66 metų Raseinių rajone, Ariogaloje, gyvenanti moteris per dvi paras telefoninių sukčių buvo apgauta net du kartus. Pas ją, aklai vykdžiusią sukčių nurodymus, nuvykusiems pareigūnams teko gerokai paplušėti, kad įtikintų, jog yra patekusi į nusikaltėlių pinkles ir jai reikia parašyti pareiškimą dėl patirto sukčiavimo, nes įtariamieji jau pričiupti.

Įdomiausia šioje situacijoje tai, kad laisvės atėmimo vietose bujojantys telefoniniai sukčiautojai iš laisvėje gyvenančių žmonių apgaule viliojantys pinigus, ėmė apgaudinėti vienas kitą ir tarpusavyje.

Sulaukė skambučio iš „policijos“
2015 metų spalio 11-osios ryte ariogališkei baimės įvarė netikėtas telefoninis skambutis iš „policijos“. Realiai jai skambino 30-metis Alytaus pataisos namuose bausmę atliekantis vyras, moters telefono numerį susiradęs internetiniame telefono abonentų tinklalapyje. Prisistatęs policijos pareigūnu, jis moterį pribloškė žinia, kad per jos banko sąskaitą yra plaunami pinigai, t. y., jos banko sąskaita naudojama greitiesiems kreditams jos vardu paimti ir, siekiant išvengti problemų, reikia imtis skubių priemonių sąskaitai užblokuoti. Tačiau tai padaryti, pasirodė, neįmanoma, nes moteris nesinaudojo elektronine bankininkyste ir „pareigūnams“ negalėjo pateikti prisijungimo slaptažodžio bei kodų. Tačiau skambinusysis rado išeitį  – moterį jis pasiuntė į banko skyrių sudaryti sutarties dėl elektroninės bankininkystės.

Talkino laisvėje esančios moterys
Kitą dieną tariamas pareigūnas, sužinojęs, kad ariogališkė jau turi elektroninės bankininkystės sutartį, nurodytu telefonu liepė jai paskambinti į banką ir užblokuoti savo sąskaitą. Realiai jis padiktavo kituose, Kybartų pataisos namuose, esančio savo bendrininko telefono numerį. Šis atsiliepęs prisistatė esąs Lietuvos banko finansistas-vadybininkas ir, išklausęs moters prašymo, paprašė padiktuoti elektroninės bankininkystės duomenis.

Pasisavintus pinigus pasidalinti sutarusiems sukčiams to ir tereikėjo. Tuoj pat buvo įjungtas nusikalstamas mechanizmas. Kybartų pataisos namuose bausmę atliekantys asmenys, bendradarbiaudami tarpusavyje, surado ir į sukčiavimą  įtraukė  laisvėje esančius ir jiems pagelbėti sutikusius asmenis. Kaip ir dažniausiai tokiais atvejais atsitinka, jiems talkino dviejų bausmę atliekančiųjų moterys. Viena jų, gyvenanti Kaune, internetu iš sukčių prigautos moters sąskaitos pervedė pinigus į jų nurodytą sąskaitą, kuri priklausė kito kalinančiojo draugei Utenoje. Pastaroji buvo įgaliota pinigus išgryninti ir perduoti juos pas ją atvyksiančiam asmeniui. Deja, moteriai pinigų paimti nepavyko, nes jos sąskaita  buvo užblokuota dėl į ją pervestų neteisėtai įgytų pinigų.

Ėmė sukčiauti tarpusavyje
Įdomiausia tai, kad sąskaita buvo užblokuota  paties šio sukčiavimo iniciatoriaus  Alytaus pataisos namuose už nusikaltimus bausmę atliekančio 30-mečio iniciatyva. Jis suprato, kad Pravieniškių pataisos namuose esančių bendrininkų bus apgautas, todėl suskubo juos aplenkti ir vėl policijos pareigūno vardu paskambino savo aukai Ariogaloje.  Jis sukūrė ir moteriai papasakojo dar vieną legendą: neva, jos pinigai jau buvo patekę į svetimo žmogaus sąskaitą, tačiau pareigūnams pavyko juos išgelbėti ir sugrąžinti į jos sąskaitą. Kad situacija nepasikartotų, jis moterį įtikino kuo skubiau nueiti į banką, pinigus  išgryninti, o sąskaitą užblokuoti.

Iš banko per du kartus paėmusi 1200 eurų ariogališkė kitą dieną  vėl  sulaukė to paties „pareigūno“ skambučio su naujais patarimais. Dėl pasiimtų pinigų ji gali būti sekama, todėl geriausia išeitis būtų jai nuvykti į kitą banką, atsidaryti  sąskaitą, į ją įnešti  tuos 1200 eurų ir juos pervesti į jo nurodytą sąskaitą. Tai – neva policijos pareigūno sąskaita ir pinigai ten būsiantys saugūs iki pat tyrimo pabaigos.

Patikli moteris ir šią sukčiaus komandą įvykdė sąžiningai, net nesuabejojusi, ar iš viso įmanoma, kad policijos pareigūnai savo sąskaitose saugotų žmonių pinigus.
Šįkart pinigai įplaukė į kartu su 30-mečiu Alytaus pataisos namuose bausmę atliekančio kito  vyro sugyventinės sąskaitą. Kaune gyvenanti moteris pinigus paėmė ir perdavė prie jos BMW automobiliu privažiavusiam vyrui. Ikiteisminio tyrimo metu moteris pripažino, kad į jos sąskaitą iš įvairių asmenų ne kartą buvo pervedami pinigai, kuriuos ji savo pažįstamų bausmę atliekančių asmenų nurodymu pervesdavo jai nepažįstamiems žmonėms. Galiausiai pinigai įvairiais keliais  patekdavo į pataisos namuose bausmę atliekančių ir sukčiavimus organizuojančių asmenų kišenes.

Tikraisiais policijos pareigūnais nepatikėjo
Kai, praėjus kelioms dienoms po Ariogaloje gyvenančios moters intensyvaus bendravimo su telefoniniais nusikaltėliais, policijos pareigūnai nuvyko pas ją ir pranešė, kad ji savo pinigus padovanojo nusikaltėliams, moteris policijos pareigūnais nepatikėjo. Jiems teko gerokai paplušėti, kol ją įtikino  dėl sukčiavimo parašyti  pareiškimą.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai kartu su prokurorais baigė narplioti šios sudėtingos bylos peripetijas ir bylą perdavė teisminiam nagrinėjimui. Sukčiavimu, neteisėtu elektroninės mokėjimo priemonės duomenų panaudojimu, neteisėtu prisijungimu prie informacinės sistemos, valstybės tarnautojo funkcijas atliekančio asmens vardo pasisavinimu kaltinami vienas Alytaus pataisos namų ir du Kybartų pataisos namų gyventojai. Jiems artimiausiu metu teks stoti prieš teismą, kurio nuosprendis jų biografijas papildys naujais įrašais apie teistumą bei pailgins gyvenimo nelaisvėje laiką.

Parengta pagal Šiaulių AVPK pranešimą

Į viršų