Šiaulių apygardos teisme nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje, kurioje Kelmėje gyvenantis 55 metų ūkininkas V. K. kaltinamas dviejų ūkių apgaulingu apskaitos tvarkymu, neteisingu duomenų apie ūkių turtą pateikimu ir poveikiu liudytojui, tęsiama liudytojų apklausa. Anksčiau neteistas ūkininkas pageidavo duoti parodymus tik tada, kai bus apklausti visi liudytojai ir ištirta bylos medžiaga. Teismas numato apklausti daugiau kaip 40 liudytojų. Byloje paskelbta pertrauka. Apie tai informuoja Vytautas Jončas, Šiaulių apygardos teismo pirmininko padėjėjas ryšiams su visuomene ir žiniasklaida.

Bylos, kurią sudaro 15 tomų, duomenimis, gyvulininkyste ir augalininkyste užsiimančių ūkių vadovas nuo 2009 metų galbūt ėmėsi neteisėtų veiksmų. Ikiteisminio tyrimo, kurį byloje atliko  Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Šiaulių ir Panevėžio apygardos valdybos pareigūnai, metu surinkta duomenų, kad ūkiuose, iš kurių vienas priklauso kaltinamajam V. K., o kitas – jo sugyventinei, galėjo būti apgaulingai tvarkoma apskaita. Bylos duomenimis, viename ūkyje dirbusiems darbuotojams  nuo 2015 iki 2018 metų galėjo būti išmokėta daugiau kaip 11 tūkst. eurų neoficialaus darbo užmokesčio, o kitame ūkyje per beveik 10 metų laikotarpį – daugiau kaip 115 tūkst. eurų. Neapskaitytas atlygis būdavo išmokamas įdarbintiems ir oficialiai neįdarbintiems darbuotojams.

Kaltinamajame akte nurodoma, kad V. K. buvo atsakingas už apskaitos organizavimą bei apskaitos dokumentų ir registrų išsaugojimą, privalėjo žinoti, kad visos ūkinės operacijos ir ūkiniai įvykiai turi būti pagrįsti apskaitos dokumentais, kurie surašomi ūkinės operacijos ir ūkinio įvykio metu arba jiems pasibaigus ar įvykus. Bylos duomenimis, V. K. siekė išvengti mokesčių, kurių suma siekė per 55 tūkst. eurų, todėl galbūt ir deklaruodavo neteisingus duomenis įvairioms institucijoms, buhalterei neperduodavo informacijos apie išmokėtą neoficialų darbo užmokestį. Paskaičiuota, kad iš viso valstybės biudžetui padaryta žala gali siekti daugiau kaip 60  tūkstančių eurų.

Kaltinamajam V. K. pareikšti kaltinimai ir dėl poveikio liudytojui. Per ikiteisminį tyrimą surinkta įrodymų, kad ūkininkas bandė paveikti vieną iš liudytojų – buvusį ūkio darbuotoją, kurį įtikinėjo duoti melagingus parodymus.

Per ikiteisminį tyrimą laikinai apribota V. K. nuosavybės teisė turtui, kurio vertė siekia beveik 70 tūkstančių eurų.

Teismas tęsia liudytojų apklausą. Liudytojas S. G. teismui tvirtino, kad dirbo abejuose  ūkiuose. Anot liudytojo, dirbdavęs rudenį, kai buvo nuimamas derlius. Darbas buvo nenuolatinis, dirbo, kada reikėdavo. S. G. sakė, kad buvo pasirašęs darbo sutartį, darbo užmokestis buvo mokamas į rankas. Liudytojas teigė, algalapius pasirašydavęs.

Liudytojas S. J. teismui teigė, kad V. K. ūkyje dirbo traktorininkų be darbo sutarties. Anot jo, buvo pažadėta jį įforminti, reikėjo jam tik parašyti pareiškimą, bet jo neparašė – nenuvežė jo į buhalteriją. S. J. teigė gaudavęs minimumą, kartais jį paskatindavo 100 eurų. Liudytojas nurodė žmogų, kuris jam atveždavo pinigus ir pasakydavo, kad tai nuo V. K.  Liudytojas teigė, jog kai jam mokėdavo atlyginimą, kitų žmonių nebūdavo. S. J. patvirtino, jog jis V. K. yra sakęs, kad gaudamas atlyginimą  jis algalapiuose nepasirašo, nes tų algalapių jam niekas neduoda.

Liudytojas A. K. teigė, jog atlyginimą jam mokėjo V. K.  Žiniaraščius jis pasirašydavęs vieną kartą per mėnesį. A. K. patikslino, jog gaudamas pinigus pasirašydavo ne iš karto, tai padarydavęs vėliau. Anot jo, V. K. duodavo pasirašyti sandėlyje arba tekdavo važiuoti pas jį. Liudytojas teigė, kai sandėlyje jam mokėdavo atlyginimą, gal ir būdavo kitų žmonių, tačiau kitiems asmenims prie jo  atlyginimų nemokėjo. Liudytojų apklausa tęsiama.

Į viršų