Asta VOLKOVAITĖ

Vakar Šiaulių  miesto apylinkės teismas, prokurorų prašymu, trim mėnesiams sulaikė šešiolikmečio sūnaus Aivaro nužudymu įtariamą  49-erių metų šiaulietį Vytautą Liūną. Nuo visuomenės atskirto vyro kaimynai neslepia, jog yra sukrėsti kraupios šeimos tragedijos. Pramonės gatvėje esančio bendrabučio gyventojų žodžiais, sūnaus netekusi motina skausmą skandina alkoholyje. Altorių nužudytajam pagerbti laiptinėje įrengę bendrabučio gyventojai pasakoja, kad šešiolikmečio laidotuvėmis rūpinasi ne artimieji, bet kaimynai.

Kaimynai – apie pragertas smegenis

„Šiaulių naujienose” rašyta, kad bendrabutyje, esančiame Pramonės gatvėje, vėlų šeštadienio vakarą mirtino dūrio į krūtinę sulaukė šešiolikmetis Aivaras. Anot policijos pareigūnų, nelaimė įvyko šeimyninio kivirčo metu. Įtariama, kad 49-erių metų berniuko tėvas galėjo čiupti peilį ir durti sūnui į krūtinę. Anot nužudytojo kaimynų, jie matė nusikaltimo įrankį – didelį peilį. Žmonėms susidarė įspūdis, jog peilis buvo savadarbis ir ne virtuvinis, o panašus į skirtą kiaulėms skersti.

Į minėtoje gatvėje esantį butą atvykę medikai šešiolikmečiui niekuo padėti nebegalėjo, paauglio gyvybė jau buvo užgesusi. Beje, sūnaus nužudymu įtariamas tėvas tą vakarą į alkoholio matuoklį pripūtė 1,59 promiles alkoholio.

„Kaltas alkoholis, nesaikingas alkoholio vartojimas. Pragertos smegenys gal jau buvo, - aiškią nuomonę apie nelaimingą atsitikimą turi kaimynas Eugenijus N. - Vytautas (šešiolikmečio tėvas, - red. past.) pastaruoju metu niekur nedirbo, bet alkoholiniams gėrimams kažkokiu būdu surasdavo pinigų. Abu sutuoktiniai mėgdavo išgerti. Tas vyras man jau atrodė kaip vaikščiojantis skeletas.” Kaimyno žiniomis, tėvas, kuris tebuvo apie 1,60 metro ūgio, nedrįsdavęs skriausti gerokai aukštesnio sūnaus.

Nelaimės galėjo būti išvengta

„Abu sutuoktiniai kažkaip sūnaus nekliudydavo. Tos muštynės virė tik tarpusavyje. Tiesa, Vytautas, nepaisant girtavimo, daugeliui atrodė it nekaltybės įsikūnijimas”, - mano Eugenijus N. Vyro žodžiais, kaimynystėje esančiame bute dažnai liedavosi  ne tik alkoholis.

„Pastaruosius šešerius metus tuose namuose buvo girtaujama turbūt kasdien. Metuose yra 365 dienos, o jie girtaudavo turbūt 300 dienų. Dažnai prisijungdavo ir trečiajame aukšte gyvenanti pensininkė. Girdėdavosi nuolatinės muštynės. Šeimoje  tarpusavyje mušdavosi abu šešiolikmečio tėvai. Dažnai būdavo, kad liejantis alkoholiui abu sutuoktiniai susimušdavo, o rytą kaip niekur nieko vėl susitaikydavo. Kaimynai nesikišdavo į tas muštynes”, - prisimena Eugenijus N. Vyras sako, kad minėtoje šeimoje policijos pareigūnai irgi būdavo dažni „svečiai”.

„Berniuko tėvai ne kartą buvo sulaukę atsakomybės dėl triukšmavimo. Iš minėto buto sklindantis triukšmas daugeliui gyventojų jau buvo tapęs įprastu dalyku. Visgi vaiko teisių specialistų nė karto neteko matyti”, - pareiškia Eugenijus N. Nužudyto Aivaro vienmetį sūnų auginantis vyras mano, kad kraupios tragedijos galbūt būtų išvengta, jeigu minėta šeima  laiku būtų susidomėję vaiko teisių apsaugos specialistai bei pedagogai.

Priekaištai – dėl įjungto kompiuterio?

