Redakciją pasiekė žinia, kad į labdara užsiimančios organizacijos pastatytą konteinerį, stovintį prie didžiausio miesto prekybos ir pramogų centro, įsisuko tamsaus gymio moterys. Akimirkas, kuriose matyti, kaip apsukruolės drąsiai kuičiasi konteineryje ir ieško geresnio daikto, užfiksavo viena šiaulietė. Ji nuotraukomis pasidalijo socialiniame tinkle apgailestaudama, kad vienos mamytės neša daiktus atiduoti labdarai,o kitos išsirenka juos ir pardavinėja. Tada ir užvirė šiauliečių diskusija. Viena pusė teisino, kita piktinosi tokiu elgesiu ir ragino kviesti policiją. Likusioms beliko gailėtis, kad maišus nereikalingų, bet tinkamų naudoti drabužių, batų ar daiktų atidavė „pardavimui“.

Daiktų iš konteinerio pasiūlė nusipirkti
Labiausiai šiaulietę papiktino, kad išsirinkusios tinkamus radinius moterys prisistatė prie jos automobilio, iš kurio apsukruoles ji ir stebėjo. Moterys iš karto pasiūlė jų įsigyti – nusipirkti. 

„Aš pati užfiksavau pirmą kartą, tačiau komentaruose gausu atsiliepimų, kad jos taip daro nuolatos“, – sako šiaulietė. Negana to, po rausimosi ištampyti daiktai taip ir liko tysoti ant žemės.

Susisiekėme su  „JCI Šiauliai“ prezidente Valdone Paulauskiene, kuri papasakojo apie projekto „Dovanokime“ konteinerį.

 „Šiuo projektu siekiama didinti žmonių socialinį supratingumą dalijantis drabužiais ir avalyne su žmonėmis, kurie labiausiai kenčia nuo užklupusio ekonominio nuosmukio. „Dovanokime“ konteineriai rūbams ir avalynei Lietuvoje šiuo metu yra 3: vienas prie Šiaulių prekybos ir pramogų centro Aido gatvėje, kiti – Elektrėnuose ir Panevėžyje.

JCI asociacija projektą inicijavo ir padėjo pastatyti konteinerius. Visu administravimu ir konteinerių priežiūra rūpinasi Raudonasis Kryžius (Šiauliuose ir Elektrėnuose) ir Dievo apvaizdos seserų kongregacija (Panevėžyje). Tik jie (arba jų paskirti žmonės) gali išimti iš konteinerių rūbus. Išties apmaudu, kad atsiranda įžūliai ir nesąžiningai besielgiančių žmonių“, – apgailestavo prezidentė.

Tinkamesnius (arba geresnius) daiktus išsirenka, o likę...
Į konteinerį įdėti daiktai išdalijami įvairioms organizacijoms, tokioms kaip Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Viltis“, ukrainiečių draugijai, Papilės seniūnijos neįgaliųjų klubui, pensionams ir visiems, kas tik kreipiasi pagalbos, sako Šiaulių Raudonojo Kryžiaus atstovė Ilona Songailienė. Ji informavo, kad prie konteinerio moterys prisistato nuolatos, kartais daiktų ieškoma ir keturiese, ir penkiese.

„Paprašai gražiai ir pasitraukia, pasakai, kad negalima, pagąsdini, kad filmuojama ir viskas tvarkoje. Man sako, kad jiems irgi reikia, – teigia I. Songailienė – Konteineris Šiauliuose stovi jau maždaug ketverius metus, gal ir ilgiau, žmonės aukoja knygas, indus, žaislus, patalynę, supakuoja ir atiduoda nereikalingus anapilin išėjusių artimųjų daiktus.“
O kad rastus daiktus romų tautybės moterys parduoda, atstovė nežinojo, apie tai jai pranešė žurnalistė.

Pasiteiravus, ar nevertėtų šiuo atveju iškviesti policijos, moteris atsakė, kad iki tol, kol policija pristatys, žmonės spės pasišalinti. Tuo buvo įsitikinusios ir kai kurios socialiniame tinkle užvirusioje diskusijoje pasisakiusios šiaulietės.

„Jei paprašai, jie ir nueina, neteko susipykti, geranoriškai susitariame…“ – „Šiaulių naujienoms“ komentavo I. Songailienė.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Vincas Urbonavičius sako, kad iš konteinerio daiktus gali imti tik Raudonojo Kryžiaus darbuotojai ir kitaip negalima, nes tai bus vagystė.

„Todėl reikia skambinti bendruoju pagalbos numeriu 112, mes sureaguosime. Vertinti bus sudėtinga, tačiau bent jau atpratinsime šitaip elgtis. Galbūt moterys ir vargingai gyvena, bet jeigu taip iš tiesų yra, tuomet reikia kreiptis į Raudonojo Kryžiaus draugiją, kuri ir administruoja konteinerius. Taip pat susisieksime su prekybos centro apsaugos tarnyba. Paaukoti daiktai turi pasiekti vargstančius žmones“, – sako V. Urbonavičius.

Į viršų