Šiaulių apylinkės teismo Radviliškio rūmuose priimtas baudžiamasis įsakymas, kuriuo skirta bausmė dviem Baltarusijos piliečiams. 29 m. A. K. ir 28 m. V. A., veikdami bendrininkų grupėje ir iš anksto susitarę, atvyko į Radviliškio geležinkelio stotį pasiimti iš Baltarusijos traukiniu atgabentų ir vagonuose paslėptų 2 170 pakelių kontrabandinių cigarečių. Baudžiamajam įsakymui įsiteisėjus, užsieniečiams teks sumokėti po 6 000 eurų baudą, bus konfiskuotas automobilis. Apie tai informuoja Nijolė Damulė, Šiaulių apylinkės teismo pirmininko padėjėja (ryšiams su žiniasklaida ir visuomene).

Dviejų traukinio vagonų konstrukcijose buvo paslėpta 2 170 cigarečių pakelių su Baltarusijos Respublikos banderolėmis. Į Lietuvą atgabentų kontrabandinių cigarečių vertė, įskaitant privalomus sumokėti mokesčius, siekia 7 655,50 euro. Abu kaltinamieji prisipažino padarę nusikalstamą veiką ir nuoširdžiai gailisi. Tai jų atsakomybę lengvinanti aplinkybė. Atsakomybę sunkinančia aplinkybe pripažįstama, kad nusikalstamą veiką padarė bendrininkų grupėje. Skiriant bausmę kaltinamiesiems, teismas atsižvelgia į tai, kad abu kaltinamieji padarė nusikaltimą, kuris priskiriamas apysunkių nusikaltimų kategorijai. A. K. ir V. A. anksčiau neteisti, nedirba. Teismas daro išvadą, kad bausmės tikslai bus pasiekti A. K. ir V. A. paskyrus baudą, kas priverstų juos tinkamai įvertinti savo neteisėtą elgesį, nustatant prokuroro prašomą baudos dydį. Kaltinamiesiems paskirta bausmė mažintina vienu trečdaliu.

Kaltinamasis A. K. per ikiteisminį tyrimą parodė, kad su juo susisiekė pažįstamas, kurio pavardės nežino, ir paprašė lapkričio 9 d. vakare iš Radviliškio geležinkelio stoties paimti traukiniu atgabentas cigaretes ir nuvežti jas vienam žmogui. Vyras už tai pažadėjęs sumokėti 350 eurų.

Teismas nustatė, kad kaltinamieji A. K. ir V. A., veikdami bendrininkų grupėje, 2020 m. lapkričio mėnesį susitarė su Baltarusijoje gyvenančiu ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu asmeniu, kad šis cigaretes paslėps traukinio, vykstančio į Radviliškio geležinkelio stotį, vagonuose. Buvo susitarta, kad nelegalų krovinį Radviliškio geležinkelio stotyje pasiims kaltinamieji V. A. ir A. K. Pagal išankstinį susitarimą, nenustatytas asmuo 2 170 cigarečių pakelių su Baltarusijos Respublikos banderolėmis paslėpė dviejų vagonų konstrukcijose. Kaltinamieji A. K. ir V. A. 2020 m. lapkričio 9 dieną, veikdami bendrininkų grupėje, automobiliu nuvyko prie Radviliškio geležinkelio stoties. Automobilį pasistatė netoli vagonų sąstato. V. A. liko automobilyje, o A. K. su sportiniu krepšiu pradėjo nešti iš vagonų juose paslėptas cigaretes. Atnešus prie automobilio 740 pakelių cigarečių, abu kaltinamuosius sulaikė Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių pasienio rinktinės pareigūnai.

Baudžiamasis įsakymas įsiteisėja per 14 d. nuo šio dokumento gavimo dienos. Įsiteisėjęs baudžiamasis įsakymas yra neskundžiamas.

Į viršų