„Vyresnysis 24-erių metų sūnus jau gyveno atskirai nuo tėvų kažkur kaime, o jauniausiasis - kartu su tėvais. Šešiolikmetis gaudavo apie 350 litų invalidumo pensiją. Jis iš tų pinigų ir išgyvendavo.  Berniukas mokėsi Ragainės vidurinėje mokykloje, buvo geras vaikas ir, atrodo, niekur nesiveldavo”, - atvirauja Eugenijus N. Kaimyno žodžiais, šešiolikmetis itin stengdavosi pats kurti savo gerovę.

„Berniukas iš savo pinigų nusipirko kompiuterį, garso kolonėles, dar turėjo internetą. O jo tėvai, skirtingai nuo sūnaus, net komunalinius mokesčius vengdavo mokėti. Žinau, kad berniukas girtaujant tėvams neretai ir valgį gamindavo. Mano žiniomis, tą vakarą girti tėvai sūnų barė dėl įjungto kompiuterio, kad berniukas visai netaupo elektros energijos. Šešiolikmetis bandė nuraminti įsisiautėjusią motiną”, - teigia Eugenijus N. Kaimyno žiniomis, vėliau į motinos ir sūnaus ginčą galėjo įsikišti ir tėvas. Eugenijaus N. sūnus priduria, kad likus pusvalandžiui iki vidurnakčio Aivaras vienoje pokalbių svetainėje bendravo su draugais.

Kaimynas nujautė nelaimę

„Nužudyto paauglio motina laidotuvėms nė cento neturi. Su daugiabučio namo bendrijos pirmininke surinkome pinigų. Jeigu ta nelaimė būtų įvykusi tarp tų sutuoktinių, tai dabar tikrai tiek nesirūpintume. Po nelaimės kaimynai moteriai davė 20 litų, kad ši galėtų iš komisariato grįžti taksi. Kiek žinau, ji nuėjo į barą”, - neslepia Eugenijus N. Vyras prisimena, kad Aivaras netoleravo tėvų girtavimo ir bandė juos auklėti.

„Berniukui jau tikrai viskas buvo atsibodę. Žinau, kad jis bandydavo tėvus drausminti, prašydavo liautis gerti. Prisimenu vieną situaciją, tai buvo maždaug prieš mėnesį. Sutuoktiniai tarpusavyje mojavo kažkokiu peiliu, o šešiolikmečiui apie 190 centimetrų ūgio sūnui tą peilį pavyko atimti”, - pasakoja Eugenijus N. Vyras sako, kad tąkart jam toptelėjo galvon, kad „tokie dalykai” greičiausiai nesibaigs gerai.

Buvo paslaugus ir geras vaikas

„Su nužudyto berniuko tėvu gyvenome viename kaime. Kažkada jis su žmona Birute gyveno tikrai padorų ir gražų gyvenimą”, - prisimena daugiabučio bendrijos pirmininkė Silvija Z. Birutė rūpinosi sūnumi:  skalbdavo ir gamindavo jam valgyti. Silvija priduria, kad tas rūpestis „pasireikšdavo” tik tomis dienomis, kai ji būdavo blaivi.

„Kiek aš žinau, šešiolikmetis per pietus dažnai parbėgdavo namo pavalgyti. Kaimynai teiraudavosi dešimtoko, ar jis nebėga iš pamokų. Berniukas patikindavo, kad tikrai ne”, - prisimena Silvija Z. Moteris pasakoja, kad šešiolikmetis buvo itin paslaugus ir geras vaikas.

„Dažnai panešdavo moterims krepšių pirkinius. Ir man yra nešęs. Dar keletą litų daviau. Dažnai šnekteldavome su berniuku. Kažkodėl jis vengdavo atviresnių pokalbių apie savo tėvus”, - sako Silvija Z. Moteris neslepia, kad ji norėjo, jog bent kažkiek pasikeistų berniuko gyvenimas.

„Ne kartą bendravau su policijos pareigūnais dėl situacijos trijų žmonių šeimoje. Esu skambinusi ir Vaiko teisių apsaugos specialistams”, - pareiškia Silvija Z. Tačiau moteriai irgi neteko girdėti, kad vaiko teisių gynėjai būtų lankęsi Liūnų bute.

„Šiaulių naujienų” žurnalistams pasikalbėti su nužudyto paauglio mama  pasikalbėti nepavyko – jos buto durų niekas neatvėrė.  
 

„Kaltas alkoholis, nesaikingas alkoholio vartojimas”, - aiškią nuomonę apie Pramonės gatvėje įvykusią tragediją svarsto nužudyto nepilnamečio kaimynas Eugenijus N. 

Vakar Šiaulių  miesto apylinkės teismas šešiolikmečio sūnaus nužudymu įtariamą  šiaulietį Vytautą Liūną suėmė trim mėnesiams.  

Į viršų