Asta VOLKOVAITĖ
Vakar Šiaulių miesto apylinkės teisme nuosprendį išgirdo 55-erių metų Šiaulių teritorinės muitinės buvęs vadas Vytautas Bredulis ir Šiaulių tiekimo bazės direktorius 47-erių metų Artūras Volbikas. Nuo 1991-ųjų šalies muitinės sistemoje pradėjęs dirbti V. Bredulis buvo kaltinamas kyšininkavimu bei piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, o verslininkas A. Volbikas – papirkimu.

Pinigų perdavimą užfiksavo „blakės”

V. Bredulis teismo salėje atrodė gerai nusiteikęs ir it povas sukinėjosi prieš fotoobjektyvus, A. Volbikas atrodė įsitempęs ir įsitaisė atokiau nuo „kolegos”.
Muitinės vadovas beveik metus buvo sekamas, klausomasi jo tarnybinio telefono pokalbių, darbo kabinete buvo sumontuotos „blakės”, kurios įrašinėjo vaizdą ir garsą. Jomis buvo užfiksuotas pinigų perdavimas, kai A. Volbikas „skolino” bičiuliui V. Breduliui tūkstantį litų (bičiulystę siejo ir bendras šeimos verslas, – aut. past.). V. Bredulio poilsio kabinete ant stalo rasti ir 3 tūkstančiai 200 litų.

Pateiktuose įtarimuose buvo teigiama, kad kyšį eksmuitininkas gavo už neteisėtą veikimą ir konsultacijas, nesuderinamas su Šiaulių teritorinės muitinės funkcijomis bei uždaviniais.

Po dvejus metus trukusio tyrimo atskleisti buvusio muitininko nešvarūs darbeliai.

Eksmuitininkas realios bausmės išvengė

Prokuroras abiem kaltinamiesiems siūlė tokias pat bausmes: A. Volbikui ir V. Breduliui po trejus metus laisvės atėmimo, bausmę atidedant dvejiems metams. Dalį kaltinimų prokurorai atsiėmė. V. Bredulis kaltu pripažintas tik dėl kyšininkavimo. 2006 metų kovo 23-iąją poilsiui skirtame V. Bredulio kabinete ant stalo padėtus 3 tūkstančius 200 litų teismas įvertino kaip kyšį už valstybės tarnautojo neveikimą. V. Breduliui teismas skyrė trejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos  vykdymą atidedant pusantrų metų. Dėl piktnaudžiavimo tarnyba  buvęs muitinės viršininkas išteisintas.

A. Volbikas pripažintas kaltu dėl V. Bredulio papirkimo. Jam teismas skyrė pustrečių metų laisvės atėmimo, bausmės vykdymą atidedant pusantrų metų. A. Volbikas turės į šalies biudžetą pervesti tūkstantį litų, kuriuos neva paskolino V. Breduliui ir sumokėti beveik 500 litų teismo išlaidų.

„Viskas daroma, kad Lietuvai būtų geriau. Kaltu nesijaučiu”, -  išgirdęs nuosprendį žiniasklaidos atstovams išdidžiai pareiškė V. Bredulis.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Šiaulių apygardos teismui.

Į viršų