Kova su nelegaliu veisimu ir neteisėta gyvūnų augintinių prekyba dar nesibaigia. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai tam pasitelkia įvairias priemones, tarp jų ir kontrolinius pirkimus. Vienas iš pastarųjų kontrolinių pirkimų buvo atliktas Šiauliuose, kai VMVT Šiaulių departamento Kelmės inspektoriai tikrino informaciją apie įtarimų sukėlusią šuniukų pardavėją internete. Po įvykusio pirkimo, nedelsiant buvo patikrinta ir įsigyto gyvūno – jorkšyro terjero mišrūno laikymo vieta Šiauliuose, kur surasti net 16 šunų ir 2 katės, laikytos ir prižiūrėtos netinkamai, pažeidžiant teisės aktų reikalavimus, o jų veisimas ir prekyba tiek jaunikliais, tiek suaugusiais šunimis – neteisėti. Apie tai praneša VMVT.

VMVT užfiksavus nuolat viename iš skelbimų portalų talpinamus įrašus apie parduodamus populiarių veislių šunis, inspektoriai inicijavo kontrolinį pirkimą. Pirkėjais prisistačiusiems veterinarijos inspektoriams už 500 eurų buvo parduotas 2 mėnesių dar neturintis jorkšyro terjeras mišrūnas, kuris buvo neženklintas ir nevakcinuotas nuo pasiutligės, nors tai padaryti privaloma.

Inspektoriams kaip parduoto šuns mama buvo pristatyta 7 metų ir 10 mėn. amžiaus jorkšyrų terjerų mišrūnė, kuri, kaip paaiškėjo, ne tik nelaktavo, bet buvo ir sterilizuota, todėl, akivaizdu, jog šuniukų atsivesti negalėjo.

Pas šią laikytoją iš viso surasti 16 šunų ir dvi katės. Devyni šuniukai buvo iki 2 mėn. amžiaus, kiti – kiek vyresni nei 3 mėn. Abi katės suaugusios. Gyvūnų augintinių registre (GAR) S. K. vardu buvo registruoti tik 7 šunys ir katė, iš kurių patikrinimo metu veterinarijos inspektoriai surado tik vieną katę. Kiti GAR užregistruoti augintiniai nerasti. Inspektoriams buvo aiškinama, kad gyvūnai užsienyje.

Patalpos, kuriose buvo laikomi gyvūnai augintiniai, buvo nevalytos, pilnos išmatų, jose jautėsi stiprus išmatų ir šlapimo kvapas. Vienoje iš patalpų buvo laikomi ir pašaliniai daiktai, dėl kurių kilo pavojus gyvūnams susižaloti.

Inspektoriams įkliuvusi šunų perpardavinėtoja prisipažino, kad suaugusius šunis pradėjo supirkti ir perparduoti nuo 2017 m., o mažuosius – nuo 2020 m. Skirtingų veislių šunų jaunikliai daugiausia buvo realizuojami per populiariausius skelbimų portalus Lietuvoje. Tyrimo medžiagoje užfiksuota, kad skelbimuose siūloma kaina už juos siekė nuo 70 iki 560 eurų. Skelbimus apie parduodamus šunis interneto portaluose ši laikytoja talpino mažiausiai 50 kartų. Pirkėjams ji pateikdavo klaidinančią informaciją ir sudarinėjo nesąžiningus sandorius. Nustatyta, kad prekiaudama gyvūnais augintiniais ir veisdama juos, S. K. tokia veikla vertėsi neteisėtai, neturėjo tam būtinų leidimų.

Pasak VMVT specialistų, „slapto pirkėjo“ įrankis, kuris naudojamas šalia planinių ir neplaninių VMVT patikrinimų, pasiteisina, todėl, siekiant nustatyti pažeidimus darančius asmenis, tokių kontrolinių pirkimų dažnės. Šalia to, labai svarbus ir gyventojų elgesys, visuomenės netolerancija neteisėtam veisimui ir prekiaujančiųjų gyvūnais apgaulėms.

„Stebime interneto erdvę, gavę informacijos apie galimus pažeidimus, ją kruopščiai tikriname. Kartu norime pakviesti būsimus augintinių šeimininkus nebūti tais patikliais pirkėjais, nepasitikėti prekiautojų kuriamomis istorijomis ir visada pasitikrinti, ar jie registravę vykdomą veiklą VMVT, ar dirba legaliai, laikydamiesi įstatymų, paprašyti parodyti įsigyjamų šuniukų tėvus, iš anksto pasidomėti, kaip atrodo norimos veislės šuo ar kitas norimas įsigyti augintinis, kad neatsitiktų taip, jog nupirktam gyvūnui po kelių dienų pasireikš klinikiniai ligų požymiai arba jis nugaiš“, – atvejį komentuoja Daiva Kazlauskienė, VMVT Šiaulių departamento patarėja.

VMVT atstovės teigimu, dar labai svarbu pardavėjo paprašyti dokumentų, įrodančių, kad gyvūnas augintinis buvo paženklintas mikroschema ir įregistruotas Gyvūnų augintinių registre. Tą privalo padaryti visi veisėjai.

Dėl Šiauliuose išaiškinto atvejo atsakingam asmeniui jau pritaikytos administracinės sankcijos, skirta piniginė bauda, surašytas poėmio protokolas ir sprendžiama dėl gyvūnų augintinių konfiskavimo.

VMVT primena – asmenys, kurie turi pagrįstų įtarimų ar konkrečios informacijos apie galimą neteisėtą vertimąsi gyvūnų veisimu ir jų prekyba, apie tai turi pranešti veterinarijos inspektoriams nemokamu telefono numeriu 8 800 40403 (visą parą) arba internete užpildžius pranešimo formą – anketą.

Į viršų