Šiaulių apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija numato pradėti nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje 28 m. A. P. kaltinamas dviejų vyrų nužudymu, plėšimu. Už įvairius nusikaltimus anksčiau ne kartą teistas Raseinių rajono gyventojas per ikiteisminį tyrimą negalėjo paaiškinti, kodėl padarė jam inkriminuotas nusikalstamas veikas. Apie tai informuoja Vytautas Jončas, Šiaulių apygardos teismo pirmininko padėjėjas ryšiams su visuomene ir žiniasklaida.

Dviejų žmogžudysčių aplinkybės ėmė aiškėti po to, kai šių metų vasario pabaigoje, prie miškelio Raseinių rajone buvo rastas taksi automobilis, o šalia jo gulintis negyvas 60 m. V. M. Neilgai trukus nustatyta, kad automobilio savininkas buvo nužudytas.

Pradėjus ikiteisminį tyrimą pareigūnai sulaikė ir į areštinę uždarė policijai žinomą A. P. Bylos duomenimis, lemtingąjį vasario 19-osios vakarą, būdamas Ariogaloje, A. P. pažįstamo V. M. paprašė, kad šis savo automobiliu jį nuvežtų į Raseinius, V. M. sutiko. Tyrimo duomenimis, kaltinamasis galėjo žinoti, kad vairuotojas turi pinigų, todėl važiuojant jam kilo mintis tuos pinigus pagrobti. Kaltinamasis A. P. iš pradžių taksi vairuotoją pasmaugė, tada pagrobė 300 eurų, išstūmė nužudytąjį iš automobilio ir pats nuvažiavo į degalinę. A. P. degalinėje išsiaiškino, kokiu keliu reikia važiuoti į Raseinius, paaiškėjo, kad jis turi grįžti tuo pačiu keliu.

Bylos duomenimis, A. P. privažiavęs prie įvykio vietos – gulinčio automobilio savininko – nutarė taksi automobilio atsikratyti, jį palikdamas prie V. M. ir pats iš nusikaltimo vietos pasišalino. Kaip vėliau teigė kaltinamasis, tada jis manęs, kad taksi automobilio savininkas esąs dar gyvas.

Per ikiteisminį tyrimą A. P. kalbėjo, jog lemtingąjį vakarą kelyje į Raseinius jis sėdėjo šalia vairuotojo V. M. ir gėrė alų. Begeriant alų, anot kaltinamojo, jam atėjo mintis, ir jis V. M. pasakė „pasuk į keliuką nuo pagrindinio kelio“, po jo pasakymo V. M. pasuko į kairę, ten buvęs kažkoks užrašas, A. P patikslino, kad tas keliukas vedęs į mišką. Kaltinamasis pasakojo, kad V. M. dar važiavo, kai jis jam ant pečių uždėjo ranką, V. M. sustabdė automobilį.

A. P. teigimu, tada jis paėmė su kaire ranka ir apglėbė kaklą V. M. o su savo dešine ranka paėmė už savo kairės rankos ir smaugė V. M., kad šis prarastų sąmonę. Kodėl taip pasielgė, kaltinamasis pasakyti negalėjo. A. P. negalėjo paaiškini, dėl kokios priežasties V. M. liepė pasukti į keliuką, nežino, ir kodėl vyrą  smaugė. Išlipęs iš automobilio, A. P. vairuotoją iškėlė  iš automobilio ir paliko jį ant žemės,  tada paėmė V. M. pinigus iš piniginės, kuri buvusi vairuotojo automobilio durelėse, gulintį V. M. paliko lauke ant keliuko, o pats nuvažiavo su jo automobiliu į degalinę.

A. P.  degalinėje  nusipirko kavos už savo pinigus, o cigarečių – jau už V. M. pinigus. Kaltinamasis pasakojo, jog  pardavėja tada jam parodžiusi kelią, kuriuo reikia važiuoti Raseinių link. Ilgai netrukus jis privažiavo prie ant kelio gulėjusio V. M. – ten, kur jį ir paliko.

A. P. sakė žinojęs, kad pažįstamas V. M. turi pinigų, bet, anot kaltinamojo, „važiuoti į Raseinius paprašė šiaip sau, be jokio tikslo ir tuo metu dar neturėjo ir tikslo apiplėšti“. Kaltinamasis teigė V. M. nenorėjo nužudyti, norėjo tik apsvaiginti ir pagrobti pinigus.

Netrukus paaiškėjo, kas tų pačių metų sausio pabaigoje Ariogaloje galėjo nužudyti 42 m. R. M. Per ikiteisminį tyrimą buvo nustatyta, kad konfliktas tarp buto šeimininko ir A. P. galėjo kilti išgertuvių metu.

A. P. pareigūnams pasakojo, kad lemtingąjį vakarą jis pats gėrė savo nusipirktą alų, o R. M. – savo degtinę. Anot kaltinamojo, alkoholinius gėrimus tada jie gėrę atsistoję. A. P. teigimu, begeriant jis kažką pasakė R. M. o šis pradėjęs jį gąsdinti savo pusbroliais, kurie, anot kaltinamojo, esą grįžę iš kalėjimo, gali privažiuoti, davė suprasti, kad A. P. gali būti sumuštas.

A. P. neneigė, jog jis konflikto metu buto šeimininkui sudavęs ne vieną smūgį. Nuo patirtų galvos traumų R. M. vasario 6 d. Kauno klinikose mirė. A. P. teigė nesitikėjęs, kad R. M. nuo jo suduotų smūgių gali mirti. Vyras sakė, kad po laidotuvių buvo nuėjęs prie nužudytojo kapo.  

Šioje byloje dviejų žmonių nužudymu ir plėšimu kaltinamas A. P. yra suimtas.

Į viršų