Tvarką parduotuvėse palaikantys apsaugos ekspertai pastebi, jog daugėja ne tik etatinių vagišių, nugvelbtas prekes parduodančių „antrinėse rinkose". Tam tikrų taisyklių nepaiso ir nepilnamečiai, nesuvokiantys savo veiksmų padarinių. Daugelio šalies prekybos tinklų objektus prižiūrinti saugos tarnyba atskleidžia esminę spragą, kuria naudojasi ilgapirščiai, ir skatina šviesti jaunąją kartą apie tai, jog į rimtesnius jiems patiems bei visuomenei atsiliepsiančius pažeidimus gali išaugti ir saldumynų vagiliavimas.

Teisinio reguliavimo netobulumas masina vagišius

Per mėnesį didžiausia saugos tarnyba „Ekskomisarų biuras" šalies prekybos centruose sulaiko per 100 vagystėmis įtariamų asmenų, tarp kurių ne vien asocialūs ar priklausomybių turintys žmonės. Vykdomasis direktorius Arvidas Januška tikina, kad didžiausią žalą padaro tie, kurie tiesiogine prasme iš to gyvena.

„Lengvai realizuojamą laimikį – alkoholį, kavą, sviestą, vytintas dešras, kosmetikos reikmenis,  – jie dažniausiai parduoda už gerokai mažiau. Kylant kainoms tam tikri dalykai tampa savotiškomis „prabangos" prekėmis, tad vagiama ir didesniais kiekiais. Jei anksčiau mėgindavo pasprukti su, pavyzdžiui, dešimt pakelių sviesto, šiandien – su penkiasdešimt", – komentuoja ekspertas.

Vertindamas esminę tokios nusikalstamos veikos problematiką, A. Januška paaiškina, jog pavogus prekių, kurių vertė iki 150 eurų, gresia tik administracinė atsakomybė. Gautų piniginių baudų vagišiai dažniausiai nesumoka ir kartais dar tą pačią dieną sugrįžta vagiliauti.  Įžūliausieji – ir į tą patį prekybos centrą.

„Šiandien Lietuvoje galiojanti atsakomybės sistema jų neatgraso – būna, jog per metus parduotuvėse tuos pačius asmenis pagauname nusikaltimo vietoje daugiau kaip po 50 kartų. Įdomu tai, kad šiemet vagysčių skaičius, lyginant su praeitų metų tuo pačiu laikotarpiu, padidėjo kone perpus", – atskleidžia „Ekskomisarų biuro" atstovas.

Jaunoji karta mato vyresniųjų (ne)kultūringumą

Pastebėtus smulkius vaikų vagiliavimus paprastai stengiamasi išspręsti be policijos įsikišimo, mat dažniausiai tuo užsiima 5–7 klasių moksleiviai, o kartais ir pradinukai. Visgi problema labai opi, o ją aštrina kitokių formų nedrausmingas elgesys: keliantis nepatogumų bei finansinių nuostolių personalui ir drumsčiantis kultūringų parduotuvių lankytojų patirtį.

„Vaikai žaidžia slėpynes ar gaudynes, laksto prekėms skirtais vežimėliais, tuo pačiu dar ir išvartydami lentynas. Neretai norėdami apžiūrėti žaislą pažeidžia pakuotę, sugadina patį daiktą arba palieka jį bet kur. Čia blogą pavyzdį rodo ir suaugusieji – tarkime, įsideda į krepšelį brangaus alkoholinio gėrimo butelį, vaikštinėdami po parduotuvę persigalvoja, bet negrąžina atgal į vietą", – dalinasi A. Januška.

Apsaugos darbuotojui užfiksavus daikto paėmimo faktą ir pastebėjus, jog pirkėjas jo nepateikė apmokėti, gali kilti pagrįstas įtarimas dėl vagystės: „Tokį asmenį turime teisę sulaikyti, o to pasekmė – sugaištas jo paties laikas, kol situacija bus išsiaiškinta, ir patirtos neigiamos emocijos, kurias mažamečiui pakelti juk daug sunkiau nei brandžiam žmogui."

Apsaugos ekspertų iniciatyva – šviesti moksleivius

Stebint įvairius taisyklių nepaisymo atvejus, dar pernai „Ekskomisarų biuro" komandai kilo edukacinių paskaitų vaikams idėja. Susilaukus mokyklų, tėvų įsitraukimo ir prašymų rengti jas dažniau, šiemet iniciatyva vykdyta itin aktyviai, prisijungti pasiūlyta ir policijos atstovams. Problemos aktualumą įžvelgiantis prekybos tinklas IKI suteikė galimybę organizuoti edukacijas savo parduotuvių apsaugos postuose.

„Ekskomisarų biuro" atstovė informavo vaikus, koks bendraamžių nesąžiningas elgesys nepraslysta pro akis apsaugininkams: nuo tiesiog parduotuvėje suvalgomų saldainių iki sprendimo susimokėti tik už vieną prekę, o kitą paslėpti savo rankovėje ar net bičiulio kišenėje. Išaiškino dažnos situacijos pavojų, kuomet vagiliauti įkalbinėja ne tik vyresni vaikai, bet ir šalia parduotuvių besibūriuojantys įtartini suaugusieji, bei būtinybę tokiu atveju kreiptis į apsaugą. Moksleiviams buvo įteikta po atšvaitą, priminta apie jų dėvėjimo svarbą ir kitas saugaus elgesio kelyje taisykles.

Vilniaus miesto penktojo policijos komisariato Veiklos skyriaus vyriausioji tyrėja Laura Šimonienė akcentavo Lietuvos Respublikos Konstitucijos 7 str. „Įstatymų nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės": „Todėl labai svarbu suvokti, kas aktualu nepilnamečiams jų amžiuje. Renginyje pasakojome vaikams apie dažniausiai daromus teisės pažeidimus parduotuvėse ir gresiančią teisinę atsakomybę, atsakėme į jiems rūpimus klausimus."

„Ekskomisarų biuro", Vilniaus miesto penktojo policijos komisariato pareigūnų ir IKI partnerystė – siekis priminti ne tik vaikams, bet ir tėvams bei globėjams, jog pridėtinę vertę kiekvienam žmogui kuriančio sąmoningumo augimas prasideda nuo mažų žingsnių.

A. Januška džiaugiasi, jog po edukacinių pamokėlių prekybos centruose, kuriuose jos vyko, situacija taisosi – apsaugininkai pastebi, jog čia užsukantys moksleiviai gerokai atsakingesni: „Gal sutapimas, bet per pastarąsias kelias savaites neteko sudrausminti nė vieno nepilnamečio – anksčiau dėl įvairių priežasčių kolegos tai darydavo bent kelis sykius į savaitę."

Į viršų