Šiauliai, gruodžio 10 d. (ELTA).
Mėsos prekyba vertęsi ir nemokėję valstybei pridėtinės vertės mokesčio (PVM) gyventojai po Šiaulių apskrities mokesčių inspekcijos (ŠAVMI) tikrinimų geranoriškai sumokėjo per 200 tūkst. litų, kitiems suteikti mokestiniai kreditai.

Dar vasaros pradžioje Šiaulių apskrityje buvo patikrintos visos su mėsos prekyba susijusios sritys: gyvulių įsigijimas, mėsos bei jos gaminių pardavimas turgavietėse bei parduotuvėse, taip pat individuali veikla, skerdyklos bei didmeninę prekybą vykdančios įmonės. Turėdami surinktą priešpriešinę informaciją (gautą iš kitų rinkos dalyvių) Šiaulių AVMI specialistai tuo metu tikrino ir 43 fizinius asmenis, įsigijusius verslo liudijimus prekiauti mėsa prekyvietėse.

Pasak ŠAVMI pranešimo, po patikrinimo 39 prekeiviai deklaravo daugiau kaip 255 tūkst. litų PVM, iš šios sumos beveik 207 tūkst. litų jau sumokėti. Dėl 36 tūkst. litų su šešiais mėsos prekeiviais buvo sudarytos mokestinės paskolos sutartys.

Kadangi mokesčių administratoriaus vykdoma kontrolė ir teikiama pagalba turi būti proporcinga, pirmiausia visiems 39 prekeiviams surašytose operatyvių patikrinimų pažymose buvo pasiūlyta per įstatymo numatytą terminą užpildyti ir pateikti PVM deklaracijas. Visi šie asmenys geranoriškai deklaravo PVM - 255,2 tūkst. litų.

Su šešiais asmenimis, neturinčiais galimybių šiuo metu įvykdyti mokesčių prievolę, buvo sudarytos mokestinės paskolos sutartys, pagal kurias fiziniams asmenims buvo atidėtas daugiau kaip 36 tūkst. litų mokėjimas.

"Pažymėtina, kad po šių patikrinimų iš minėtų 39 fizinių asmenų trys įsiregistravo PVM mokėtojais, o dar vienas mokesčių mokėtojas savo veiklą bei pajamas įteisino įregistruodamas įmonę", - sako Šiaulių AVMI viršininko pavaduotoja Zofija Brazaitienė.
Į viršų