Asta VOLKOVAITĖ

Užvakar Šiaulių rajono apylinkės teisme nuosprendį išgirdo septyni Šiaulių rajono gyventojai: 42-ejų metų Danila Jefremovas, bendraamžis Jonas Česnavičius, 22-ejų metų Andrius Vasiliauskas bei keturi nepilnamečiai nuo keturiolikos iki septyniolikos metų. Keturiolikmetės žagintojai pripažinti kaltais.

Žagino pakaitomis

Nepilnametė buvo išžaginta, išprievartauta ir sumušta Kuršėnuose esančiame bute praėjusiais metais tarp balandžio 30-osios ir gegužės 2-osios. Nustatyta, kad nepilnametei buvo atimta ne tik galimybė priešintis, bet ir apribota laisvė.

Į minėta butą auką padėjo pakviesti penkiolikmetė R. Šioji parašė žinutę metais vyresnei draugei O., kad su keturiolikmete drauge ateitų į vieno vaikino namus. Šiuose namuose neblaivūs Šiaulių rajono gyventojai ir nuskriaudė bei pakaitomis prievartavo keturiolikmetę. Nustatyta, kad nepilnametė R. tokį kraupų planą keturiolikmetei sukurpė iš keršto. Esą šioji skleidė melagingus gandus apie jos blogą reputaciją.

Belangėn pasiųsti penki žagintojai

Penki iš kaltinamųjų sulaukė realių bausmių. D. Jefremovą teismas pripažino kaltu dėl nepilnametės išžaginimo, seksualinio prievartavimo bei jos laisvės suvaržymo. Vyras sulaukė devynerių metų laisvės atėmimo bausmės. J. Česnavičiui inkriminuotas nepilnametės seksualinis prievartavimas, tad vyras sulaukė pusšeštų metų laisvės atėmimo bausmės. A. Vasiliauskas už keturiolikmetės žaginimą belangėn pasiųstas penkeriems metams ir šešiems mėnesiams. Septyniolikmečiui M. pavyko išvengti realios bausmės. Vaikinas sulaukė trejų metų laisvės atėmimo bausmės, bet jos vykdymas atidėtas pusketvirtų metų. Anksčiau teistam nepilnamečiui A. bausmę subendrinus su dar neatliktąja už kitą nusikaltimą, skirta pustrečių metų laisvės atėmimo bausmė bei 80 valandų darbo visuomenės labui.

Šešiolikmetė O. pripažinta kalta dėl keturiolikmetės sumušimo. Mergina sulaukė penkių mėnesių laisvės atėmimo bausmės, bet šioji atidėta vieneriems metams. Teismas nuteistąją įpareigojo per pusmetį padirbėti 40 valandų sveikatos priežiūros ar kitose įstaigose.

Jauniausia iš kaltinamųjų, penkiolikametė R., teismo malonės nesulaukė, - už bendrininkavimą bei už padėjimą seksualiai išprievartauti nepilnametę jai skirta trejų su puse metų laisvės atėmimo bausmė.

Teismas įpareigojo visus nuteistuosius nukentėjusiajai atlyginti 40 tūkstančių litų neturtinę žalą ir padengti pusantro šimto litų teismo proceso išlaidas.

 

 

Į viršų