Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį pasveikino tarptautinio gynybos technologijų renginio „Baltic Miltech Summit“ dalyvius.

Šalies vadovas pažymėjo, kad šiuo svarbiu istorijos momentu, kai tarptautinės tvarkos ir saugumo architektūros destabilizavimas kelia naujų iššūkių, investicijos į gynybą tampa vis aktualesnės.

„Dabar jau visi aiškiai matome, kad Rusijos agresiją prieš Ukrainą nulėmė šimtmečius puoselėjamos imperialistinės ambicijos. Rusija nori sunaikinti Ukrainą kaip suverenią valstybę, galinčią laisvai pasirinkti savo politinę sistemą ir sąjungininkus. Tokiomis aplinkybėmis, kai nuolaidžiavimo politika vėl smarkiai diskredituota, vienintelis būdas sustabdyti Rusijos imperializmą – padėti Ukrainai iškovoti galutinę pergalę“, – sakė Prezidentas.

Valstybės vadovas akcentavo, kad Lietuva, turėdama sieną su abiem agresorėmis – ne tik su tiesiogiai puolančia Rusija, bet ir su šios pajėgoms naudotis savo teritorija bei oro erdve leidžiančia Baltarusija, nesirengia ramiai sėdėti nuošalyje. „Mes visomis įmanomomis priemonėmis aktyviai padedame Ukrainai. Taip pat didiname investicijas į savo pačių saugumą ir gynybą. Mūsų šalies išlaidos krašto gynybai jau pasiekė 2,5 proc. BVP, su galimybe jas padidinti iki 3 proc. BVP“, – susitikimo dalyviams sakė Prezidentas.

Šalies vadovas pabrėžė, kad nors gerai pasirengusi ir motyvuota visuomenė yra labai svarbi bet kurios valstybės saugumui ir gynybai, šiuolaikinės gynybos priemonės taip pat yra būtinos. „Technologinis pranašumas prieš galimą priešą, buvęs aktualus visais laikais, ir šiandien turi būti esminis bet kokių gynybos planų elementas“, – sakė Prezidentas.

Šalies vadovas priminė susitikimo dalyviams, kad NATO Vilniaus viršūnių susitikime planuojami priimti sprendimai stiprinti NATO rytinį flangą, atnaujinti regioninius gynybos planus, didinti išlaidas gynybai, be kita ko, prisidėtų prie gynybos pramonės augimo. Prezidentas palinkėjo tarptautinio gynybos technologijų susitikimo dalyviams imtis reikšmingo vaidmens tuo metu, kai Europa ieško būdų labiau užtikrinti atsakomybę už savo pačios saugumą.

Inovacijų agentūros organizuojamame tarptautiniame renginyje „Baltic Miltech Summit“ šiemet susitinka beveik 600 gynybos ir saugumo sektoriaus profesionalų ir ekspertų iš 32 ne tik Europos, bet ir viso pasaulio šalių.

Pranešimą paskelbė: Ridas Jasiulionis, Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija

Į viršų