Rugsėjo 24-ąją Šiaulių apygardos teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje 1960 metais gimę šiaulietis V. B. ir Joniškio rajono gyventojas S. B. buvo kaltinami labai didelio kiekio narkotinių medžiagų kontrabanda bei neteisėtu disponavimu šaunamuoju ginklu. Nusikaltimas padarytas bendrininkų grupe. Abu vyrai anksčiau neteisti.

Slėptuvėje – per 300 kg kvaišalų
Bylos duomenimis, 2017 metų sausio pabaigoje bendrovės savininkas ir vadovas V. B. vairuotojui S. B. davė nurodymus, kad šis vilkiko priekabą iš Lietuvos nugabentų į Nyderlandus ir ten ją paliktų, turint tikslą, kad šioje priekaboje bus įrengta slėptuvė ir joje paslėptas labai didelis kiekis narkotinių medžiagų. Vieta, kurioje buvo palikta priekaba, ir asmenys, kurie slėptuvę įrengė bei joje paslėpė narkotikus, nenustatyti. Tų pačių metų vasario 2 dieną priekaba buvo nugabenta į Nyderlandų Karalystę.

Maždaug po poros savaičių vairuotojas S. B., vykdydamas bendrovės vadovo nurodymus, prie vilkiko prikabino minėtą priekabą ir ją gabeno atgal į Lietuvą. Vasario 22 dieną, kertant Lietuvos Respublikos sieną per Valstybės sienos apsaugos Lazdijų rinktinės Kalvarijos užkardą, S. B. vairuojamas vilkikas buvo sulaikytas. Priekaboje įrengtoje slėptuvėje buvo aptikta daugiau kaip 300 kilogramų kanapių dervos ir 27 tabletės psichotropinės medžiagos. Per ikiteisminį tyrimą atliekant daugiau kratų pas V. B ir S. B. buvo rasta po vieną skirtingų modelių neteisėtai įgytą ir neteisėtai laikomą dujinį pistoletą.

Teisme V. B. ir S. B. dėl narkotikų kontrabandos kaltę kategoriškai neigė, jie pripažino tik kaltę dėl šaunamųjų ginklų laikymo namuose.

Šiaulių apygardos teismo pirmininko padėjėjas ryšiams su visuomene ir žiniasklaida Vytautas  Jončas informavo, kad teismas konstatavo, jog abiejų vyrų kaltė yra įrodyta byloje surinkta medžiaga, liudytojų parodymais ir kriminalinės žvalgybos priemonėmis surinktais duomenimis. Už padarytus nusikaltimus V. B. ir S. B. skirta  laisvės atėmimo bausmė – kiekvienam po 11 metų. Bausmę turės atlikti pataisos namuose.

Teismo sprendimo įsiteisėjimo abu kaltinamieji lauks laisvėje. Kardomąsias priemones iki paskirtos bausmės vykdymo pradžios teismas paliko tas pačias. V. B. buvo skirta 15 000 Eur užstatas, rašytinis pasižadėjimas neišvykti, įpareigojimas periodiškai registruotis policijos įstaigoje ir dokumentų paėmimas, S. B. – 12 000 Eur užstatas, rašytinis pasižadėjimas neišvykti, įpareigojimas periodiškai registruotis policijos įstaigoje ir dokumentų paėmimas. Teismo sprendimu V. B. bendrovės vilkikas konfiskuojamas. Konfiskuojami ir abiejų teisiamųjų namuose turėti dujiniai pistoletai.

Kaltinimų nepripažįsta
Kaltinamieji V. B. ir S. B. nepripažįsta kaltinimo narkotikų kontrabanda, teigia apie slėptuvę vilkiko priekaboje nieko nežinoję. Jų teigimu, neįrodyta nei kurioje vietoje, nei kas slėptuvę įrengė, kas narkotikus joje paslėpė. Nuteistieji tikisi, kad apeliacinis teismas bylą peržiūrėjęs bausmę sušvelnins.

Pasak Šiaulių apygardos teismo pirmininko padėjėjo  ryšiams su visuomene ir žiniasklaida V. Jončo informacijos, šis Šiaulių apygardos teismo nuosprendis yra neįsiteisėjęs ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui per 20 dienų.

Į viršų