Šiaulių apygardos teismas baudžiamojoje byloje, kurioje  27-erių ir 26-erių metų šiauliečiai M. B. ir A. S. kaltinami neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis, turto sunaikinimu ar sugadinimu, išklausė baigiamąsias kalbas ir išėjo priimti sprendimo, kurį numatoma skelbti vasario 25 dieną.     

Apie tai informuoja Vytautas Jončas, Šiaulių apygardos teismo pirmininko padėjėjas ryšiams su visuomene ir žiniasklaida.

Teisiamajame posėdyje teismas išklausė proceso dalyvius. Šioje byloje valstybės kaltinimą palaikančio prokuroro teigimu, nors M. B. ir A. S. kaltais neprisipažino, byloje iš įvairių šaltinių surinkti duomenys patvirtina, kad jie disponavo puolamąja rankine granata, kurios sudėtyje yra didelės sprogstamosios galios sprogstamosios medžiagos, taip pat panaudodami šį sprogmenį – granatą,  tyčia sukėlė sprogimą, kurio metu buvo sugadintas svetimas turtas. Valstybės kaltintojas pasiūlė M. B. pripažinti kaltu ir paskirti jam laisvės atėmimą 4 metams 9 mėnesiams, nustatant dalį – 1 metus 3 mėnesius laisvės atėmimo bausmės, atlikti pataisos namuose nedelsiant, likusios bausmės vykdymą atidėti 2 metams, įpareigojant M. B. bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu dirbti ar registruotis darbo biržoje, neišvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo. A. S. prokuroras teismo prašė pripažinti kaltu ir paskirti jam laisvės atėmimą 5 metams 9 mėnesiams. Valstybės kaltintojas teismo prašė civilinį ieškinį tenkinti visiškai ir ieškovui priteisti 2 081 eurą turtinei žalai atlyginti.

Kaltinamųjų gynėjai teigė, jog byloje nėra neginčijamų įrodymų, kad jų ginamieji padarė jiems inkriminuojamas nusikalstamas veikas. Gynyba akcentavo, jog įvykio vietoje apskritai nebuvo aptikta jokių sprogstamųjų įtaisų fragmentų, dalių, tuo labiau byloje minimo modelio granatos fragmentų. Advokatų teigimu, tarp sprogmenų vagystės kariniame dalinyje ir sprogimo apskritai nesą ryšio. Advokatai teismo prašė jų ginamuosius išteisinti pagal visas jiems inkriminuotas nusikalstamas veikas.  

Kaltinamasis A. S. teigė, jog jokių granatų nematęs ir neėmęs, vyras teismo prašė jį išteisinti. M. B. sakė, kad įvykio metu į namelį buvo įmesta petarda, kuri, anot jo, negalėjusi sugadinti stogo. Kaltinamasis teigė labai gailisi, kad taip sugebėjęs pasielgti su tomis petardomis, teismo prašė jį išteisinti.     
         
Bylos duomenimis, 2018 m. gruodį, vėlai vakare, vienoje Šiaulių rajone esančioje miško apsuptoje poilsiavietėje per sprogimą buvo apgadintas medžiotojų būreliui priklausantis namelis – rasti  išdaužyti langai, suskilinėjusios durys, ant grindų ir suolų mėtėsi šukės. Medžiotojai taip pat teigė, jog buvo pažeistas namelio stogas. Tačiau į policiją jie nesikreipė, nes nesitikėjo, jog kaltininkai bus surasti.

Po kelių mėnesių po minėto sprogimo Lietuvos kariuomenės dalinyje Radviliškyje atlikus sprogstamųjų medžiagų ir šaudmenų neeilinę inventorizaciją paaiškėjo, kad trūksta 4 vnt. rankinių granatų.  Pradėję ikiteisminį tyrimą Lietuvos kariuomenės karo policijos pareigūnai netrukus nustatė įtariamuosius – profesinės karo tarnybos karį ir buvusį kariškį. Bylos duomenimis, minėtą 2018-ųjų vakarą kaltinamieji su draugais nuvažiavo prie medžiotojų namelio ir priešininko gyvosios jėgos bei objektų žalojimui skirtą puolamąją rankinę granatą įmetė į namelį. Nugriaudėjęs sprogimas apgadino statinį.    

Vasario 25 d. paskirto teismo posėdžio pradžia numatyta 13 val.

Į viršų