Asta VOLKOVAITĖ

Išsiskirsčius vieniems piketuotojams prie Prisikėlimo aikštės, dar vienas piketas surengtas prie Šiaulių apygardos prokuratūros. Saujelė žmonių su plakatais ir su žvakėmis išreiškė pasipiktinimą prokurorų darbu. „Prokuratūra turi tarnauti Konstitucijai ir tautai, o ne oligarchinei visuomenei”, - piketuotųjų plakatuose vėl skambėjo raginimai prokurorams.

Vilkinamos bylos?

Anot piketuotųjų, dažnai susidaro įspūdis, kad  prokurorai nevisada gina nukentėjusius asmenis. „Ne auka ginama, bet pedofilas slepiamas. Jau nebepiketuoti, o šaukti reikia”, - piktinasi Filomena Reimantienė. Anot moters, Šiauliuose ypač trūksta jaunų prokurorų.

„Visa širdimi einame už teisingumą ir už vaikus. Esu pati su teisingumo sistema susidūrusi. Buvo ruošiamasi apskųsti nuosprendį baudžiamojoje byloje Lietuvos aukščiausiajam teismui. Mano advokatas negalėjo laiku gauti reikiamų dokumentų”, - prisimena Angelė Nagevičienė. Moters manymu, tąkart jai susidarė įspūdis, jog jos byla yra specialiai vilkinama tam, kad pasibaigtų galimo apskundimo terminas.

Anot Salomėjos Jasudienės, jos aplinkoje yra žmonių, kurių bylos taip pat gali būti vilkinamos. Esą tai daroma ne tik su civilinėmis bylomis, bet ir su baudžiamosiomis.

Išsiuntė tris laiškus

Piketuotojai mojavo ne tik plakatais prie Šiaulių apygardos prokuratūros, bet ir paruošė raštišką kreipimasi į šalies valdžios atstovus: šalies prezidentei Daliai Grybauskaitei, Seimo pirmininkei Irenai Degutienei bei šalies Generaliniam prokurorui Algimantui Valantinui.

Laiške prašoma taisyti įstatymus ir užkirsti kelią galimam bylų vilkinimui. Manoma, kad tūkstančiai žmonių šalyje vis dar nesulaukia teisingumo.

„Generalinis prokurore, nebeskaičiuokite išteisinimų teisme procentų – mes jau ne LTSR! Verčiau skaičiuokite, kiek kartų visuomenė nesulaukia teisingumo dėl to, kad prokuratūra vengia teismui perduoti visus potencialius nusikaltėlius”, - rašoma kreipimęsi A. Valantinui.

 

 

Į viršų