Asta VOLKOVAITĖ

Pasakos sekamos ne tik darželiuose vaikams prieš miegą. Nuo šiol pasakomis bandoma atskleisti ir Šiaulių tardymo izoliatoriaus gyventojų dvasinę prigimtį.

Kaliniai gali rinktis

Nuo kovo Šiaulių tardymo izoliatoriuje pradėtos rengti ne tik pasakų, bet ir dramos ar kino terapijos. Tai leido pradėtas bendradarbiavimas su Lietuvos meno terapijos asociacija. Kartą per savaitę įstaigoje vykstantys užsiėmimai suburia vis daugiau kalinių. Kiekvienoje terapijoje dalyvauja skirtingos suimtųjų grupės. Sudarytos penkios grupės po keturis–penkis asmenis.

„Pagrindinis pasakų terapijos tikslas – pasitelkiant pasakų vaizdinius, siekti atskleisti dvasinę žmogaus prigimtį, apmąstyti asmens vidinio pasaulio tobulinimosi galimybes, stengtis geriau suprasti įvykius, gilinti žinias apie gyvenimo dėsningumus, skatinti kūrybinę saviraišką“, - „Šiaulių naujienoms“ teigė Šiaulių tardymo izoliatoriaus Socialinės reabilitacijos skyriaus viršininkas Raimondas Klimantavičius. Kino ir dramos terapijos tikslas kiek kitoks.

„Kino terapijos metu bus siekiama susieti žiūrovo pasaulį su filmo veikėjais ir scenarijais. Dramos terapija yra dviejų pakraipų – psichodramos ir bibliodramos terapija: psichodramos terapijos metu bus siekiama, naudojant vaidmenis, išbandyti naujus elgesio būdus, vaidmenis, atpažinti problematiško elgesio priežastis, o bibliodramos terapijos metu siekiama atpažinti biblijos istorijose kasdieninio gyvenimo elementus ir pasiimti istorijose slypinčią išmintį“, - apie Albinos Kepalaitės vedamus užsiėmimus pasakojo R. Klimantavičius. Jis įvardija, jog bendradarbiavimu su minėta asociacija siekiama plėtoti meno terapiją kaip discipliną, pritaikant ją kalinių socialinėje integracijoje.

Šiaulių tardymo izoliatoriui pasirašius bendradarbiavimo sutartį su Lietuvos meno terapijos asociacija, pirmieji dailės, pasakų, kino terapijos užsiėmimai buvo skirti Socialinės reabilitacijos skyriaus būrių viršininkams.

Dailės terapijos – koplyčioje

Savianalizę skatinančios terapijos Šiaulių tardymo izoliatoriaus gyventojams neturėtų būti naujiena – Dailės terapijos centro vadovės Jūratės Mankauskienės vedami dailės terapijos užsiėmimai įstaigoje nuteistiesiems ir suimtiesiems vyksta nuo praėjusių metų rudens. Dailės terapijų metu siekiama padėti žmonėms iš naujo įvertinti savo santykį su pasauliu, su juos supančiais žmonėmis.

Pasak Šiaulių tardymo izoliatoriaus atstovų, šiuo metu sudarytos trys dailės terapijos grupės po keturis asmenis: dvi nuteistųjų vyrų ir 1 suimtųjų moterų. Užsiėmimai vyksta keturis kartus per savaitę Šiaulių tardymo izoliatoriaus koplyčioje. Iš pradžių buvo sudaryta tik viena nuteistųjų vyrų grupė, tačiau palaipsniui, didėjant palankiems atsiliepimams apie dailės terapijos užsiėmimus, norinčiųjų dalyvauti šiuose užsiėmimuose skaičius išaugo.

Tikima nauda

Šiaulių tardymo izoliatoriaus atstovų nuomone, meno terapija – unikali sveikatinimo priemonė, padedanti lavinti kalbą, įgyti bendravimo ir bendradarbiavimo įgūdžių, kalbėti apie savo jausmus, valdyti savo emocijas bei spręsti įvairias konfliktines situacijas.

Šiaulių tardymo izoliatoriaus atstovai kol kas konkrečios terapijų naudos dar nedrįsta įvardyti, bet viliasi, jog ją bus galima pastebėti artimoje ateityje.

Tikimasi, jog meno terapijos formos nuteistiesiems ir suimtiesiems padės išsiugdyti tam tikrus įgūdžius, atsiverti naujovėms, pokyčiams, patirti saviraiškos ir bendravimo džiaugsmą. Manoma, kad meno terapijos padės kaliniams ne tik išlaisvinti susikaupusias neigiamas emocijas, bet ir jas suvaldyti.

Į viršų