Vairavimas išgėrus ir teisės vairuoti netekimas, po to nuolatinis vairavimas, neturint šios teisės, ir sukeltas eismo įvykis, narkotinių medžiagų vartojimas ir jų platinimas, disponavimas netikrais pinigais ir jų realizavimas, disponavimas svetimos mokėjimo priemonės duomenimis ir jų panaudojimas finansinėms operacijoms atlikti – štai taip žingsnis po žingsnio 24 metų šiaulietis priartėjo prie baudžiamosios bylos, kurią birželio pradžioje Šiaulių apskrities policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai kartu su ikiteisminį tyrimą kuravusiu Šiaulių apygardos prokuroru baigė tirti ir perdavė nagrinėti teismui. Apie tai informuoja Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato astovė spaudai Gailutė Smagriūnienė.

Už neteisėtą disponavimą elektronine mokėjimo priemone, sukčiavimą ir neteisėtą disponavimą narkotinėmis medžiagomis jau teistas vaikinas šįkart turės atsakyti už  netikrų pinigų laikymą ir realizavimą, neteisėtą disponavimą narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti, neteisėto disponavimo elektronine mokėjimo priemone ir jos duomenų panaudojimo, neteisėto prisijungimo prie informacinės sistemos, naudojimosi svetimu dokumentu ir sukčiavimo.

Paskutinis ikiteisminis tyrimas šiam šiauliečiui buvo pradėtas praėjusių metų lapkričio pradžioje. Nerūpestingai pas vieną draugę gyvenusiam ir tuo pačiu metu dar dvi drauges turėjusiam vaikinui geras gyvenimas baigėsi, kai jis lapkričio 2 d., vairuodamas draugės išsinuomotą automobilį „Smart“, Šiauliuose, Architektų g., nepasirinko saugaus važiavimo greičio ir stuktelėjo į priekyje važiavusį „Mercedes Benz“.

Kadangi teisę vairuoti už vairavimą išgėrus jis buvo praradęs ir už automobilio vairo sėdo, neturėdamas jos, todėl, stengdamasis kuo greičiu užglaistyti incidentą, savo kaltę pripažino ir už padarytus apgadinimus kito automobilio vairuotojui pasiūlė atsilyginti 100 eurų, pažadėdamas juos po keleto valandų atvežti į nukentėjusiojo namus.

Vaikinas savo pažadą tesėjo, tačiau „Mercedes Benz“ vairuotojas gautomis dviem penkiasdešimtinėmis ilgai nesidžiaugė – atidžiau jas apžiūrėjęs, pamatė, kad jos yra vienodais serijos numeriais. Mintį, kad kupiūros padirbtos, patvirtino policijos pareigūnai, į kuriuos eismo įvykyje nukentėjęs žmogus nedelsdamas kreipėsi.

Dėl netikrų pinigų platinimo ikiteisminį tyrimą pradėję Šiaulių apskrities policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai tą patį vakarą kibo į darbą ir iš kelių tūkstančių duomenų bazėje registruotų „Smart“ markės automobilių surado  tą, kuris dalyvavo eismo įvykyje, surado ir jį vairavusį asmenį  ir jau kitą dieną jį sulaikė viename Šiaulių prekybos centre.

Įtariamajam buvo skirta kardomoji priemonė – suėmimas. Tikrindami, ar jų sulaikytasis neturi daugiau netikrų pinigų, pareigūnai atliko kratas „Smart“-e, vaikino gyvenamojoje vietoje ir jo naudojamuose garažuose.

Daugiau padirbtų pinigų pareigūnai nerado, tačiau rado 52 paketėlius su narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis – „žole“, amfetaminu ir ekstazio tabletėmis bei svetimos asmens tapatybės kortelės ir svetimų banko dokumentų kopijas.

Taigi tyrimas dėl netikrų pinigų platinimo  gerokai prasiplėtė. Nors šiaulietis teigė, kad narkotines medžiagas vartoja pats, tačiau pareigūnams pavyko surinkti duomenų, kad kvaišalais jis ir prekiauja.

Be to, tyrimo metu buvo nustatyta, kad 24-metis, pasinaudojęs vienos savo draugės patiklumu,  nusifotografavo jos elektroninės bankininkystės duomenis, jos asmens tapatybės kortelę ir, jai net nežinant, jos vardu atidarė dvi naujas banko sąskaitas ir kėsinosi jos vardu paimti greituosius kreditus. Per 20 merginos vardu jo pateiktų paraiškų įvairioms kreditų bendrovėms patenkinta nebuvo nė viena.

Kreditai nebuvo suteikti dėl vienos objektyvios priežasties – nepakankamai gaunamų merginos pajamų. Ši aplinkybė merginą išgelbėjo nuo jos įpainiojimo į nepageidaujamus santykius su greitųjų kreditų bendrovėmis.

Aiškindamas atsiskaitymo netikrais eurais epizodą, šiaulietis pareigūnus visaip bandė suklaidinti, pateikdamas versiją, kad netikras kupiūras gavo už parduotą telefoną. Tačiau pareigūnams pavyko surinkti duomenų, kad vaikinas jas sąmoningai užsisakė internetu ir parsisiuntė pašto siunta.

Parengta pagal Šiaulių AVPK

Į viršų