Šiaulių apylinkės teismas visiškai patenkino Aplinkos apsaugos departamento (AAD) 240 555,18 Eur ieškinį įmonei UAB „Odos gaminiai“ ir ko dėl žalos aplinkai atlyginimo. „Nors byloje šalys dar turi teisę teikti apeliacijas, bet pirminėje stadijoje galima deklaruoti, kad viešas interesas buvo apgintas. Gyventojai turi teisę į švarią aplinką ir ši jų teisė bus ginama visomis galimybėmis“, – pažymėjo AAD direktoriaus pavaduotoja Kristina Malaiškaitė. Apie tai praneša Aplinkos apsaugos departamentas.

Šiaulių apylinkės teismas kaltais dėl aplinkos apsaugos taisyklių pažeidimų ir labai didelės aplinkai padarytos žalos pripažino UAB „Odos gaminiai“ ir ko bei jos vadovą.

Teismas patvirtino ikiteisminio tyrimo metu surinktus duomenis. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad UAB „Odos gaminiai“ ir ko vykdė odų supirkimo, sūdymo, rauginimo ir tolimesnio odos apdorojimo veiklą, kurios metu naudojo chemines medžiagas, savo sudėtyje turinčias chromo. Bendrovė ir jos vadovas kaltinami tuo, kad bendrovės naudai, siekdami sumažinti odos perdirbimo, atliekų bei užterštų nuotekų tvarkymo kaštus 2006–2017 m., sistemingai pažeisdami teisės aktų nustatytas aplinkos apsaugos bei gamtos išteklių naudojimo taisykles, neteisėtai į aplinką su rauginimo skysčiais ir atliekomis išpylė 4 808 tonas chromo, o neteisėtai į aplinką išpiltos pavojingos atliekos pasklido žemės paviršiuje, dėl ko buvo užteršta žemė, chromo koncentracija grunte ribinę vertę viršijo 30 kartų.

Teismas, įvertinęs Aplinkos apsaugos departamento pareikštą ieškinį, pažymėjo, kad, aplinką užteršus chromu, padarytas negrįžtamas neigiamas poveikis, nes be žmogaus pagalbos gamta neatsikurs, ekosistemai padaryta žala yra labai didelė.

UAB „Odos gaminiai“ ir ko pripažinta kalta pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 270 straipsnio 2 dalį, jai skirta 1800 MGL (67 788 Eur) dydžio bauda (subendrinus bausmes ir už kitas veikas), jos vadovas taip pat pripažintas kaltu pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 270 straipsnio 2 dalį ir nuteistas laisvės atėmimu 2 metams 6 mėnesiams atidedant bausmės vykdymą dvejiems metams (subendrinus bausmes ir už kitas veikas). Kaip jau minėta, šie asmenys kartu turės atlyginti ir 240 555 Eur žalą aplinkai.

Į viršų