Buvusi „Olialia pupytė“ Sandra Grafinina paskelbta dingusia nuo šių metų liepos 17 dienos, nors artimieji jos pasigedo jau liepos pradžioje. Šeštadienį Šiauliuose 48 val. sulaikytas Jungtinės Karalystės pilietis jos buvęs vyras N. J. Macaulay, o pirmadienį įvyko Šiaulių apylinkės teismo posėdis dėl dingusios žmonos nužudymu jo, kaip įtariamojo, suėmimo.

„Tiek ilgai truko paieškos ir liko tik viena versija, – sakė Šiaulių apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Jūratė Tamašauskienė žurnalistams. – Dingusiosios S. Grafininos paieškos byla perkvalifikuota į nužudymą ir prašoma Jungtinės Karalystės pilietybę turintį įtariamąjį, gimusį 1976 m., N. J. Macaulay suimti 2 mėnesiams. Tokia griežta kardomoji priemonė taikoma siekiant išvengti dviejų dalykų: kad įtariamasis nepasislėptų ir nedarytų poveikio tyrimo eigai.“

Pasak prokurorės, įtariamasis kaltės nepripažįsta, kalba tik apie šeimos gyvenimo detales, jau žinomas iš viešos informacijos.

Įtariamojo advokatas per teismo posėdžio pertrauką, po to, kai susipažino su bylos medžiaga, sakė, kad nebus taikoma tokia griežta kardomoji priemonė – dviejų mėnesių suėmimas, nes byloje nesą pakankamai faktais pagrįstų duomenų, dėl ko jo ginamajam galėtų būti pareikšti tokie įtarimai. Pasak advokato, dingusios moters kūnas nerastas ir byla dar gali pasisukti netikėta kryptimi.

Teisėjas dr. Mantas Liesis gausiai susirinkusiems spaudos darbuotojams paaiškino, kad įtariamojo advokatas ir pats įtariamasis susipažino su bylos medžiaga.

Pagal Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso 129 str. 1 d. įtariamajam paskirta kardomoji priemonė – suėmimas 7 paroms.

Kokiais motyvais remiantis buvo priimta daug švelnesnė kardomoji priemonė, nei prašė prokurorė, žurnalistams nebuvo paaiškinta, nes ikiteisminis tyrimas tik prasideda. Apylinkės teismo nutartis gali būti skundžiama.

Poros gyvenimas buvo apipintas visokiais gandais, žiniasklaidos puslapiai mirgėjo įvairiais kaltinimais vienas kitam, skyrybų ir susitaikymų istorijomis.

Liepos 17 d. į Šiaulių apskrities policiją kreipėsi S. Grafininos sesuo ir pranešė, kad nuo šių metų liepos 1 d. ji negali susisiekti su Didžiojoje Britanijoje gyvenančia seserimi.

Buvo pradėta dingusiosios paieška. Nustatyta, kad S. Grafinina liepos 1 d. grįžo į Lietuvą ir daugiau niekas jos nematė – dingo kaip į vandenį. Beje, bendro poros kūdikio – 7 mėnesių mergaitės – globa pasirūpino valstybė, nes nė vienas iš tėvų nesugebėjo sudaryti tinkamų vaikui augti sąlygų.

Į viršų