Asta VOLKOVAITĖ
Policijos pareigūnai baiminasi, kad artėjant šventėms fejerverkai, petardos ir kitos pokšinčios pirotechnikos priemonės gali daug kam pridaryti bėdos. Manoma, kad daugelis šiais „žaisliukais” susidomėjusių gyventojų nežino, kaip iš tikro reikėtų su jais elgtis. „Jaunimas tai daro neatsakingai ir neatsargiai, dėl to sužalojami žmonės”, - įsitikinusi Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Gaila Smagriūnienė.
 
Gali suaktyvėti nelegali prekyba
 
Teisėtvarkos sergėtojai baiminasi, kad gali suklestėti ir nelegali pokšinčių, Lietuvoje nesertifikuotų pirotechnikos priemonių prekyba. Įspėjama, kad tokie „žaisliukai” gali būti ne itin kokybiški ir saugūs, tad patariama nesusigundyti turgaus ar gatvės prekeivių siūlomais pirotechnikos gaminiais. 
 
Policijos pareigūnai sako, kad galimų sužalojimų pokšinčiais „žaisliukais” išvengti įmanoma. Esą reikia elgtis atsakingai ir atsargiai bei žinoti tam tikras pirotechnikos priemonių naudojimo taisykles. Fejerverkus patariama pirkti tik specializuotose parduotuvėse arba laikinosiose prekybos vietose, turinčiose savivaldybės išduotus leidimus. Šie leidimai galioja nuo gruodžio 20-osios iki spalio 15-osios.
 
Pareigūnai lankysis jaunimo pamėgtose vietose
 
Lietuvos policijos departamentas kartu su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentu nuo gruodžio 8-osios iki sausio 3-iosios žada tikrinti, kaip pirotechnikos priemonių prekeiviai laikosi nustatytų minėtų „žaisliukų” laikymo taisyklių. Žadama lankyti ne tik kioskus, turgavietes, kitas prekyvietes, bet ir jaunimo susibūrimo vietas. Manoma, kad kai kurie jaunuoliai gali ir nežinoti, kaip iš tikro reikia elgtis su fejerverkais bei petardomis.
 
Beje, už pirotechnikos priemonių įsigijimo, laikymo, pardavimo taisyklių pažeidimus galima sulaukti ir administracinės atsakomybės.
 
Civilinių pirotechnikos priemonių įsigijimo, naudojimo nustatytos tvarkos pažeidimas gali „kainuoti” nuo 50 iki 100 litų. Aplinkinių gąsdintojai, viešose vietose po kojomis sprogdinantys petardas, gali sulaukti baudos nuo 100 iki 300 litų arba administracinio arešto iki 30 dienų.
 
Reikia paisyti ir atstumo 
 
Policijos pareigūnai primena, kad Šiaulių miesto savivaldybės tarybos sprendimu, naudoti civilines pirotechnikos priemones Šiauliuose galima tik gruodžio 31-ąją ir sausio 1-ąją. Išimtini atvejai: masiniai renginiai, kuriems yra išduodamas specialus leidimas.
 
Anot teisėtvarkos sergėtojų, nepilnamečiams iki aštuoniolikos metų draudžiama naudoti ir parduoti civilines pirotechnikos priemones. Reikia paisyti ir kitų reikalavimų: nenaudoti ir neparduoti šių pokšinčių „žaisliukų” arčiau kaip 75 metrai nuo mokyklų, vaikų darželių, gydymo ir reabilitacijos įstaigų.
 
Beje, nuo alkoholio, narkotikų ar kitų psichiką veikiančių medžiagų apsvaigusiam žmogui pirotechnikos priemonės neturėtų būti parduodamos. Fejerverkų ir petardų pardavėjai turėtų paisyti ir kitų reikalavimų bei akivaizdžiai įvertinti ir pačią prekę: ar ji nėra pažeista, ar nepasibaigęs jos galiojimo laikas.
Į viršų