Interneto portale 15min.lt pasirodė sensacinga žinia, kad Joniškio policijai šventinis alus darosi per silpnas ir todėl jos atstovai inicijavo Joniškio rajono savivaldybės Nusikaltimų prevencijos ir kontrolės komisijos siūlymą tarybai priimti sprendimą, kad šiemet masiniuose renginiuose ir mugėse galima būtų prekiauti natūralios fermentacijos alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 7,5 procento. „Nors neseniai buvo 6“, – straipsnyje stebisi žurnalistas ir kelia klausimą, ar Policijos departamento inicijuotą siūlymą riboti prekybą alkoholiniais gėrimais švenčių dienomis Joniškio policija supranta kaip siūlymą per šventes gerti stipresnius gėrimus nei pernai (pernai Joniškio rajono savivaldybės tarybos sprendimu masiniuose renginiuose buvo leidžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršijo 6 procentų)?

Policija – prieš alkoholio vartojimą masiniuose renginiuose
Vakar Šiaulių AVPK atstovė spaudai Gaila Smagriūnienė išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad taip tikrai nėra. Esą Joniškio ir visa Šiaulių apskrities policija yra prieš bet kokio stiprumo alkoholio vartojimą masiniuose renginiuose ir šią savo poziciją per savo atstovus išsakė Joniškio rajono savivaldybės Nusikaltimų prevencijos ir kontrolės komisijos posėdyje. Jo protokole yra užfiksuota, kaip komisijos narys Stasys Rakštys, Joniškio rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus viršininkas, teigia esąs prieš alkoholio vartojimą masiniuose renginiuose, nes alkoholio vartojimas skatina nusikalstamą veiką, išgėrę piliečiai sukelia nepatogumų į renginį atėjusioms šeimoms su nepilnamečiais vaikais, kurie renkasi kultūringą laisvalaikio praleidimo formą. Bet kadangi buvo svarstomas klausimas ne dėl alkoholio pardavimo draudimo, o tik jo ribojimo masiniuose renginiuose, vykstančiuose savivaldybės teritorijoje, tai jis visiškai pritarė pasiūlymui uždrausti prekybą stipresniais nei 7,5 procento alkoholiniais gėrimais.

Komisijos narys Robertas Žukas, Joniškio rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus prevencijos poskyrio viršininkas, posėdyje taip pat pasisakė už alkoholio pardavimo ribojimą. Jis siūlė, kad riboti alkoholio pardavimą reikėtų ne tik Žagarės vyšnių festivalio metu, bet ir Joniškio miesto dienos šventės metu, Joniškio rajono kaimo bendruomenių festivalio metu. Tokiam siūlymui pritarė ir Joniškio rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė, komisijos narė Daina Kaminskienė.

Iniciatyva nusileido iš Vyriausybės
Komisijos narių balsavimu buvo nuspręsta tarybai siūlyti masinių renginių metu riboti prekybą alkoholiu ir su vienkartinėmis licencijomis leisti prekiauti alkoholiniais gėrimais iki 7,5 procentų tūrinės alkoholio koncentracijos. Išplatintame policijos pranešime teigiama, kad  prekiautino alkoholio koncentracija padidėjo ne policijos pareigūnų ir ne komisijos narių, o Lietuvos Respublikos Vyriausybės iniciatyva, kuri 2015 m. spalio 26 d. pakoregavo 2014 m. vasario 26 d. nutarimą „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2004 m. gegužės 20 d. nutarimo Nr. 618 „Dėl didmeninės ir mažmeninės prekybos alkoholio produktais licencijavimo taisyklių ir mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais prekybos ir viešojo maitinimo įmonėse taisyklių patvirtinimo pakeitimo“ ir pakoregavo vienkartinės licencijos sampratą, vietoje 6 procentų tūrinės alkoholio koncentracijos įrašydama 7,5.

Taigi, nuo 2015 m. lapkričio 1 d. vienkartinės licencijos – tai licencijos, išduodamos prekiauti renginiuose natūralios fermentacijos alkoholiniais gėrimais, alumi, alaus mišiniais su nealkoholiniais gėrimais ir natūralios fermentacijos sidru, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 7,5 procento.

Vyriausybės nutarimo koregavimas ar jo interpretavimas nei policijos pareigūnams, nei savivaldybėms nėra leistinas, tik vykdytinas. Todėl Nusikaltimų prevencijos ir kontrolės komisijos siūlyme tarybai dėl prekybos alkoholiniais gėrimais ribojimo masinių renginių metu alkoholinių gėrimų, kuriais prekiaujama su vienkartiniais leidimais, alkoholio koncentracijos procentas ir įrašytas didesnis – toks, koks yra Vyriausybės nutarime.

Į viršų