Vakar Šiaulių apygardos teismas išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje Lietuvos pilietis Algirdas Dzežulskis, gimęs 1957 m., buvo kaltinamas nužudymu. Tą dieną jam buvo paskelbtas ir teismo nuosprendis, kuris skelbė, jog kaltinamasis už grotų turės praleisti 8 m.

2018 m. kovo 31 d. Šiaulių miesto savivaldybės Socialinių paslaugų centro laikinojo apgyvendinimo tarnybos patalpose, gyvenamajame kambaryje, tarp neblaivių A. Dzežulskio ir jo neįgalaus kambario draugo G. B., gimusio 1974 m., kilo konfliktas. Neįgalus vyras A. Dzežulskį iš pradžių provokavo tik žodžiais, tačiau po to panaudojo ir medinę lazdą. Tada A. Dzežulskis ėmėsi veiksmų. Jis taip pastūmė G. B., jog jis pagriuvo, o tada jį keturis kartus apkūlė lazda: į kaktą, nugarą, dešinį petį ir kaklo dešinę pusę. Tačiau vienas smūgis buvo mirtinas.

Vėliau ekspertai konstatavo, jog smūgis į kaktą buvo lemiamas. Tokiu būdu nukentėjusysis mirė įvykio vietoje. Tuo metu atvykę policijos pareigūnai sulaikė nužudymu įtartą A. Dzežulskį, kuriam alkoholio matuokliu buvo nustatytas lengvas (1,25 prom.) girtumas. O ištyrus nužudytojo kraują paaiškėjo, kad auka tapęs G. B. buvo dar girtesnis. Jo kraujyje buvo rasta 2,25 prom. alkoholio.

Ištirti nusikaltimą policijos pareigūnams padėjo Šiaulių miesto savivaldybės Socialinių paslaugų centro laikinojo apgyvendinimo tarnybos patalpose įrengtos vaizdo stebėjo kameros, kurios užfiksavo šį dviejų vyrų konfliktą, kuris, deja, baigėsi tragiškai.

Kaltinamasis A. Dzežulskis neneigė, jog lazda mušė G. B., tačiau labai primygtinai tvirtino, kad taip pasielgė, nes nuo jo gynėsi. Tačiau šią jo versiją paneigė stebėjimo kamerų vaizdo įrašas, kuriame matyti, kad neįgalus vyras tik gąsdina lazda ir kelis kartus ja paliečia A. Dzežulskį.

Šiaulių apygardos teismo pirmininko padėjėjas ryšiams su visuomene Vytautas Jončas pasakojo, jog alkoholis buvo vienas iš veiksnių, kuris nulėmė nusikalstamos veikos padarymą.

„Teisėjų kolegija nustatė, jog būtinosios ginties situacijos nebuvo. Tačiau tokį žiaurų nusikaltimą iš didžiosios dalies lėmė nukentėjusiojo provokuojantys veiksmai. Nusikaltimui tirti ir nagrinėti bylą labai padėjo tai, kad nusikaltimas buvo nufilmuotas aiškiai ir gana kokybiškai, todėl trauktis  kaltinamajam per daug nebuvo kur. Jis pripažino, kad sudavė smūgius, tačiau nuolat aiškino, kad gynėsi. Nužudymu apkaltintam vyrui teismas skyrė bausmę, kuri yra mažesnė už sankcijoje numatytą tokios bausmės vidurkį. Teismas pripažino kaltinamąjį kaltu ir skyrė jam 8 metus laisvės atėmimo bausmę, kurią turės atlikti pataisos namuose. Nužudytojo artimiesiems nuteistasis turės atlyginti 5 tūkst. eurų neturtinę žalą. Taip pat už advokatės teikiamas teisines paslaugas Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos Šiaulių skyriui turės sumokėti 201,50 eurų. Nuosprendis nėra galutinis, todėl jis gali būti skundžiamas“, – pasakojo Šiaulių apygardos teismo pirmininko padėjėjas ryšiams su visuomene V. Jončas.

Į viršų