Valstybinis Šiaulių dramos teatras ruošiasi Kalėdoms – šventiniu laikotarpiu mūsų mylimi aktoriai miestiečiams pristatys net tris premjeras. Jau trečiadienio rytą aktoriai ir režisieriai spaudos atstovams pristatė numatomas premjeras bei leido užeiti į repeticiją.

Teatro vadovo Aurimo Žvinio teigimu, metų pabaiga yra ypač darbinga. Visi džiaugiasi pasiruošimo laikotarpiu ir su jauduliu laukia visų premjerų bei žiūrovų vertinimų.

„Mažajame prince“ – įstabi scenografija ir kitokia kūrinio interpretacija
Spektaklį pagal visame pasaulyje gerai žinomą Antoine de Saint-Exupery knygą kuria ir iššūkį parodyti savą „Mažojo princo“ interpretaciją nusprendė originaliais teatriniais ieškojimais garsėjantis režisierius Šarūnas Datenis. Jo teigimu, istorija yra paremta meilės ir draugystės tema, kurią šiais laikais neretai pamirštame ir kurios nebevertiname.

„Per gaunamą didelį informacijos kiekį šiuolaikinėje visuomenėje esame pamiršę paprastumą.

Žmonės nebemoka smulkmenose pamatyti gražių dalykų. Norėtųsi priminti, kad viską mes turime savo viduje, tereikia atidaryti duris ir rasti laimę“, – sakė režisierius Š. Datenis.

Pagrindinį vaidmenį spektaklyje atliksiantis aktorius Aidas Matutis, kuris šiais metais tapo  UNESCO Šiaulių klubo premijos laureatu, teigė dar negalintis pasakyti, kaip jam sekėsi įsijausti į vaidmenį – spektaklis juk dar neįvyko. Tiesa, aktorius neslėpė, kad tai yra vienas sunkiausių jo įkūnijamų personažų.

„Šį vaidmenį atlikti sunku, nes personažas reikalauja tyrumo, tikėjimo ir šviesos. Dauguma mūsų esame sugadinti žmonės, todėl parodyti ir sukurti meilę ir tikrumą yra sudėtinga“, – sakė A. Matutis.

Aktorius pripažino, kad skaitydamas šią knygą Mažąjį princą įsivaizdavo visai kitaip. Išvydęs scenografiją suprato, kad Š. Datenis žiūrovams nori parodyti kitokią interpretaciją.

Net po keletą vaidmenų spektaklyje atliks Dalius Jančiauskas ir Monika Šaltytė. Aktoriai užsiminė, kad žavisi tokiu režisieriaus sprendimu.

„Žmogus juk yra visoks“, – sakė D. Jančiauskas.

Jis vaidins Pilotą ir keturis planetų gyventojus – Karalių, Garbėtrošką, Girtuoklį ir Žibintininką. Tuo tarpu M. Šaltytė atliks Rožės, Lapės ir Gyvatės vaidmenis.

Dar 1943 m. išleista knyga iki šiol laikoma viena iš populiariausių knygų pasaulyje. Istorija apie dykumos viduryje priversto nusileisti lėktuvo piloto ir mielo berniuko iš kitos planetos draugystę vienodai žavi tiek vaikus, tiek suaugusius. Ne veltui knygos dedikacijoje jos autorius rašė: „Visi suaugusieji iš pradžių buvo vaikai.“

Pjesėje „Visu greičiu atgal“ aktorės dainuos gyvai
Pirmąjį gruodžio savaitgalį Šiaulių dramos teatre bus pristatoma dviejų dalių kriminalinė-muzikinė komedija „Visu greičiu atgal“ pagal Pierre Notte pjesę „Dvi poniutės pakeliui į Šiaurę“.

Spaudos konferencijos metu nedaugžodžiavęs spektaklio režisierius Arvydas Lebeliūnas pasakojo, kad tai yra graudžiai komiška istorija apie dviejų seserų Anetės (60 metų) ir Bernadetės (55 m.) kelionę, ieškant prieš 25-erius metus mirusio tėvo kapo, kuriame seserys nori palaidoti neseniai mirusios motinos pelenus. A. Lebeliūno teigimu, pjesės pradžia yra gan tragiška, tačiau vėliau einama laimingos pabaigos link.

„Man atrodo, kad kas bebūtų, reikia ieškoti laimingos pabaigos net ir didžiausioje tragedijoje“, – sakė režisierius.

Reikšmingą vietą spektaklyje užima muzika ir dainos, kurias gyvai atliks aktorės Jūratė Budriūnaitė ir Nomeda Bėčiūtė.

„Seserys yra tarsi du nepažįstami ir svetimi žmonės. Sėdėdamos šalia jos yra toli viena nuo kitos.  Ta kelionė, į kurią jos leidžiasi, ir atsitikimai po truputį pradeda jas jungti“ , – sakė J. Budriūnaitė, įkūnysianti Bernadetę.

Pasak spektaklio režisieriaus, šios pjesės esmė – kiek daug mes atrandame prarasdami.

Musės išgyvens labai žmogiškas gyvenimo istorijas
Šiaulių dramos teatras puoselėja gražią tradiciją sukurti naują, originalų spektaklį, kuris būna rodomas tik šventiniu laikotarpiu.

Šiais metais tą tradiciją tęsti ėmėsi aktorė Inga Norkutė, kuri Anykščiuose vykusio profesionalių teatrų nacionalinės dramaturgijos festivalyje „Pakeleivingi 2016“ pripažinta geriausia aktore. Taigi Šiaulių dramos teatre ji režisuoja vaikams skirtą spektaklį „Linksmos istorijos iš musių gyvenimo“. Pasak I. Norkutės, spektaklis bus tarsi dovana miestui.
Režisierė intriguoja – spektaklyje nebus teksto, tik garsai zzzzzz, sssssss, šššššš. Nepaisant to, viskas bus suprantama. Tarp etiudų skambės tik šiam spektakliui sukurti muzikiniai intarpai.

„Aš mėgstu minimalizmą ir iš nieko padaryti kažką didelio. Klounados stiliaus spektaklio mūsų teatre dar neturime, taigi jis užpildys šią nišą“, – sakė I. Norkutė.

Antrindamas režisierei teatro vadovas A. Žvinys teigė, kad šiuo spektakliu bus užpildytas patiems mažiausiems, pypliams skirtas segmentas. Spektaklyje bus pasakojamos labai žmogiškos istorijos, kurias išgyvena vabzdžiai – musės ir uodas.

2016 11 24 07

Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktoriai šventiniam laikotarpiui ruošia net tris spektaklių premjeras.
Juditos BALTAKYTĖS nuotr.

Į viršų