Vyriausybė iš esmės pritarė Seimo narių registruoto Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) 488 str. pakeitimo projekto siūlymams, tačiau atkreipė dėmesį, kad baudų dydžiai už triukšmą viešose erdvėse turi būti proporcingi.

Policijos pareigūnams dažnai tenka reaguoti, siekiant užtikrinti gyventojų ramybę ir viešąją tvarką. Policijos vertinimu, šiuo metu galiojančios baudos už tokius nusižengimus nepakankamai drausmina triukšmadarius.

Triukšmo problema ypač aktuali kurortinėms savivaldybėms vasaros sezono metu, taip pat ir kitų didžiųjų miestų centruose bei gyvenamuosiuose rajonuose. Vidaus reikalų ministerija, Policijos departamentas glaudžiai bendradarbiauja su savivaldybių administracijomis, skiriant dėmesį triukšmo prevencijai.

Seime registruotu ANK projektu siekiama didinti baudas (vietomis net iki 15 kartų) už triukšmą viešose vietose, o vakaro ir nakties metu ir gyvenamosiose vietose, įmonėse, įstaigose ir organizacijose, siekiama išskirti bei nustatyti griežtesnes baudas įmonių, įstaigų ir organizacijų vadovams, kai viešosios rimties trikdymas vyksta jų valdomose patalpose.

Vyriausybės išvadoje siūlomi mažesni nei Seimo narių pateikto ANK projekto nustatyti baudų dydžiai, taip pat papildomai išskiriami kiti atsakingi asmenys.

Vyriausybės siūlymu šauksmai, švilpimas, garsus dainavimas arba grojimas muzikos instrumentais, kitokiais garsiniais aparatais ar kiti triukšmą keliantys veiksmai gatvėse, aikštėse, parkuose, paplūdimiuose, viešajame transporte ir kitose viešosiose vietose, o vakaro (nuo 19 val. iki 22 val.) ir nakties (nuo 22 val. iki 7 val.) metu – ir gyvenamosiose patalpose, įmonėse, įstaigose ar organizacijose, kai tai trikdo asmenų ramybę, poilsį ar darbą, užtrauktų baudą nuo 80 iki 200 eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 200 iki 300 eurų. Pakartotinių nusižengimų baudos siektų iki 400 eurų.

Šiuo metu galiojančioje ANK redakcijoje pirmą kartą už viešosios erdvės trikdymą asmenims numatoma bauda – nuo 20 iki 80 eurų, o pakartotinai – nuo 80 iki 300 eurų.

Ir pagal dabar galiojančią ANK redakciją už aptariamus nusižengimus yra baudžiami tiek vadovai, tiek jų įgalioti asmenys, tačiau įstatymo projektu siekiama jiems prisiskirti didesnę atsakomybę.

Į viršų