Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje savavaldžiavimu kaltinami keturi šiauliečiai.

Šiaulių apskrities VPK Kriminalinės policijos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą, kai į policiją kreipėsi Rumunijos pilietis dėl jam šių metų sausį grasinusių ir jį sumušusių kolegų. Pradėjus aiškintis įvykio aplinkybes, nustatyta, kad prieš vyrą fizinį ir psichologinį smurtą galimai naudojo keturi vienos Šiauliuose veikiančios krovinių pervežimo įmonės administracijos darbuotojai – du vadovai bei du vadybininkai.

Nukentėjusysis šioje bendrovėje iki įvykio dirbo tolimųjų reisų vairuotoju. Rumunas į vyrų nemalonę pateko, kai grįžo iš vieno reiso. Tuo metu tris mėnesius vilkiku vežiojęs krovinius po įvairias šalis, šių metų pradžioje vyras grįžo į Lietuvą padaryti pertrauką tarp intensyvių važiavimų.

Darbe vyras pristatė visus kelionės dokumentus ir laukė užmokesčio už atliktą darbą. Atlygio iš karto gauti nepavyko, nes esą darbuotojas išnaudojo per daug kuro ir taip įmonei pridarė žalos. Vairuotojas nesutiko su administracijos paskaičiavimais, nenorėdamas, kad ši suma būtų išskaičiuota iš  jo atlyginimo.

Kitą dieną atvykus į darbą ir susitikus su administracijos atstovais, problemos išspręsti taip pat nepavyko. Įėjus į bendrovės savininko kabinetą, jį pasitiko dar trys vyrai, kurie užrakino duris ir paprašė vairuotojo pasiaiškinti. Kaltinamieji pradėjo reikalauti, kad nukentėjusysis  prisipažintų, esą dirbdamas tolimųjų reisų vairuotoju-ekspeditoriumi, užsienio valstybėse nelegaliai gabeno asmenis už atlygį. Vyrui nesutikus to daryti, vienas iš kolegų ranka smogė į įvairias kūno vietas. Vyrai, grasindami su juo fiziškai susidoroti, privertė vairuotoją pasirašyti prašymą, kad jis prašo darbo užmokestį ir komandiruotpinigius (beveik 5000 eurų) išmokėti grynaisiais pinigais.

Tą pačią dieną kolegos, kartu su nukentėjusiuoju nuvykę prie bankomato, pasisavino vairuotojui priklausiusius pinigus, buvusius banko sąskaitoje. Taip iš viso rumunui padaryta daugiau nei 5400 eurų turtinė žala.

Sužalotas vyras, neapsikentęs skausmų, po kurio laiko kreipėsi į medikus, o vėliau ir į policiją.

Nė vienas iš kaltinamųjų savo kaltės nepripažįsta. Baudžiamasis kodeksas kaltinamiesiems numato areštą arba laisvės atėmimą iki 5 metų.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmams.

Parengta pagal prokuratūrą

Į viršų