Trečiadienį Šiaulių apygardos teismas nusprendė, kad buvęs Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Petras Simavičius yra kaltas dėl kyšio paėmimo ir nubaudė jį 2850 Eur bauda (75 MGL). Tęsiamas didelės apimties korupcijos ligoninėje tyrimas.

Atlygins už nuslėptą alkoholio vartojimą
Teismas konstatavo, kad nusikaltimas  įrodytas liudininkų parodymais ir surinkta medžiaga, kurioje yra ir Kriminalinės žvalgybos duomenys.

Teismas nustatė, kad 2015 m. gegužės mėnesį ligoninės direktoriaus P. Simavičiaus kabinete Virginijus Š. davė įstaigos vadovui ne mažiau 50 Eur kyšį už tai, kad šiam piliečiui būtų išduotas nedarbingumo pažymėjimas, kuriame nefigūruotų atžyma apie paciento ilgalaikį alkoholio vartojimą. P. Simavičius savo kabinete davė nurodymą Priėmimo skyriaus darbuotojai atlikti Virginijaus Š. kraujo tyrimą ir išduoti 3 dienų nedarbingumo pažymėjimą, nefiksuojantį paciento alkoholio vartojimo. Darbuotoja nurodymus įvykdė.

Kadangi tuo metu jau buvo atliekamas didelis tyrimas dėl galimos stambaus masto korupcijos ligoninėje, Kriminalinė žvalgyba direktoriaus kabinete buvo sumontavusi įrangą ir slapta situaciją stebėjo. Paaiškėjus minėtiems faktams, P. Simavičius savo kaltę neigė, tuo tarpu Virginijus Š. ir kiti ligoninės darbuotojai prisipažino, davė parodymus, todėl nėra kaltinami. Tuometinis ligoninės direktorius tikino, kad jis vijosi iš kabineto išeinantį Virginijų Š. ir norėjo jam 50 Eur grąžinti, tačiau tik nebe tą pačią kupiūrą. Teismas tokia versija nepatikėjo, ją paneigė ir Virginijus Š.

Teismo sprendimas per 20 dienų gali būti apskųstas Apeliaciniam teismui.

Baigiamas tyrimas dėl stambaus masto korupcijos
Ši baudžiamoji byla dėl kyšio priėmimo atskirta iš atliekamo didelės apimties ikiteisminio tyrimo dėl piktnaudžiavimo, kyšininkavimo ir kitų nusikaltimų, pasisavinant ligoninės lėšas, neskaidriai vykdant viešuosius pirkimus ir atliekant kitus neteisėtus veiksmus. Tyrimą dėl galimos korupcijos Šiaulių ligoninėje STT pareigūnai pradėjo 2015 metais, o P. Simavičius buvo nušalintas nuo ligoninės direktoriaus pareigų.

Įtariama, kad vykdant viešuosius pirkimus, kurių bendra vertė siekia šimtus tūkstančių eurų, buvo įtakojama, kad juos laimėtų iš anksto pasirinktos įmonės, o už tai iš šių įmonių vadovų galimai buvo reikalaujami ir priimami kyšiai. Taip pat tiriamos aplinkybės, susijusios su ligoninės lėšomis įsigytais ir galimai pasisavintais įvairiais brangiais daiktais bei kitos ligoninės lėšų pasisavinimo schemos. STT yra skelbusi, kad jų turimi duomenys leidžia įtarti, kad iš įmonių, kurios dalyvavo Šiaulių ligoninės skelbtuose viešuosiuose pirkimuose, ligoninės generalinis direktorius kaip neteisėtą atlyginimą galėjo gauti brangios medicininės įrangos, kurios vertė siekia apie 17 tūkst. eurų. Ši įranga neva buvo sumontuota direktoriaus artimiesiems priklausančioje privačioje medicinos klinikoje. Prokuratūros tvirtinimu, ši byla jau šįmet pasieks teismą.

Atleido iš pareigų
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga praėjusios savaitės pabaigoje atleido iš pareigų Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorių Petrą Simavičių.

Kaip informuoja ministerija, sprendimas nutraukti darbo santykius su P. Simavičiumi priimtas atsižvelgiant į tai, kad jau daugiau nei dvejus metus tęsiasi baudžiamasis procesas, kurio metu P. Simavičiui yra pareikšti įtarimai dėl nusikalstamų veikų, galimai padarytų vykdant ligoninės direktoriaus funkcijas, bei įvertinus ilgai trunkantį jo nušalinimą. Teigiama, kad pagrįstai nebegalima pasitikėti P. Simavičiumi, kaip galinčiu užtikrinti efektyvų ir skaidrų įstaigos valdymą, racionalų valstybės lėšų naudojimą.

Šiuo metu Respublikinei Šiaulių ligoninei laikinai vadovauja Antanas Pauliukas.

Į viršų