Šiaulių universiteto dailės galerijoje atidaryta šiauliečio dailininko švenčiančio 70-metį Sigito Prancuičio paroda ,,Natiurmorto enigma“. Enigma reiškia mįslę, paslaptį. Darbai, kurie eksponuojami parodoje, yra sukurti nuo 1974 iki 2016 m., nors dominuoja pastarųjų metų natiurmortai.

,,Esu nutapęs daug natiurmortų – nemažą kolekciją. Dailės galerijos direktorius Kornelijus Užuotas pasiūlė padaryti atskirą natiurmortų parodą. Taip ir sutarėme. Pasižiūrėjau – atsiliepimai neblogi apie tą parodą“, – teigė S. Prancuitis.

Jam patinka kurti natiurmortus. ,,Kai paišai daiktus, visada iškyla klausimas, dėl ko tu paišai, ką tie daiktai reiškia. Tai ne tas pat, kaip kurti abstrakčią kompoziciją ar portretą. Portretas – viskas aišku, bet čia jau reikia truputį filosofijos. Žiūrovui reikia žiūrėti ir mąstyti. Jeigu mes taip atvirai tas problemas sakysime, tai gausis socialistinis realizmas. Aš tą periodą išgyvenau: paišai daiktelį ir viskas. Natiurmortas ir yra mokymo priemonė tam tikra. Bet išaugame iš mokymo priemonių“, – pasakojo tapytojas.

Anot dailininko, parodoje eksponuojami natiurmortai atspindi šiuolaikinį gyvenimą. Juk visi vaisiai pirkti prekybos centruose.

Be to, S. Prancuičio darbuose, kaip įprasta, dominuoja tamsios spalvos. ,,Čia pasirinkimo nėra. Tai yra prigimtinis dalykas. Čia negali pasirinkti, ar tamsiai paišysi, ar šviesiai. Čia negali nieko sau įsakyti“, – prisipažino S. Prancuitis.

S. Prancuitis yra surengęs parodų Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Olandijoje, Švedijoje, Rusijoje. Be tapybos pastaruoju metu domisi asambliažais, instaliacijomis, objektais.

2016 11 25 25

Iš parodos ,,Natiurmorto enigma“.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų