Rūpindamiesi klientų pinigų saugumu, bankai diegia ir nuolat atnaujina algoritmus, kad užkirstų kelią įtartiniems mokėjimams, taiko dviejų faktorių autentifikavimą (2FA) klientams jungiantis prie interneto banko ar mobiliosios programėlės. Tačiau net ir sudėtingos daugiapakopės apsaugos sistemos gali būti bejėgės, jei suklaidintas asmuo pats sukčiams atskleidžia prisijungimo duomenis, perveda pinigus ar patvirtina mokėjimo operaciją, kurios neinicijavo. „Citadele“ IT saugumo vadovas Kasparas Briška pataria, kaip neapsigauti.

Kaip tai vyksta?
Dabar, kai vis dažniau apsiperkame ir didžiąją dalį mokėjimų atliekame internetu, sukčiai įvairiais būdais stengiasi suklaidinti mažiau patyrusius ar mažiau atsargius pirkėjus ir gauti prieigą prie jų finansinių duomenų. Taip gali nutikti, jei atsiskaitėte suklastotoje e. parduotuvėje arba apsipirkote nesaugioje e. parduotuvėje, į kurią įsilaužę programišiai gauna prieigą prie klientų duomenų bazės.

Turėdami pavogtus kortelės duomenis, sukčiai mėgins jais pasinaudoti atlikdami neteisėtus mokėjimus. O jeigu sukčiams taps žinomas jūsų telefono numeris arba identifikacinis numeris, kuriuo jungiatės prie interneto banko, jie gali pamėginti suklaidinti už jus pačius inicijuodami prisijungimą prie interneto banko. Ko gero, jau esate girdėję apie atvejus, kai sukčiams pavyksta suklaidinti nieko blogo neįtariančius žmones, kurie suveda abu savo PIN kodus – ne tik PIN1, kuriuo prisijungiama prie interneto banko, bet ir PIN2, kuriuo patvirtina mokėjimą. Neretai tokioms savo operacijoms sukčiai specialiai pasirenka vėlyvą metą, kai žmogus yra pavargęs ir mažiau dėmesingas. Tad jei gavote automatinį pranešimą įvesti PIN1 kodą, nors jūs nesijungiate prie interneto banko, ignoruokite jį. Ignoruokite ir SMS žinutes, kuriose prašoma paspausti nuorodą ir suvesti savo prisijungimo prie banko duomenis.

Papildomos apsaugos
Atminkite, kad PIN kodus reikia vesti vieninteliu atveju – kai jūs patys jungiatės prie interneto banko ir kai atliekate mokėjimo operaciją. Be to, prieš tvirtindami operaciją PIN2 kodu visada patikrinkite, ar kompiuterio ekrane ir jūsų programėlėje matomas kontrolinis kodas sutampa. Jei kodas sutampa, vadinasi, jūs tvirtinate būtent tą mokėjimo operaciją, kurią iniciavote, todėl galite saugiai suvesti PIN2 kodą ir operaciją patvirtinti.

Stebėkite sąskaitos likutį
Nepaisant to, kaip aktyviai atsiskaitome mokėjimo kortele ar perkame internetu, būtina stebėti savo banko sąskaitos likutį ir periodiškai pasitikrinti atliktų operacijų sąrašą. Sąskaitos likutį galite patogiai pasitikrinti mobiliojoje programėlėje, interneto banke, taip pat galite užsisakyti banko SMS pranešimų paslaugą. Jei naudojatės banko mobiliąja programėle, naudinga aktyvuoti automatinius pranešimus – kaskart, kai iš jūsų sąskaitos bus nurašyta pinigų suma, apie tai tuojau pat būsite informuoti.

Ką daryti, jei matote atliktą įtartiną mokėjimą?
Ką daryti, jei gavote pranešimą apie mokėjimą, kurio neatlikote? Arba sąskaitos operacijų išraše matote operaciją, kurios neprisimenate ir negalite paaiškinti? Jei turite įtarimų, būtinai susisiekite su savo banku ir apie tai praneškite. Nedelsdami bankui praneškite ir tais atvejais, kai suvedėte PIN kodus, nors operacijų neiniciavote.

Kai klientas pats patvirtina pervedimą, susigrąžinti pinigus pavyksta nedažnai. Momentiniai mokėjimai atliekami akimirksniu ir lėšos iš karto pasiekia gavėjo sąskaitą. Todėl, kai pirkėjas supranta, kad pateko į sukčių spąstus ir susisiekia su savo banku, lėšos neretai jau būna iškeliavusios iš gavėjo sąskaitos. Visgi jei jos dar nėra iškeliavusios, tikimybė jas susigrąžinti išlieka.

Ateities kanapių reglamentavimas: faktai
Paskutiniu metu žiniasklaidoje pasirodė nemažai interpretavimų dėl JT Narkotinių medžiagų komisijos 2020 gruodžio 2 d. sprendimo išbraukti kanapes ir kanapių dervą iš 1961 m. Bendrosios narkotinių medžiagų konvencijos IV sąrašo.  Ką tai reiškia? Ar pasikeis kanapių kontrolė po tokio JT Narkotinių medžiagų komisijos sprendimo?

Departamentas nori pažymėti, kad šios medžiagos liko kontroliuojamos, kaip ir buvo, kaip I sąrašo narkotinės medžiagos pagal Konvencijoje nustatytą I sąrašo kontrolės mechanizmą, t. y. panaudojimą tik medicinos ir mokslo tikslais. Beje, heroinas taip pat yra įrašytas į Konvencijos I sąrašą. Svarbu pažymėti, kad Konvencijoje narkotinės medžiagos nėra skirstomos į lengvas ar sunkias. Skirstymas į sąrašus yra grįstas aiškiais kriterijais: medžiagų panaudojimu medicinos ir mokslo tikslais, bei atitinkamų kontrolės mechanizmų nustatymu vykdant tokią veiklą su sąrašo medžiagomis.

Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacija, kurios pagrindu buvo priimtas aptariamas Komisijos sprendimas, buvo motyvuojama tuo, kad kanapių ir kanapių dervos priklausymas IV sąrašui trukdo medicinos ir mokslo plėtrai šioje srityje, todėl tikslinga būtų jas palikti I sąraše ir taip atverti kelią kanapėse esančių veikliųjų medžiagų tyrimams ir panaudojimui gydymo tikslais.

Visos balsavusios už šį sprendimą Komisijos šalys narės pažymėjo ir patvirtino, kad šis sprendimas neturi ir negali būti aiškinamas, kaip žingsnis link kanapių vartojimo liberalizavimo, kad dėl šio sprendimo kanapių kontrolė nemažėja, o išlieka tokia pati, kokia buvo. Taip pat šalys pažymėjo, kad balsavo už sprendimą išbraukti kanapes ir kanapių dervą iš IV sąrašo, siekdamos, jog nebūtų užkirstas kelias jų panaudojimui medicinos ar mokslo tikslais.

Departamento direktoriaus pavaduotojos Gražinos Belian nuomone, toks JT Narkotinių medžiagų komisijos sprendimas atveria kelią plačiai naudoti kanapes mokslo, medicinos tikslais, tačiau, tai jokiu būdu nereiškia, kad šiai medžiagai yra taikomas švelnesnis kontrolės režimas arba ši medžiaga tapo mažiau pavojinga, o kanapių, kaip ir bet kurio kito narkotiko, vartojimas rekreaciniais tikslais ir toliau lieka nelegalus. Tačiau jau seniai pribrendo laikas dekriminalizuoti mažiau pavojingas su narkotikų vartojimu susijusias nusikalstamas veikas, kaip nedidelio kiekio narkotikų laikymas be tikslo platinti, užtikrinant individualaus vertinimo pagrindu taikomas švietimo, socialines, sveikatos priežiūros sistemų intervencijos priemones vietoj baudžiamųjų.

Svarbu paminėti, kad pagal Konvencijos nuostatas kiekviena Konvencijos šalis gali nusistatyti ir griežtesnį kontrolės mechanizmą narkotinėms medžiagoms nei yra nustatytas Konvencijoje.

NTAKD informacija

Į viršų