Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras E. Kerys teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje šiauliečiai – 33 metų P. E. ir 36 metų R. L. – kaltinami neteisėtu lapių kailių įgijimu bei siekiu juos realizuoti. Šie kailiai buvo pagrobti kitų asmenų iš vieno Norvegijoje esančio ūkio ir vėliau neteisėtai įgyti kaltinamųjų.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos 4-ojo skyriaus pareigūnai, atlikę ikiteisminį tyrimą, nustatė, kad  vienas iš kaltinamųjų – R. L., būdamas užsienyje, 2015 metų lapkritį paprašė draugo, kito kaltinamojo P. E., jam atsiųsti dideles rankines į Norvegiją. Jos buvo skirtos ne kam kitam, o vogtiems lapių kailiams iš Skandinavijos gabenti į Lietuvą ir vėliau juos parduoti.

Nustatyta, kad Norvegijoje nieko apie vogtus kailiukus nežinančiam kurjeriui kartu su kitais daiktais buvo įdėtos ir keturios rankinės. Patikinus, kad jose sudėta patalynė, siuntinį paprašyta nugabenti į sutartą vietą Lietuvoje.

Tačiau nusikaltėlių planas pralobti subliuško, kai 2015 metų gruodžio 8 d. Simne, Alytaus rajone, kaltinamasis P. E. buvo sulaikytas pareigūnų. Policija iš karto sulaikė jį po to, kai iš siuntinius gabenusio kurjerio kaltinamasis P. E. paėmė ir į savo automobilį persidėjo jam pargabentas keturias kelionines rankines su jose buvusiais 102 vienetais lapių kailių. Rastų kailių vertė – beveik 6 tūkstančiai eurų.

Kita dalis lapių kailių tik po kelių mėnesių buvo aptikta Šiauliuose, S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje esančiame garaže. Čia, R. L. nuomojame garaže,  buvo rasti 525 vienetai lapių kailių, kurių bendra vertė viršija 30 tūkstančių eurų.

Bendradarbiaujant su Lietuvos kriminalinės policijos biuro Tarptautinių ryšių valdybos Europolo Lietuvos nacionalinio skyriaus pareigūnais buvo išaiškinta, kad 2015 metų gruodžio 4 d. naktį iš fermos esančios Norvegijos Oppdal savivaldybėje buvo pavogta apie 900 lapių kailiukų. Šie kailiukai priklausė vienam to krašto ūkininkui, besiverčiančiam kailinių žvėrelių kailiukų verslu. Jis planavo juos artimiausiomis dienomis parduoti Oslo kailiukų aukcione. Pas įtariamuosius rasti lapių kailiukai grąžinti savininkui.

Abu jau kartą teisti  kaltinamieji nepripažįsta darę šiuos nusikaltimus. Pagal Baudžiamąjį kodeksą P. E. gresia laisvės atėmimas iki 2 metų, o R. L. – iki 4 metų.

Parengta pagal Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros informaciją

Į viršų