Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė su Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT), Muitinės departamento vadovais, policijos ir Finansų ministerijos atstovais aptarė kontrabandos gabenimo tendencijas, kovos su kontrabanda priemones ir tarnybų bendradarbiavimo stiprinimą užkardant šiuos nusikaltimus.

VSAT duomenimis, rūkalų kontrabanda intensyvėja – per 2022 m. fiksuotas 28 proc. augimas. Pagrindinis kontrabandos srautas driekiasi iš Baltarusijos. Aktyviai dirbantys pasieniečiai pernai sulaikė rekordiškai daug kontrabandinių cigarečių – daugiau kaip 4,3 mln. pakelių, kurių vertė – virš 16,1 mln. eurų. Tai didžiausias metinis kiekis nelegalių rūkalų, VSAT sulaikytas per daugiau kaip du dešimtmečius. Užkardyta žala valstybei (privaloma sumokėti mokesčių suma) – 14,3 mln. eurų.

„Investicijos į sienos apsaugą atsipirko ne tik užkardant neteisėtą migraciją, bet ir kovojant su kontrabanda. Nors sulaikoma rekordiškai daug kontrabandinių prekių – problema išlieka ir atsipalaiduoti negalime. Galiu patikinti, jog kovos su kontrabanda priemonės tik griežtės. Kontrabandos užkardymui būtinos bendros pasieniečių ir muitininkų priemonės ir veiksmai, taip pat reikiama įranga. Be to, privalome stiprinti pareigūnų motyvacinę sistemą ir skirti papildomą dėmesį korupciniams ryšiams tarnybose", – teigia ministrė A. Bilotaitė.

2021-2022 m., reaguojant į neteisėtų migrantų bangą sustiprinta valstybės sienos apsauga – per rekordiškai trumpą laiką pastatytas fizinis barjeras, diegiamos sienos stebėjimo sistemos, kurių pagalba jau stebima apie 94 proc. sienos su Baltarusija, investuota į pasienio pareigūnų gerovę ir aprūpinimą.

Tačiau kontrabandos tendencijos rodo, jog auga traukiniais gabenamų rūkalų kiekiai – 2022 m. nustatytas 51 atvejis ir sulaikyta virš 2,9 mln. pakelių cigarečių, kurių vertė 10,9 mln. eurų ir jos sudaro daugiau negu du trečdalius (67,2 proc.) VSAT sulaikytų rūkalų kiekio. Auga ir kontrabandos per žalią sieną atvejų skaičius. 2022 m. nustatyti 326 cigarečių kontrabandos atvejai (2021 m. – 250), tačiau apimtys mažėja – gabenamos smulkesnės siuntos.

Keičiasi ir kontrabandos gabenimo būdai – tam vis dažniau naudojami dronai. 2022 m. nustatyti 49 atvejai, kuomet dronais buvo gabenamos cigaretės, kai 2021 m. – tokių atvejų buvo tik 17.

Susitikime aptartas VSAT ir Muitinės departamento bendradarbiavimo stiprinimas, abiejų su kontrabanda kovojančių institucijų efektyvesnio veiklos sinchronizavimo galimybės. Artimiausiu metu bus pasirašytas 2023 m. bendrų korupcijos prevencijos priemonių planas, kurį parengė VSAT Imuniteto valdyba kartu su Muitinės departamento Imuniteto tarnyba.

Į viršų