsiai ateiti į biblioteką.

Pasak I. Žilinskienės, Šiaulių miesto savivaldybės viešoji biblioteka yra žmonių susibūrimo centras. „Kad žmonės čia ateitų, biblioteka turi nepaliaujamai ieškoti naujų veiklų. Auga nauja karta, ji tikrai nori skaityti, bet tik reikia rasti naujų būdų sudominti skaitymu“, – sako ji.

T. Januškevičius priduria, kad biblioteka jau seniai nėra knygų sandėlis. Joje sutinki kitą žmogų, kuris kažką žino. „Žmogus žino kaip ir ką daryti, jeigu kažkuo imsi domėtis, tam biblioteka yra pati geriausia startinė pozicija“, – tvirtina bibliotekininkas.

Plečia kultūrinį akiratį
Didelė ir įspūdinga Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka. Visos bibliotekos erdvės yra atviros, kuriomis skaitytojai gali naudotis. O technologijų naujovės visiškai prieinamos, bet niekas nežino, kad tokios čia egzistuoja.

O su bibliotekos darbuotojomis kalbamės Poezijos kambaryje. Čia jauku minkštame krėsle atsiversti knygą, toks kambarys – rami ir romantiška vieta, kurioje renkasi Šiaulių poetai, bibliotekos skaitytojų klubas. Jame vyko biblioterapiniai susitikimai su filosofu J. Dieliautu.

Ryšių su visuomene specialistė Lijana Feimanienė sako, kad su skaitytojais susitinkama ne tik pačioje bibliotekoje – išeinama į kitas netradicines erdves. Antai Šiauliuose vyko laisvalaikio paroda „Ką veiki?“, tad biblioteka pasinaudojo galimybe pademonstruoti ir smalsiesiems leisti išbandyti mobilią inovatyvių technologijų laboratoriją jaunimui: iPAD planšetės, robotai, virtualios realybės akiniai, galima mokytis 3D grafikos modeliavimo ir sukurtus trimačius modelius spausdinti 3D spausdintuvu, kurti QR kodus ir juos pritaikyti praktikoje.

Ir ši laboratorija skirta ne tik jaunimui, svarbiausia – nebijoti būti smalsiam. Darbuotojos tikina, kad jeigu tik nori, gali naudotis ir čia esančia karaoke sistema, kino sale, kurioje filmą galima žiūrėti su 3D akiniais. Kiekviename bibliotekos skyriuje yra po kelias skaitykles, į kurias kuriame galima įsirašyti šimtus knygų. Šio inventoriaus skolinti į namus biblioteka negali. Jomis galima pasinaudoti bibliotekoje ir su šia priemone, kuri labai tinka žmonėms, turintiems regėjimo problemų, supažindins darbuotojos.

Beje, dar  vienas labai įspūdingas prietaisas bibliotekininkės rankose „mobilus bibliotekininkas“, tik jau skirtas  ne skaitytojams. Juo bibliotekininkas gali besidarbuodamas bet kurioje vietoje išduoti  knygą.

Gėlės ir ekskursijos, ir susitikimai
Pernai pirmą kartą bibliotekoje organizuota „Šiaulių knygų mugė 2016“, kurioje dalyvavo ir knygas pristatė 24 šalies ir miesto leidyklos, keletas autorių. Susitikti su miesto bendruomene ir aptarti savo naujausių knygų atvyko laidų vedėjas, publicistas ir žurnalo leidėjas Andrius Užkalnis, rašytoja ir žurnalistė Ligita Juknevičiūtė ir kiti. Knygų mugės svečiai turėjo galimybę dalyvauti daugiau kaip 20 edukacinių veiklų.

Joje lankytojų netrūko, tad planuojama šį renginį padaryti kasmetine tradicija. O kam gi ši mugė šiauliečiams? Nuvykti į knygų mugę sostinėje reikia atrasti laiko, finansų ir kitų galimybių. Tad šiaulietiškos mugės tikslas – ne tik skatinti skaitymo kultūrą, bet ir organizuoti kultūrinį šiauliečių laisvalaikį.

Gyventojų kompiuterinio raštingumo mokymai –  itin populiarūs tarp vyresnio amžiaus žmonių. Galima individualiai konsultacijai pasiprašyti: ir mokesčius apmokėti, įsidiegti Skype programą, kitiems įdomios kitos temos – yra norinčių susikurti paskyrą socialiniame tinkle, užsiregistruoti internetu į polikliniką. Galima rinktis sudėtingesnę kursų pakopą. Norinčiųjų eilės praktiškai nesibaigia niekada.

Šiaulių apskrities P. Višinskio  viešojoje bibliotekoje Jaunimo erdvėje vyksta edukaciniai renginiai pradedant rankdarbių dirbtuvėmis baigiant pažintimis su fotografija ir kitomis sritimis, čia gimsta jaunimo iniciatyvos, vyksta stalo žaidimo turnyrai.

Mažuosius bibliotekos Vaikų literatūros skyrius skatina tapti aktyviais skaitytojais žaidybiniais elementais: antai bibliotekininkai virsta įvairiausiais personažais ir smagiose ekskursijose supažindina su bibliotekos lobiais.

Beje, ekskursijos gimnazistams – labai populiarios. Abonemento skyriaus vedėja Inga Liekmanienė sako, moksleiviai nustemba, jog be Abonemento yra kiti padaliniai ir kad pasiėmus knygą nebūtina iš karto sprukti lauk. Kiti gi prisipažįsta, kad čia galėtų gyventi. Įspūdinga didelė po visu pastatu esanti saugykla pilna knygų metalinėse lentynose. Dar viena erdvė – knygrišykla, kurioje lengvai atnaujinamos (paremontuojamos) knygos.

Didelio populiarumo sulaukė šioje bibliotekoje vykę susitikimai su žymiais žmonėmis. Konferencijų salėje paprastai nepakakdavo kėdžių, o kažkas įsitaisydavo ir ant palangės.

Beje, bibliotekoje – labai gražios ir prižiūrėtos vazoninės gėlės, kurių čia galėtumėte suskaičiuoti maždaug 80. Ir, regis, atmosfera dėl šių išpuoselėtų gėlių visai kitokia, geresnė.

2017 01 21 25

Šiaulių apskrities P. Višinskio viešojoje bibliotekoje vartotojams skirtos 75 kompiuterizuotos darbo vietos su nemokama interneto prieiga ir galimybe naudotis įvairiomis kompiuterinėmis programomis. Kompiuterinio raštingumo kursai – labai populiarūs.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2017 01 21 24

Pageidaujantiems skaityti jaukiau skirtas Poezijos kambarys.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2017 01 21 22

T. Januškevičius sako, kad šviesos stalu labai patogu pasiskolinti elementus, kopijuoti, lavinti kompoziciją ir pan. Prie stalo vaikams dirbti labai patinka.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų