Šiaulių apygardos teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje 30 metų Mažeikių rajono gyventojas A. G. buvo kaltinamas tuo, kad  įgijo, gabeno, laikė labai didelį kiekį narkotinių medžiagų ir pagamino, platino labai didelių kiekį psichotropinių medžiagų. Teisiamųjų suole vyras atsidūrė pirmą kartą, teisme savo kaltę jis pripažino visiškai. Teismas A. G. pripažino kaltu.  Apie tai informuoja Vytautas Jončas, Šiaulių apygardos teismo pirmininko padėjėjas ryšiams su visuomene ir žiniasklaida.

Nustatyta, kad nusikaltimas padarytas 2019 metų lapkričio 21 dieną, kai A. G. Klaipėdos rajone, prie įvažiavimo į Kalotės gyvenvietę, iš per ikiteisminį tyrimą nenustatyto asmens už 6 tūkstančius eurų nusipirko daugiau kaip 5 kilogramus narkotinės medžiagos – kanapių. Tą pačią dieną kaltinamasis pirkinį automobiliu „Mercedes Benz“ pargabeno ir paslėpė savo name Mažeikių rajone. Neilgai trukus tuo pačiu automobiliu kanapės buvo išvežtos ir užkastos netoliese esančiuose apleistuose karjeruose. Po kelių dienų, kai lauke jau buvo tamsu, A. G. atvažiavo į minėtus karjerus  patikrinti, ar laukiniai gyvūnai neišrausė užkastų kanapių. Vyras čia ir buvo sulaikytas policijos pareigūnų.

Mažeikių rajono gyventojas buvo kaltinamas ir tuo, kad savo namuose savadarbiu įrankiu iš nenustatyto kiekio  namuose laikytų kanapių išspaudė aliejų, kurio sudėtyje yra – mažiau kaip 4,677 g psichotropinės medžiagos (tetrahidrokanabinolio). Kaip teisme pasakojo kaltinamasis, tokiam kiekiui psichotropinės medžiagos pagaminti prireikė maždaug saujos kanapių.

Kaltinamasis teisme savo kaltę pripažino visiškai ir teismui davė parodymus. Vyras teigė labai gailisi, kad nusipirko kanapių, pagamino psichotropinių priemonių. A. G. sakė, jog kanapės buvo nupirktos iš santaupų, kurias sukaupė anksčiau  uždarbiaudamas Didžiojoje Britanijoje. Kaltinamasis patikslino, jog minėtus penkis kilogramus kanapių jis nupirkęs pakankamai pigiai. Vyras prisipažino, jog narkotikus vartoja ir pats, tačiau psichotropinės medžiagos davė ir sunkiai sergančiam savo giminaičiui skausmui malšinti.

Šią bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad A. G. padaryta nusikalstama veika yra įrodyta kaltinamojo, liudytojų parodymais, kita byloje surinkta medžiaga. Kaltinamasis prisipažino padaręs jam inkriminuojamą nusikalstamą veiką, atskleidė veikos padarymo aplinkybes ir nuoširdžiai galėjosi dėl savo veiksmų. Šią aplinkybę teismas pripažino A. G. atsakomybę lengvinančia aplinkybe. Kaltinamojo atsakomybę sunkinančiu aplinkybių nenustatyta. Teismas mano, kad A. G. padaryto nusikaltimo pavojingumas visuomenei yra mažesnis negu kito rūšinio tokio pobūdžio nusikaltimo. Tokią išvadą teismas padarė atsižvelgdamas į narkotinės medžiagos rūšį (augalinės kanapės), be to, byloje nėra duomenų, kad šia nusikalstama veika būtų sukeltos neigiamos pasekmės kitiems asmenims. Parinkdamas bausmės dydį kaltinamajam A. G. teismas atsižvelgė į tai, kad nenustatyta jo atsakomybę sunkinančiu aplinkybių, o nustatyta jo atsakomybę lengvinanti aplinkybė, nes jis atskleidė visas veikos padarymo aplinkybes. Šios aplinkybės teismui leido spręsti, jog kaltinamasis nėra linkęs nusikalsti, kad jo antivisuomeninės nuostatos nėra susiformavusios, kad jis kritiškai vertina savo elgesį, tai rodo mažesnį jo pavojingumą visuomenei. Teismas padarė išvadą, kad bausmės tikslai kaltinamajam A. G. bus pasiekti ir užtikrintas teisingumo principo įgyvendinimas paskyrus A. G. terminuoto laisvės atėmimo bausmę, mažesnę, negu sankcijoje nustatyta minimali bausmė – laisvės atėmimas 10 metų. Teismas pažymėjo, jog priimdamas tokį sprendimą kaltinamajam suteikė galimybę įrodyti, kad jo padaryta nusikalstama veika buvo atsitiktinio pobūdžio ir kad jis ateityje nedarys naujų nusikalstamų veikų.

Teismas A. G. už padarytas nusikalstamas veikas paskyrė bausmę – laisvės atėmimą 7 metams.  Kardomosios priemonės iki paskirtos bausmės vykdymo pradžios teismo sprendimu A. G. paliktos tos pačios – 5000 eurų užstatas ir intensyvi priežiūra.         

Šis nuosprendis yra neįsiteisėjęs ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.                     

Į viršų