Viena projektavimu ir gamyba užsiimanti Šiaulių įmonė tą suprato tik tada, kai Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai jai pradėjo ikiteisminį tyrimą. Uždarajai akcinei bendrovei ir jos direktoriui buvo pareikštas įtarimas pagal Baudžiamojo kodekso 192 str. 1 d. – literatūros, mokslo, meno kūrinio (įskaitant kompiuterių programas ir duomenų bazes) ar gretutinių teisių objekto neteisėtas atgaminimas, neteisėtų kopijų platinimas, gabenimas ar laikymas komercijos tikslu. Už tai gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų. Apie tai informuoja Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Gailutė Smagriūnienė.    

Šiaulių rajone registruotoje įmonėje kriminalistai apsilankė praėjusių metų rugsėjo pradžioje ir patikrino, su kokia programine įranga dirba jos darbuotojai. Paaiškėjo, kad trijuose nešiojamuosiuose kompiuteriuose komercijos tikslais funkcionavo penkių kompiuterinių programų neteisėtos kopijos, nes jų įgijimo dokumentų bendrovės atsakingi darbuotojai pateikti negalėjo. Taigi bendrovės vadovas, kuris yra asmeniškai atsakingas už  jos veiklą ir privalo ją  kontroliuoti, pažeidė Lietuvos Respublikos autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo reikalavimą, nes neturėdamas autorių, jų teisių perėmėjų ar jų tinkamai įgalioto asmens leidimo, savo įmonės patalpose esančiuose kompiuteriuose leido laikyti neteisėtas kompiuterinių programų kopijas. Jų bendra vertė pagal teisėtų kopijų mažmenines kainas siekė per dvidešimt su puse tūkstančio eurų.

Direktorius pripažino savo kaltę ir dėl  tokio taupymo būdo  gailėjosi. Siekdamas išvengti  baudžiamojo persekiojimo, jis ir jo vadovaujama bendrovė turėjo susitaikyti su korporacijomis „Autodesk“ ir „Microsoft“, kurioms dėl neteisėtai  naudotų kompiuterinių programų buvo padaryta materialinė žala, ir tas programas nusipirkti bei įsipareigoti už autorių teisių pažeidimą sumokėti joms 8000 eurų kompensaciją.

Nukentėjusiesiems ir įtariamajam bei jo vadovaujamai įmonei pasirašius susitaikymo protokolą,  ikiteisminis tyrimas šių metų balandžio pradžioje buvo nutrauktas. Tiek nelegalią programinę  įrangą naudojusiai įmonei, tiek  jos vadovui  paskirtos baudžiamojo poveikio priemonės – po 564,90 Eur įmokos į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Parengta pagal Šiaulių AVPK

Į viršų