Vakar Šiaulių apygardos teisme pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje du vyrai – K. R., gimęs 1966 metais, ir J. M., gimęs 1961 metais, kaltinami organizuota grupe šnipinėję Rusijos Federacijai. Šioje byloje ikiteisminį tyrimą atliko Lietuvos kriminalinės policijos biuras. Abu kaltinamieji suimti, į neviešą posėdį atvesdinti surakintomis rankomis.

Bylos duomenimis, 2017 metų pabaigoje Lietuvos saugumo tarnybos gavo informacijos apie užfiksuotą duomenų perdavimą užsienio valstybės žvalgybos institucijai, įtarus, kad vykdomas šnipinėjimas. Už piniginį atlygį minėti piliečiai galėjo rinkti ir perduoti Rusijos žvalgybai informaciją, kuri ją domino. Ikiteisminio tyrimo metu gauta duomenų ir apie kitokį bendradarbiavimą su svetimos valstybės žvalgybos atstovais.

Vytautas Jončas, Šiaulių apygardos teismo pirmininko padėjėjas ryšiams su visuomene ir žiniasklaida, informavo, kad minėtos užsienio žvalgybos instituciją domino Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės tarnybiniai dokumentai, tarnybinių patalpų schemos, Aviacijos bazės oro uosto schemos, planai, objektai, karinės vadovybės sprendimai, įsakymai. Visa tai buvo fotografuojama. Rusijos žvalgus domino ir kiti nevieši, tačiau neįslaptinti duomenys.

Kaltinamieji K. R. ir J. M. galimai turėjo dar vieną užduotį – rinkti ir pateikti informaciją apie asmenis, kurie galėtų pradėti bendradarbiauti su svetimos šalies žvalgyba. Jie, laikydamiesi ypatingų konspiracijos priemonių, su Rusijos žvalgybos atstovais slaptai susitikinėdavo tik Rusijoje arba kitose šalyse.

Po pirmojo teismo posėdžio V. Jončas, Šiaulių apygardos teismo pirmininko padėjėjas ryšiams su visuomene ir žiniasklaida, teigė, kad neviešame posėdyje byla pradėta nagrinėti iš esmės. Pagarsintas kaltinamasis aktas, pradėta kaltinamųjų apklausa. Bylos medžiaga labai gausi, todėl kaltinamųjų apklausa buvo tęsiama ir po pietų.
Kiti teismo posėdžiai numatyti balandžio 5 ir gegužės 6 dienomis.

Į viršų