Vilnius, gruodžio 7 d. (ELTA).
Seimui siūloma nustatyti didesnę minimalią bausmę už narkotinių, psichotropinių preparatų gabenimą per Lietuvos valstybės sieną.

Baudžiamojo kodekso pakeitimo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravę Seimo nariai Rimas Antanas Ručys ir Andrius Mazuronis siūlo bausti už tai laisvės atėmimu nuo penkerių iki dešimties metų. 

"Padidinus minimalią bausmės ribą bus sumažintas psichotropinių ir narkotinių medžiagų kiekis šešėlinėje ekonomikoje, tai taps prevencine priemone tokių medžiagų gabenimui per Lietuvos valstybės sieną. Nesant pasiūlos, bus išvengta didelių narkotinių medžiagų vartojimo protrūkių, mirusiųjų nuo narkotinių medžiagų vartojimo, priklausančiųjų nuo jų asmenų skaičius mažės", - sako pataisos iniciatoriai. 

Šiuo metu Baudžiamajame kodekse numatyta, jog asmenys, kurie nepateikdami muitinės kontrolei ar kitaip jos išvengdami arba neturėdami leidimo per Lietuvos valstybės sieną gabeno šaunamuosius ginklus, šaudmenis, sprogmenis, sprogstamąsias, radioaktyviąsias medžiagas ar kitas strategines prekes, nuodingąsias, stipriai veikiančias, narkotines, psichotropines medžiagas arba narkotinių ar psichotropinių medžiagų pirmtakus (prekursorius), baudžiami laisvės atėmimu nuo trejų iki dešimties metų.

Parlamentarų duomenimis, 2008 m. nustatyti 1226 asmenys, įtariami (kaltinami) padarę nusikalstamas veikas, susijusias su disponavimu narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis ir jų kontrabanda, tai 113 asmenų daugiau nei 2007 m. Beveik du trečdaliai asmenų, įtariamų padarius tokias nusikalstamas veikas, buvo jaunesni nei 30 metų. 

Informatikos ir ryšių departamento prie Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, 2008 m. užregistruotos 1837 nusikalstamos veikos, susijusios su disponavimu narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis ir jų kontrabanda, arba 6 procentais daugiau nei 2007 m. Daugiausia šių nusikalstamų veikų užregistruota Vilniaus (604), Kauno (214) ir Klaipėdos (191) miestų savivaldybėse. Didžiausias nusikalstamumas, susijęs su disponavimu narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis ir jų kontrabanda, pernai užregistruotas Alytaus miesto ir Druskininkų savivaldybėse, kuriose 100 tūkst. gyventojų teko po 128 tokio pobūdžio nusikalstamas veikas. 
Į viršų