Vyriausybė pritarė Teisingumo ministerijos parengtiems įstatymų projektams, kuriais siekiama efektyviau kovoti su pinigų plovimo nusikaltimais, praneša Teisingumo ministerija.

Numatyta, kad baudžiamoji atsakomybė už pinigų plovimą kils ne tik tuomet, kai turtas bus įgytas nusikalstamu būdu, bet ir tais atvejais, kai jis gautas dalyvaujant nusikalstamoje veikoje.

Baudžiamoji atsakomybė už nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimą kils ir tada, jei asmuo, pavyzdžiui, įgis ar valdys turtą, siekdamas padėti kitam nusikalstamoje veikoje dalyvaujančiam asmeniui išvengti baudžiamosios atsakomybės.

Siūloma laikiną nuosavybės teisės apribojimą taikyti neribotai ne tik tiriant sunkius ir labai sunkius nusikaltimus, bet ir pinigų plovimo atvejus, kurie laikomi apysunkiais nusikaltimais. Todėl pinigų plovimo atvejais laikino nuosavybės teisės apribojimo termino pratęsimų skaičius nebus ribojamas.

Tais atvejais, kai nuosavybės teisės bus apribotos į turtą, galintį greitai sugesti ar prarasti savo vertę, sudaromos galimybės tokį turtą parduoti ar perduoti.

Įtvirtinant naują reglamentavimą tikslinamas Baudžiamasis ir Baudžiamojo proceso kodeksai.

Šios pataisos reikalingos tinkamai įgyvendinti Europos Tarybos MONEYVAL komiteto pateiktas rekomendacijas Lietuvai, taip pat sėkmingai į nacionalinę teisę perkelti Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą dėl kovos su ES finansiniams interesams kenkiančiu sukčiavimu baudžiamosios teisės priemonėmis.

Į viršų