Ketvirtadienį Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmuose turėjo prasidėti stambaus masto bylos, kurioje įvairiais turtiniais ir korupciniais nusikaltimais, susijusiais su nuosavybės teisių atkūrimu į žemės sklypus ir jų pardavimu, kaltinami 8 asmenys, nagrinėjimas. Šiaulių apygardos prokuratūra net nuo 2011 metų vykdė tyrimą. Kaltinamųjų suole – dvi moterys ir šeši vyrai, o padaryta žala – per milijoną eurų. Kaltinamiesiems nuo 39 iki 76 metų, dauguma jų yra Akmenės krašto gyventojai, du – iš Alytaus ir vienas – iš Kauno.

„Šiaulių naujienose“ buvome rašę apie tai, kad teismuose „pasitobulinęs“ buvusios Šiaulių apskrities viršininko administracijos Teisės departamento Juridinio skyriaus vedėjas Raimondas Jančiauskas kartu su savo tėvu Kęstučiu Jančiausku ir kitais „pagalbininkais“ sukūrė schemą, pagal kurią grobė ir pardavinėjo svetimą žemę.

Ikiteisminis tyrimas, kurį atliko Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai, buvo pradėtas, kai Nacionalinei žemės tarnybai prie Žemės ūkio ministerijos kilo įtarimų dėl dokumentų, susijusių su nuosavybės teisių į žemę atkūrimu, teisėtumo. Tarnyba gavo keliolika skundų iš žmonių, kurie nuomojosi žemę iš valstybės ir sužinojo, kad jų naudojama žemė grąžinama kitiems privatiems asmenims. Pradėjus domėtis šiuo nesusipratimu paaiškėjo, kad tai – gerai suplanuotas nusikaltimas.

Atliekant didelės apimties ikiteisminį tyrimą buvo nustatyta, kad grupė kaltinamųjų, neturinčių jokių giminystės ryšių su tikraisiais buvusiais turto savininkais, klastodami dokumentus, įgydavo teisę atkurti nuosavybę į įvairaus dydžio žemės plotus. Bendras visų žemių plotas Šiaulių apskrityje (daugiausia – Akmenės rajone) yra daugiau nei 900 hektarų.
Nuosavybės teisių sugrąžinimo procese organizatoriams padėjo Šiaulių rajono ir Akmenės rajono žemėtvarkininkai. Tarp kaltinamųjų – du valstybės tarnautojai, kurie, be kita ko, kaltinami ir piktnaudžiavę savo tarnybine padėtimi.

R. Jančiauskas įgyvendino savo sukurtą žemės grobimo schemą visoje Lietuvoje. Vien Šiauliuose inkriminuojama 11 epizodų. Nuo šio ikiteisminio tyrimo atskirta tokio paties pobūdžio byla nagrinėjama Telšių apylinkės teismo Mažeikių rūmuose. Joje dėl 4 epizodų kaltinami penki tie patys žmonės. Vienas iš kaltinamųjų šioje byloje, be kaltinimų dokumento klastojimu, sukčiavimu, antspaudo suklastojimu, taip pat kaltinamas poveikiu liudytojui, o du valstybės tarnautojai – dar ir piktnaudžiavimu tarnyba.

Vieną panašų atvejį dėl R. Jančiausko ir jo „kolegų“ sukčiavimo atstatant žemės nuosavybę nagrinėja Kretingos apylinkės teismas.

Į teismo posėdį Šiaulių apylinkės teisme neatvyko du kaltinamieji ir dėl to teismas bylos nagrinėti nepradėjo.  Eduardas Pliasas, kuris anksčiau vadovavo Akmenės rajono žemėtvarkininkams, pateikė teismui pažymą, kad susirgo. Kitas kaltinamasis Aivaras Pisarževičius už narkotikų kontrabandą šiuo metu atlieka bausmę Švedijoje. Teismas pranešė, kad šis faktas jam tapo žinomu tik prieš dvi dienas. Bus išduodamas Europos arešto orderis ir su Švedijos Karalyste deramasi dėl kaltinamojo išdavimo Lietuvai.

Mažeikiuose vykstantis teismo procesas jau eina į pabaigą.  Prokuroras Andrejus Mirnas pakomentavo, kad į Mažeikius kaltinamasis A. Pisarževičius iš Švedijos jau buvo pargabentas, davė parodymus ir vėl išvežtas atgal.

„Jei kaltinamasis sutinka, jo pargabenimas trunka greičiau. Į Mažeikius jis iš Švedijos buvo atvežtas per pusmetį“, – sakė prokuroras.

Panašu, kad žemgrobių laukia ilgas procesas, teismo posėdžių datos numatytos visiems šiems metams.

Į viršų