Vilnius, sausio 25 d. (ELTA).
Vertindami praėjusius metus policijos pareigūnai džiaugiasi, kad nusikalstamumas šalyje išaugo mažiau nei tikėtasi. Palyginti su ankstesniais metais, 2009-aisiais Lietuvoje nusikalstamumas padidėjo 6,4 proc. ir pasiekė 2004-ųjų lygį.

Pasak Policijos generalinio komisaro pavaduotojo Visvaldo Račkausko, pernai, nors ir pareigūnams teko taupyti materialinius išteklius, neblogai pavyko užtikrinti viešąją tvarką. Nusikalstamumas didėjo visose Lietuvos apskrityse, bet labiausiai - Alytaus bei Kauno apskrityse. Daugiausia nusikaltimų užregistruota butuose, kiemuose, parduotuvėse, gyvenamuosiuose namuose, garažuose, prie bankomatų ir bankuose.

"Tai rodo, jog nusikaltimų pobūdis, pasikėsinimo objektai kinta ir iš viešų vietų jie persikelia į tokias tikslines vietas, kur galima užvaldyti materialines vertybes, kur žmonės linkę laikyti, saugoti arba slėpti kokias nors materialines vertybes nuo vagių", - pirmadienį spaudos konferencijoje kalbėjo V. Račkauskas.

Jis teigė, kad policijos prioritetai buvo labai sunkių ir sunkių regioninių, tarpregioninių ir tarptautinių nusikaltimų (nužudymų, plėšimų, vagysčių, nusikaltimų, susijusių su prekyba žmonėmis, kitų nusikaltimų) užkardymas, atskleidimas ir tyrimas, ypatingą dėmesį sutelkiant ankstesniais metais padarytų neatskleistų nužudymų, vagysčių iš kredito įstaigų, bankomatų atskleidimui ir tyrimui. Kaip tokios veiklos pavyzdį policijos komisaro pavaduotojas pateikė Kauno nusikaltėlių vadeivos Henriko Daktaro sulaikymą, grupuočių, užsiimančių pinigų padirbinėjimu, demaskavimas. Kita vertus, pasak V. Račkausko, iki šiol nepavyko sučiupti nuo teisėsaugos dar 2001-aisias pasislėpusio Romo Zamolskio ar dviem žmogžudystėmis įtariamo Drąsiaus Kedžio.

V. Telyčėnas pabrėžė, kad pernai buvo įvykdyta net 16 tarptautinių tyrimų, nukreiptų prieš narkotikų kontrabandą, 14 iš jų baigta sėkmingai. Per juos iš neteisėtos apyvartos buvo išimta 57 kg amfetamino, 34 kg hašišo, 9 kg ekstazio, 3 kg heroino bei per kilogramą kokaino.

"Džiaugiamės tuo, kad nusikalstamumas neišaugo taip smarkiai, kaip mes jį prognozavome augsiantį. Nusikalstamumas išaugo 6,4 proc.", - konstatavo V. Račkauskas.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Saulius Skvernelis teigė, kad beveik 10 proc. sumažėjo nusikalstamumų viešose vietose. Tai sietina su bendra ekonomine situacija. Daugiausia - vagysčių iš transporto priemonių bei plėšimų. Anot generalinio komisaro pavaduotojo, policija sėkmingai padirbėjo kovodama su nusikalstamumu kaimo vietovėse, griežčiau kontroliuojamas ginklų išdavimas.

"Tas žingsnis, kuris buvo padarytas dėl įstatymų pakeitimų, struktūrinių policijos pertvarkų, kelių policijos atkūrimas apskričių principu, pasiteisino. Jeigu ne šita sudėtinga ekonominė situacija, būtume realizavę ir kitus žingsnius. Tai kol kas pristabdyta, bet nepaisant nieko, šiuos padalinius šiemet stiprinsime", - sakė S. Skvernelis.

Policijos atstovų teigimu, 2010-aisiais šalyje nuo 42 iki 27 bus sumažinta areštinių, aktyviau vykdomos saugaus eismo, nepilnamečių nusikalstamumo, viešųjų gyventojų susirinkimų prevencinės priemonės.
Į viršų