Joniškio rajone medžioklė baigėsi tragiškai. Šiaulių regiono aplinkos apsaugos gyvosios gamtos apsaugos inspektoriams apie nelaimę buvo pranešta sekmadienio rytą. Kaip paaiškėjo, vienas medžiotojų peršovė savo kolegą. Sužalotas vyras įvykio vietoje mirė. Šauliui nustatytas vidutinis – 1,88 prom. girtumas.

Šaulys buvo neblaivus
Medžiotojo mirtimi pasibaigęs incidentas įvyko Joniškio rajone, Daukšių medžiotojų būrelio plotuose. Varyminėje medžioklėje dalyvavo 11 medžiotojų. Apie 9 valandą vyrai užsipildė medžioklės lapą ir aštuoni medžiotojai nuėjo rikiuotis į liniją, o trys pasiliko varymui.

Pasilikę vyrai – A. B. (1962 m.), A. R. (1967 m.) ir V. V (1977 m.), kurį laiką lūkuriavo. Vėliau vienas jų patraukė užsiimti varymo pozicijos. Eidamas V. V. išgirdo šūvį ir pagalbos šūksnius. Grįžęs prie kolegų, pastebėjo, kad A. R. peršautas ir stipriai kraujuoja. Varovas A. B. paaiškino, kad iššovė netyčia, neva perlenkdamas šautuvą.

Sužalotas A. R. netrukus mirė įvykio vietoje. Apie incidentą buvo pranešta policijai ir aplinkosaugininkams. Atvykę pareigūnai piliečiui A. B. nustatė vidutinį 1,88 prom. girtumą. V. V. nustatytas nežymus 0,2 prom. girtumas. Dėl įvykio policija pradėjo ikiteisminį tyrimą ir aiškinsis, kaip ir dėl kokių priežasčių įvyko nelaimė.

Girtumas – grubus medžioklės taisyklių pažeidimas
LR AM Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentas informuoja, kad nuo alkoholio apsvaigę asmenys negali dalyvauti medžioklėje. Jei medžiotojui nustatomas vidutinis ar didesnis girtumas – tai grubus medžioklės taisyklių pažeidimas. Administracinių nusižengimų kodeksas asmenis, kurie medžioję apsvaigę nuo alkoholio ar narkotinių, psichotropinių medžiagų numato baudą nuo 600 iki 1700 eurų, ginklo konfiskavimą ir teisės medžioti atėmimą nuo vienerių iki penkerių metų.  

LR AM Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Administravimo ir teisės skyriaus vyriausiojo specialisto Artūro Konderausko teigimu, kolegą nušovęs vyras anksčiau į aplinkosaugininkų akiratį dėl medžioklės taisyklių pažeidimų patekęs nebuvo. O atvejai, kai medžiotojai medžiotų apsvaigę nuo alkoholio – reti.

„Retai pasitaiko tokių atvejų, kada medžiotojai medžioja neblaivūs. Šį savaitgalį buvo atliekami reidai, kai buvo tikrinami žvejai ir medžiotojai, bet medžioklės pažeidimų nebuvo nustatyta. Tiesa, Joniškio rajone pareigūnai nebuvo. Buvo tikrinami Šiaulių, Radviliškio, Mažeikių, Telšių ir Plungės rajonai“, – apie tai, kur šį savaitgalį aplinkosaugininkai atliko reidus, kalbėjo A. Konderauskas.

Nelaimių pasitaiko kasmet
Pasak A. Konderausko, kad medžiotojai medžioklės metu būtų blaivūs turi užtikrinti medžioklės vadovai. Būtent jie neša didžiąją dalį atsakomybės: „Kiekvienas vadovas turi pasirūpinti, kad medžioklėje nedalyvautų girti asmenys. Jei vadovas pastebi išgėrusį asmenį, tai toks medžiotojas iškart turi būti nušalinamas nuo medžioklės ir apie tokį įvykį  turi būti informuojami aplinkosaugininkai. Žinoma, būna, kad po medžioklės vyrai, jau palikę ginklus, susirenka kažkur atšvęsti tą medžioklę. Tačiau pabrėžiu, jog tokie dalykai gali vykti tik pasibaigus medžioklei“, – akcentavo  A. Konderauskas.

Dabar, kai prasidėjo varyminės medžioklės sezonas, anot A. Konderausko, yra vykdomos akcijos „Medžiok saugiai“, kurių metu aplinkosaugininkai nuolat rengia reidus ir tikrina medžiotojus.

Tačiau, deja, nelaimių medžioklėje pasitaiko kasmet. Užpernai Šiaulių regione medžioklėse sužaloti trys medžiotojai, pernai – du. Tragiškas įvykis Joniškio rajone – pirmasis per pastarąjį dešimtmetį, pasibaigęs medžiotojo mirtimi. 

Į viršų