Daugiau nei 80 proc. smulkiųjų ir vidutinių verslininkų įsitikinę, jog Seimo sprendimas riboti alkoholio prieinamumą niekaip nepaveiks jų verslo. Tiesa, prekybininkai baiminasi labiau – daugiau nei ketvirtadalis prekyba užsiimančių smulkių ir vidutinių įmonių teigia, jog alkoholio prieinamumo ribojimas trukdys plėsti verslą.

Dėl neigiamų pasekmių verslui nerimauja tik dešimtadalis mažų ir vidutinių įmonių vadovų. Tokios verslininkų nuostatos išryškėjo bendrovei „Spinter tyrimai“ gegužės mėnesį atlikus daugiau nei 500 smulkių ir vidutinių įmonių vadovų nuomonių tyrimą, kurį inicijavo vienas šalies bankas.

Tyrimo rezultatai rodo, kad racionaliai mąstantys Lietuvos verslininkai nelinkę pervertinti ažiotažo, kilusio dėl planuojamų naujų barjerų alkoholio prieinamumui. Tyrimo duomenimis, valdančiosios daugumos iniciatyvos dėl alkoholio prieinamumo ribojimo 83 proc. smulkių ir vidutinių įmonių verslo plėtrai neturės jokios įtakos. 10 proc. įmonių vadovų mano, jog šie sprendimai trukdys plėsti verslą, 5 proc. įsitikinę atvirkščiai – tai kaip tik paskatins verslo plėtrą.

Neigiamų pasekmių nuosavam verslui labiausiai bijo prekybos įmonės – 27 proc. jų sprendimus dėl alkoholio ribojimų vadina verslo plėtros barjeru. Iš paslaugų teikėjų tokią grėsmę jaučia 5,5 proc., iš gamybos įmonių – vos 1,4 proc. apklaustų verslininkų.

Dėl savo verslo plėtros, įvedus naujus apribojimus alkoholio prieinamumui, labiausiai baiminasi Utenos, Klaipėdos ir Tauragės apskričių verslininkai – grėsmes verslo plėtrai įžvelgia atitinkamai 26 proc., 21 proc. ir 19 proc. apklaustų įmonių vadovų šiuose regionuose. Mažiausiai alkoholio prekybos ribojimų bijoma Šiaulių ir Vilniaus regionuose – čia nerimą išreiškė atitinkamai 4,2 proc. ir 4,7 proc. verslininkų.

Daroma išvada, kad ekonomiką veikiant globalioms tendencijoms, verslininkai demonstruoja išmonę, kūrybiškumą ir nebėra priklausomi vien tik nuo alkoholio pardavimų, tačiau dažnai kintanti teisinė aplinka yra vienas svarbiausių verslo trukdžių, kurį apklausose ir tyrimuose nuolat mini įmonių vadovai.

Į viršų