Šiaulių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (Šiaulių AVPK) atsinaujino –  naujai įrengti keturi apklausos kabinetai. Pareigūnai naujuose kabinetuose atliks sulaikytųjų, įtariamųjų, liudytojų apklausas.

Tad ketvirtadienį žurnalistai buvo pakviesti apžiūrėti dar dažais kvepiančias patalpas, kurias aprodė Šiaulių AVPK viršininko funkcijas vykdantis Vincas Urbonavičius.

Užtikrins saugumą ir patogumą
Pasak V. Urbonavičiaus, keturi apklausos kabinetai įrengti, siekiant pagerinti darbo sąlygas.

Kriminalinės policijos valdybų tyrėjams. O įtariamųjų ar liudytojų patogumui šie kabinetai yra pirmame aukšte.

Naujos patalpos turi specialius prie grindų tvirtinamus baldus, įrengti atpažinimo procedūrai reikalingi langai, apsauginės grotos, vaizdo stebėjimo sistema.

„Šie apklausos kambariai įrengti pagal paskutinius reikalavimus tiek saugumo, tiek patogumo atžvilgiu. Patalpos yra filmuojamos, taip pat dėl saugumo tam, kad nebūtų kokių pabėgimų, įrengta abipusė įėjimo ir išėjimo kontrolė“, – vedžiodamas po naujas patalpas pasakojo V. Urbonavičius.

V. Urbonavičius pažymėjo, jog apklausos kabinetai – skirtingi: „Viename apklausos kambaryje yra įrengta sulaikymo patalpa. Ši patalpa skirta būtent įtariamiesiems, kurie linkę pabėgti arba yra agresyvūs. Kitose apklausos kambariuose yra įrengtas atpažinimo langas. Šiose patalpose atliekant tam tikrus veiksmus bus atpažįstami įtariamieji. O dėl saugumą, kaip jau minėjau, visi kabinetai yra filmuojami ir su užrakto kontrole.“

Anot V. Urbonavičiaus, keturių apklausos kabinetų pagal paskaičiavimus turėtų užtekti visiems tyrėjams tam, kad jie galėtų vykdyti savo tiesiogines funkcijas ir darbus.

„Iki šiol tyrėjai įtariamuosius ar liudytojus vesdavosi pas save į kabinetus. Kabinetuose tyrėjai sėdi po du, tad tai buvo ir nesaugu, ir nepatogu. Manau, kad šie nauji kabinetai išspręs šią problemą – visiems bus ir patogiau, ir saugiau“, – pagerėjusiomis darbo sąlygomis džiaugėsi V. Urbonavičius.

Keturių apklausos kabinetų įrengimas kainavo apie 20 tūkstančių eurų. Šios lėšos buvo skirtos Policijos departamento.
Pirmieji procesiniai veiksmai naujose patalpose bus pradėti vykdyti jau pirmadienį.

Vadovavosi psichologo rekomendacijomis
Naujuose apklausos kabinetuose tiek sienos, tiek baldai – šviesūs. Šviesios spalvos ir tam tikras baldų išdėstymas pasirinktas neatsitiktinai. Viskas įrengta atsižvelgiant į  Šiaulių AVPK psichologo Arūno Norkaus rekomendacijas.

„Šiuos kabinetus reikėjo įrengti taip, kad pasitelkus tam tikrą psichologinį poveikį iš apklausiamųjų būtų galima išgauti tikslią informaciją, kuri būtų be melo, be apgaulės. Kai dėl kabinetų įrengimo buvo kreiptasi į mane, aš pasižiūrėjau, kaip tokios patalpos atrodo Skandinavijoje, ir rėmiausi jų pavyzdžiu“, – sakė A. Norkus.

A. Norkaus teigimu, apklausos kambarys negali būti nei per didelis, nei per mažas. Taip pat patalpos būtinai turi būti šviesios, o ant sienų negali būti jokių tyrėjų pažymėjimų, diplomų ar ko kito: „Sienos turi būti tuščios tam, kad neblaškytų apklausiamojo dėmesio. Būtinai viskas turi būti  šviesu – šviesios sienos, šviesūs baldai. Taip pat apklausos kambariuose reikia įrengti vaizdo kameras, garso įrašymo sistemą.“

Apklausos kambaryje, anot A. Norkaus, neturi būti patogu, turi jaustis tam tikra įtampa. „Žmogus negali patogiai įsitaisyti. Jis turi jausti kažkokią įtampą, kad norėtų iš to kabineto išeiti. Todėl, kai vyksta apklausa, atstumas tarp tyrėjo ir apklausiamojo yra labai mažas tam, kad būtų pažeidžiama ta komforto zona“, – aiškino Šiaulių AVPK psichologas.

Vaikų apklausos – kone kasdien
Greta naujai įrengtų keturių apklausos kabinetų Šiaulių AVPK jau septynerius metus veikia vaikų apklausos kambarys. Šiauliečiai šį šviesų ir gražų kambarį įrengė vieni pirmųjų Lietuvoje, o šiuo metu jame apklausos vyksta beveik kasdien.

„Pastaruoju metu vaikai yra apklausiami beveik kiekvieną dieną. O taip yra todėl, kad labai  padaugėjo registruojamų smurto prieš vaikus atvejų. Be to, dabar reaguojama ne tik į fizinį ar seksualinį smurtą, bet ir į psichologinį. Pavyzdžiui, jeigu tėvai pykosi ar barėsi, o vaikas buvo namuose ir ginčą girdėjo, vadinasi, prieš vaiką buvo naudojamas psichologinis smurtas“, – apie tai, kad įvairių smurto formų prieš vaikus tik daugėja, kalbėjo A. Norkus.

Anot Šiaulių AVPK psichologo, vaikų apklausos kambarys – ypatingas. Šiame kambaryje labai saugu, vaikas nekontaktuoja su kitais tyrimo proceso dalyviais – nei su įtariamaisiais, kurie prieš jį smurtavo, nei su prokuroru, nei su teisėju, nei su advokatu: „Kambaryje sėdi tik vaikas ir psichologas. Psichologas yra užsidėjęs ausinukus, per kuriuos teisėjas užduoda klausimą, o psichologas tą klausimą perfrazuoja vaikui tinkama kalba. Visi, kurie sėdi kitoje patalpoje, girdi ir mato vaiką“, – kaip vykdoma mažamečio apklausa, pasakojo A. Norkus.

A. Norkus atskleidė, kad vaikų apklausoms yra naudojamos anatominės lėlės. Anatominės lėlės turi visus žmonėms būdingus bruožus – tiek berniuko, tiek mergaitės. Apklausos kambaryje yra dvi suaugusių žmonių lėlės – vyras ir moteris, ir dvi vaikų lėlės – berniukas ir mergaitė: „Tiriant fizinį smurtą paprašoma ant lėlės parodyti, kur buvo suduota, į kurią vietą. Jei tiriamas seksualinis smurtas ar seksualinis priekabiavimas, tai vaikas ant lėlės gali parodyti, kaip viskas vyko, arba suvaidinti atkuriant buvusią situaciją“, – kam apklausų metu reikalingos anatominės lėlės, paaiškino A. Norkus.

Į viršų