Šiaulių apskrities policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai, bendradarbiaudami su prokurorais, baigė tirti ir teismui vertinti perdavė baudžiamąją bylą dėl neteisėtai ir apgaule užvaldytos didžiulės pinigų sumos iš vienos Šiaulių kredito unijos. Prieš teismą  stos keturi bendrininkavimu įtariami asmenys – trys vyrai ir viena moteris. Jiems inkriminuojamas sukčiavimas, dokumentų klastojimas ir tarnybinių pareigų neatlikimas.

Nusikalstamos veikos pradžia siekia 2014-ųjų metų rudenį, kai į didžiules skolas įklimpęs vilnietis sugeneravo nusikalstamą planą, turėjusį jam padėti išsikapstyti iš skolų, tačiau  jį įklampinusį ne tik į dar didesnių skolų liūną, bet  ir baudžiamojo proceso peripetijas.

Tuo metu  37-erių metų sostinės gyventojas kreipėsi į vieną Šiaulių kredito uniją, prašydamas suteikti  81 093 eurų paskolą, nurodydamas, kad ji reikalinga vikšriniam ekskavatoriui „Caterpillar 3230“ pirkti, kurį jis neva planuoja nuomoti ir iš to gauti pajamų. 2015 metų sausį vyrui paskola buvo suteikta, o kaip paskolos garantas kredito unijai  įkeistas vilniečio perkamas traktorius. Po šešių periodinių paskolos dengimo įmokų, sudariusių 2023 eurus, paskolos grąžinimas ėmė strigti, o sostinės gyventojas uniją pradėjo maitinti pažadais, kad netrukus  į jo sąskaitą įplauks pinigai ir tada jis tikrai padengs didelę skolos dalį. Tačiau unija daugiau nesulaukė nė vieno įnašo. Skolininkui nevykdant įsipareigojimų, 2016 m. vasarą buvo pradėti skolos išieškojimo veiksmai.

Paaiškėjo, kad vyras negauna pajamų, todėl kilo įtarimas, kad paskolos prašytojas savo paraiškoje kreditui gauti  bus galimai suklastojęs dokumentus apie savo darbo santykius Jungtinės Karalystės bendrovėje NORTECH bei gaunamas mėnesines 4600 svarų pajamas ir unijai pateikęs melagingus duomenis. Prielaidą apie klastotę leido daryti jo pateikta darbo sutartis ir darbdavio charakteristika, kurioje rašoma, jog jis yra atsakingas, įmonei lojalus darbuotojas. Jos abi buvo surašytos tą pačią dieną, kai vyras buvo priimtas į darbą. Taigi  dokumentų turinys ir datos prieštaravo vienas kitam ir neturėjo loginio atitikimo.

Į dienos šviesą išlindo ir dar viena aplinkybė – pasirodo,  paskolos paraiškoje  vilnietis nenurodė   savo turimų  finansinių įsipareigojimų, nors realiai jis turėjo didžiulį skolų šleifą. Ir ši aplinkybė paaiškėjo tik tada, kai uniją pasiekė pranešimas apie  vilniečio santuokos nutraukimo bylos iškėlimą teisme,  kuriame buvo nurodyta, kad vyras įvairiems kreditoriams turi finansinių įsipareigojimų, kurių bendra  suma viršija 143 265 eurus.

Po unijos kreipimosi į policiją, Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą, kurio metu buvo nustatyta, kad vilnietis,  siekdamas gauti  paskolą iš kredito unijos, pateikė ne vieną suklastotą dokumentą – jau minėtą darbo sutartį ir pažymą apie gaunamas pajamas, gyvenamųjų patalpų nuomos sutartį (kadangi jam, norit gauti kreditą, reikėjo gyventi Šiauliuose), jo neva įgyto vikšrinio ekskavatoriaus vertinimo ataskaitą. Realiai toks traktorius iš viso neegzistavo. Tai buvo virtualus daiktas, sukurtas klastojant dokumentus – suklastojus vokiečių kalba parengtą vikšrinio ekskavatoriaus pirkimo-pardavimo sutartį, buvo sukurta iliuzija, neva,  ekskavatorių „Caterpillar 3230“ iš Vokietijos bendrovės įsigijo viena Lietuvos įmonė. Neegzistuojanti savaeigė 2013 m. liepą sėkmingai buvo įregistruota  Lietuvos Respublikos traktorių, savaeigių ir žemės ūkio mašinų bei ir jų priekabų registre. Tą padarė Vilkaviškio rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus darbuotoja, kuri ją įregistravo ir registracijos dokumentus išdavė, net nepasivarginusi pasižiūrėti į registruojamą technikos priemonę ir įsitikinti jos egzistavimu. Dėl to jai  dabar teks stoti prieš teismą dėl tarnybinių pareigų neatlikimo ir dokumentų klastojimo.

Netrukus po mistinio ekskavatoriaus įregistravimo paskolą gauti planavęs vyras paprašė savo 45-erių metų pažįstamo  vilniečio, kad šis už 1000 eurų atlygį minėtą ekskavatorių  fiktyviai nupirktų. Jis buvo įregistruotas šio draugo įmonės, kuri realiai nevykdė jokios veiklos ir planų dėl jos vykdymo net  neturėjo, vardu. Po to ši savaeigė transporto priemonė buvo fiktyviai parduota  paskolos gavimo iniciatoriui, kad jis galėtų  ją įkeisti kredito unijai. Tokiais savo veiksmais padėdamas  draugui vykdyti nusikalstamą veiką, jis pateko į Baudžiamojo kodekso dispoziciją ir dabar už dokumentų klastojimą bei bendrininkavimą bus patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.

Paskolą gavęs vilnietis, siekdamas nuslėpti savo nusikalstamos veikos pėdsakus, su vienos įmonės direktoriumi sudarė fiktyvią neegzistuojančio vikšrinio ekskavatoriaus „Caterpillar 3230“ nuomos sutartį, o vėliau buvo suklastoti ir šeši kasos išlaidų orderiai apie, neva, padarytus mokėjimus už nuomą.  Dėl  dokumentų klastojimo minėtos įmonės vadovui dabar teks taip pat  stoti prieš teismą.

Šioje visoje istorijoje neatsirado nė vieno žmogaus, realiai mačiusio paskolos garantu tapusį ekskavatorių. Tik paskolos gavėjas  tvirtina, kad  ši savaeigė egzistuoja ir šiuo metu išnuomota kažkokiai, ir vėl mistinei, Lenkijos bendrovei, kurios nei pavadinimas žinomas, nei su ja nuomos  sutartis sudaryta.

Į viršų