Šiauliuose Ritos Onos Danielienės tapybos ir autorinių lėlių paroda. Parodoje eksponuojami 10 tapybos darbų ir 10 rankų darbo lėlių.

,,Parodos autorė Šiauliuose jau yra pristačiusi savo kūrinius, bet personalinė paroda Šiauliuose yra pirmoji ir menininkė šiai parodai ruošėsi labai rimtai ir labai ilgai, atidėjusi į šalį savo pagrindinę veiklą – interjero dizainą. Ji pasinėrė į šitą projektą, kad galėtų pradžiuginti jūsų akis ir kad galėtų pasidalinti savo istorijomis“, – kalbėjo galerijos vadovė Barbora Orakauskaitė.

Parodoje – žmogaus gyvenimas
Siekdama perteikti savo darbuose linijų grakštumą ir plastiką menininkė renkasi monotipijos techniką. Monotipija – spaudos technologija, kuria yra padaromas tik vienas atspaudas. Kiekvienas atspaudas yra unikalus ir originalus, antro tokio paties sukurti neįmanoma.

,,Anksčiau dariau vien tiktai liniją, o dabar naudoju ir spalvą“, – sako R. O. Danielienė. Savo darbuose autorė plėtoja buitines temas, tai yra žmogaus gyvenimas, kuris jį mato kiekvieną dieną. Iš šių darbų, R. O. Danielienės teigimu, galima suprasti, kad jai patinka gyventi. Kiekvienas žmogus šiuos darbus gali suprasti savaip.

,,Spalvas aš pasirinkau šiais metais, nes gal gyvenime kažkas keičiasi, panorau spalvų“, – prisipažįsta menininkė. Dailininkės pasirinkta tematika gali papasakoti apie ją supančią aplinką, savo pačios požiūrį į ją.

Darbuose išryškėja kelios dominuojančios temos – moters kūno studijos, socialiniai veiksniai ir glaudūs žmonių ryšiai. Tapybos darbuose atsiskleidžia brandus moteriškumas, intymumas. Pasikartojantys balto balandžio, aureolės, sparnų motyvai suteikia darbams sakralumo.

Darbuose svarbu emocijos
Šalia paveikslų – ir lėlės. ,,Jos yra mano vaikai. Aš ateinu į kambarį, kur aš jas darau, pasisveikinu, išeidama atsisveikinu, žiūriu, kaip joms sekasi, kaip jos džiūva, kaip vyksta procesas. Jos yra visada šalia. Aš negaliu atskirti jų. Jos tiesiog yra ir viskas. Tarp lėlių yra vyrai, moterys, vaikai“, – sako R. O. Danielienė, kurios lėlės yra kaprizingos, charizmatiškos, išraiškingos. Parodoje galima pamatyti skirtingas jų išraiškas, emocijas. Menininkės lėlėse atsiskleidžia išpuoselėtas grožis, dekoratyvumas ir išorinė netobulybė. R. O. Danielienė naujus lėlių personažus atranda stebėdama aplinką, bendraudama, kažkuo gėrėdamasi.

Menininkė, kurdama lėles, pasitelkia siūlus, plunksnas, veltinį, tiulį, nėrinius. Ji domisi menu jau nuo vaikystės. Jai patinka tie darbai, kuriuose yra išreikšta emocija. Ne tai, kiek anatomiškai tikslu, kiek emocionaliai tie darbai veikia.
R. O. Danielienė teigia, kad kartais reikia netrukdyti sau ir leisti daryti tai, ką tu nori, kas tau patinka. Ir kada žmogus pradeda save riboti, jis pridaro daug klaidų, o kai viskas vyksta spontaniškai, lyg tai turėtų vykti savaime. Svarbu žinoti, kokią spalvą pasirinkti, kokį audinį panaudoti – tiesiog mėgautis kūrybos procesu.

,,Nereikia savęs reguliuoti, reikia leisti sau atsipalaiduoti“, – teigia R. O. Danielienė. Menininkė kuria įvairiomis technikomis: paprastu pieštuku, pastele, tušu, akrilu.

2016 12 08 10

2016 12 08 09

Aistės SAKALAITĖS nuotr.

 

Į viršų