Vilnius, sausio 7 d. (ELTA).
Buvęs koncerno EBSW prezidentas, investicinės "Kauno holdingo kompanijos" bei kitų įmonių steigėjas ir stebėtojų tarybos narys Gintaras Petrikas ketvirtadienį teisme savo baigiamojoje kalboje iš dalies pripažino jam inkriminuojamus nusikaltimus.

Savo kruopščiai paruoštą baigiamąją kalbą kaltinamasis sakė be antrankių. G. Petrikas mėgino įrodyti, kad sprendimų priėmimas priklausė ne vien nuo jo.

"Įvardinti, kad buvau visagalis akcininkų susirinkime, tikrai negalima", - sakė jis.

46-erių metų G. Petrikas teisiamas dėl daugiau kaip 16 mln. litų Lietuvos valstybinio komercinio banko turto iššvaistymo. Jis įtariamas tuo, kad 1995 metais, būdamas šio banko tarybos pirmininku bei asociacijos "Grupė Rytai, Baltijos šalys, Vakarai" (EBSW) prezidentu, iš anksto susitaręs ir veikdamas bendrininkų grupėje su kitais jau nuteistais asmenimis, organizavo didelės vertės banko turto - per 16,2 mln. litų iššvaistymą.

Dėl iššvaistytų pinigų civilinį ieškinį pareiškė Lietuvos valstybinio komercinio banko teises perėmęs Turto bankas. Jis iš kaltinamojo siekia prisiteisti daugiau nei 18 milijonų litų (16 mln. litų ir daugiau nei 2 mln. litų delspinigių).

Prokurorai šioje byloje pateikė kaltinimus dėl negrąžintų paskolų, kurios buvo suteiktos keturioms EBSW valdomoms įmonėms: "Custos" (4,5 mln. litų), "Evadis" (4,9 mln. litų), "Autopaletė" (4,62 mln. litų) ir "Statybinių medžiagų investicija" (2,68 mln. litų). G. Petrikas teisme aiškino visiškai neprisidėjęs prie suteiktų paskolų "Statybinių medžiagų investicijai" bei "Custos". Tuo tarpu dėl "Evadžio" ir "Autopaletės" sutiko esąs kaltas iš dalies.

G. Petrikui gresia laisvės atėmimas iki 7 metų.

Vilniaus apygardos teismas (VAT) areštavo visas žinomas G. Petriko sąskaitas bei kai kurį turtą.

Teismas sprendimą byloje skelbs vasario pabaigoje.

ELTA primena, kad liepos pabaigoje Kauno apygardos teismas daugiau nei 24 mln. litų iššvaistymu kaltinamam buvusiam EBSW prezidentui, investicinės "Kauno holdingo kompanijos" bei kitų įmonių steigėjui ir stebėtojų tarybų nariui G. Petrikui skyrė maksimalią 7 metų laisvės atėmimo bausmę, bet pritaikius amnestiją bei įskaičiavus JAV ir Lietuvos belangėse praleistą laiką paaiškėjo, kad nuteistasis už grotų turės praleisti 2 metus ir 8 mėnesius.

2004-ųjų pavasarį Lietuvos prašymu buvusį EBSW prezidentą sulaikė JAV Federalinių tyrimų biuro pareigūnai. Kurį laiką lietuvis bylinėjosi dėl ekstradicijos, rašė skundus, tačiau vėliau pranešė sutinkąs būti išduotas.

2007-ųjų rugsėjį G. Petrikas pargabentas į Lietuvą.

Į viršų