Ketvirtadienį Šiaulių „Aušros“ muziejaus Chaimo Frenkelio viloje atidaryta paroda „Gailestingumo keliu: šventieji mene“. Parodos atidarymą pagerbė Šiaulių vyskupas JE Eugenijus Bartulis. Ištraukas iš 1858 metais išleistos vyskupo Motiejaus Valančiaus knygos „Ziwataj szwętuju“ skaitė aktorius Vladas Baranauskas.

Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza susirinkusiems priminė, jog Ch. Frenkelio viloje religinio turinio parodos rengiamos dešimtmetį, o ši paroda – atsiliepimas į popiežiaus Pranciškaus kvietimą paskelbtiems Šventiesiems gailestingumo metams paminėti. Muziejaus direktorius palinkėjo žmonėms, apsilankiusiems parodoje, pamąstyti apie gyvenimą ir gailestingumo sąvoką.

Muziejaus direktoriaus pavaduotoja Virginija Šiukščienė pasidžiaugė, jog Chaimo Frenkelio viloje atidaryta paroda iškilmingai uždaro popiežiaus Pranciškaus paskelbtus gailestingumo metus.

Parodos kuratorė „Aušros“ muziejaus dailės skyriaus vyresnioji specialistė Regina Tamašiūnaitė sakė, jog dažniausiai bažnyčiose ar muziejuose tik žiūrime į paveikslus, nesigilinant į jų prasmę. Dažniausiai apie kūrinius žmonės sako – „gražu-negražu“. „Šiais galimybių laikais, galime sužinoti, kas drobėse pavaizduota ir kiek ten iškalbingų ženklų, kurie mus praturtina apmąstymo metu. Čia ne didaktika, ne mokymas, o siūlymas būti filosofiškesniems“, – sakė R. Tamašiūnaitė.

Parodą apžiūrėjęs vyskupas E. Bartulis teigė, kad ji savalaikė ir praturtinanti žmogų. „Paveikslai labai iškalbingi. Mes nesame niekada jų matę. Paveikslai kalba apie šventųjų gyvenimus. Kai šiandien matome sudarkytą ir paviršutinišką žmonių gyvenimą ir egoizmą, čia matome priešingą gyvenimą – dalijantį meilę. Gailestingumo metais kiekvienas turėjo prisiliesti prie Gailestingumo meilės. Dievas į visus žvelgia su meile, net į didžiausią nusidėjėlį. Kodėl dabar tiek mažai gailestingumo? Nėra tikėjimo. Jei nėra tikėjimo, nėra ir gailestingumo“, – sakė parodą apžiūrėjęs vyskupas E. Bartulis.

Šiaulių „Aušros“ muziejus parodoje „Gailestingumo keliu: šventieji mene“ pristato šventųjų paveikslus, medines šventųjų skulptūras ir procesijų altorėlius. Parodoje eksponuojami Šiaulių „Aušros“ muziejaus, Lietuvos Dailės muziejaus eksponatai ir altorėliai iš Mosėdžio bei Ylakių bažnyčių Skuodo rajone.

Bene įspūdingiausias darbas parodoje –  pirmą kartą eksponuojamas po restauravimo sugrįžęs nežinomo dailininko paveikslas „Jėzus kviečia vaikus pas save“, nutapytas aliejiniais dažais ant metalo plokštės, kalinėtas reljefu, paauksuotas. Šiame paveiksle vaizduojama scena iš Šventojo Rašto: „Jėzus tarė mokiniams: „Leiskite mažutėliams ateiti pas Mane ir netrukdykite, nes tokių yra Dangaus karalystė. Iš tiesų sakau jums: kas nepriima Dievo karalystės kaip kūdikis, neįeis į ją. Ir Jėzus laimino vaikus, apkabindamas ir dėdamas ant jų rankas.“

Ši paroda – tai puiki proga susikaupti, apmąstyti nuveiktus darbus, prisiminti artimuosius ir uždegti viltį širdyse prieš didžiąsias metų šventes. Paroda veiks iki 2017 m. vasario 5 d. Norintys gali  užsisakyti ir teminę ekskursiją, kurią ves parodos kuratorė R. Tamašiūnaitė.

Į viršų