Vakar Šiaulių apylinkės teisme paskelbtas nuosprendis Viliui Šlapeliui, kuris praėjusių metų gegužės 13-ąją vairuodamas išgėręs Šiauliuose, nereguliuojamoje pėsčiųjų perėjoje, sužalojo 8-erių m. berniuką ir, anot pareigūnų bei liudininkų, pasišalino iš įvykio vietos.

57 m. teisiamasis nusikalto apsvaigęs nuo alkoholio. Jo kraujyje rasta 1,74 promilės etilo alkoholio (vidutinis girtumo laipsnis).  

Vaikui buvo padaryti dauginiai kūno sužalojimai. Dėl kaukolės pamato lūžio ir galvos smegenų traumos vaiką ištiko ilgalaikė koma. Nukentėjusiajam buvo padarytas sunkus sveikatos sutrikdymas.

Šiaulių apylinkės teismas jam skyrė 2 m. 6 mėn. laisvės atėmimo bausmę, kurią atliks atviroje kolonijoje.

Teisiamajam atimta teisė trejus metus vairuoti transporto priemones. Be to, jis nukentėjusiesiems – sūnui ir motinai – turės sumokėti 18 800 Eur turtinei ir neturtinei žalai atlyginti.

Girtas skubėjo pas gydytoją
Prieš posėdžių salės sėdėjęs V. Šlapelis su ašaromis akyse prisiminė tą gegužės 13 dieną.

„Man paskambino ir pasakė, kad skubiai reikia pasiimti pažymą iš gydytojo, nes jis greitai išeis atostogų. Tą dieną nebuvo nieko, kas būtų galėjęs nuvežti mane į ligoninę, todėl pačiam teko sėsti už vairo išgėrusiam. Aš ir išgėriau alkoholio dėl to, kad man buvo užėję spazmai, jis man padėdavo numalšinti skausmą“, – sakė V. Šlapelis.

Paklausus vyro, kokio teismo sprendimo tikisi, – atsakė daug, vertinant pagal visus straipsnius.

Taip pat V. Šlapelis sakėsi jaučiasis sugniuždytas, nes esą labai gailisi už savo poelgį.

„Kaip kažkas yra pasakęs, kad tai – pamoka, bet tai ne pamoka, o nelaimė“, – sakė V. Šlapelis.

V. Šlapelis, turėdamas 37 m. vairavimo stažą, savo gyvenimą apvertė aukštyn kojomis per alkoholį ir neatsargumą.
„Po šio įvykio kelias valandas nejaučiau žemės po kojomis. Iš karto nesuvokiau, kas įvyko, bet aš nemačiau. Tyrėjams ir visiems kitiems sakiau, kad jei būčiau matęs, būčiau automatiškai sustojęs“, – kalbėjo V. Šlapelis.

Ekspertų klaidos ir V. Šlapelio nesąžiningumas
Savo versiją pateikė ir nukentėjusiojo berniuko motina, kuri išreiškė gilų savo nepasitenkinimą.

„Norėčiau, kad pasisakytų ekspertai, kurie nustatė, kad mano vaikui yra lengvas sužalojimas. Nors jam ir kojytė sutrupinta, dėl avarijos ji tapo trumpesnė, kalba sutriko, kaukolė net buvo lūžusi. Mano sūnus buvo 12 parų komos būsenos, ištvėrė dvi operacijas. Nuosprendžiu esu patenkinta“, – sakė moteris.

Nukentėjusiojo motinos advokatė Rita Roščenkovienė teigė esant V. Šlapelį nesąžiningą.

„Per mėnesį laiko jis sugebėjo išsiskirti su savo žmona ir visą turtą perleisti žmonai tam, kad nereikėtų atlyginti ieškinio. Jis net pats tai pripažino, viskas yra užfiksuota ir protokole. Per visą tą laiką, kai vyko teismai, jis sugebėjo sumokėti tik 300 eurų. Tai yra lašas vandenyne. Mums gauti 18000 eurų yra praktiškai neįmanoma. Jis dirbtinai pablogino savo turtinę padėtį“, – teigė R. Roščenkovienė.

Taip pat advokatė išsamiau papasakojo apie esą neteisingas Šiaulių ekspertų išvadas.

„Vaiko buvimą komoje negalima traktuoti kaip nesunkų sužalojimą. Šioje vietoje Šiaulių ekspertai labai suklydo, net aukštesnieji ekspertai yra nustebinti tokios klaidos. Gerai, kad prokuroras leido pakartoti ekspertizę. Tada Vilniaus ekspertai pripažino, kad tai yra sunkus sveikatos sutrikdymas“, – sakė R. Roščenkovienė.

Ji teigė, kad vaikui, kuris tiki, kad eiti pėsčiųjų perėja yra realiai saugu, atsidūrė ligoninėje ir komos būsenoje, girtas vairuotojas negrįžtamai pakeitė gyvenimą. O juk berniukas visada svajojo žaisti krepšinį. Deja, dėl sutrupintos kojytės žaisti jis negalės.

Taip pat negalės mokytis kartu su kitais vaikais, jam bus sudaryta individuali mokymo programa namuose. Bus apribota jo bendravimo galimybė su bendraamžiais.

„Skaudžiausia šioje byloje yra paties vairuotojo elgesys, kai jis bejėgiškoje padėtyje palieka tą mažą vaiką ir bėga, slepiasi. Gerai, kad liudytojai jį sulaikė. Teismo sprendimas, mano kaip teisininkės nuomone, yra labai geras, protingas, sąžiningas, aš tokio sprendimo ir laukiau. Dabar man rūpi, kad tiems tėveliams būtų bent kažkiek atlyginta. Taip pat bandysiu užginčyti skubias V. Šlapelio skyrybas“, – sakė R. Roščenkovienė.

Į viršų