Sunku būtų rasti namus, kurių virtuvėje nebūtų vieno svarbiausių kasdienių produktų – duonos. O kartais duonos rūšių namuose yra ne viena ir ne dvi – naudojamos ne tik sumuštiniams, bet ir pagrindiniams patiekalams, o kartais ir desertams gaminti. Elektroninė maisto ir kasdienių prekių parduotuvė „Barbora“ kviečia trumpai susipažinti su populiariausiomis, iš skirtingų šalių kilusiomis duonos rūšimis ir pateikia idėjų, kuo gardinti pasirinktą duoną.

Fokačija

Itališka, orkaitėje kepama duona, savo gimtinėje kartais vadinama „pizza bianco“ – balta pica. Visgi, kitaip nei kepant picą, fokačijai pagaminti reikia daugiau mielių, suteikiančių purumo. Fokačija dera prie įvairių sriubų, humuso ar aromatingų užtepėlių su žolelėmis, o taip pat gali būti puikus užkandis, nes kepant šią duoną namuose, į jos tešlą galima įdėti įvairių priedų.

Jei kepsite fokačiją patys, į jos tešlą įdėkite:

    Žalių, juodų alyvuogių ir rozmarino
    Džiovinto baklažano ir rikotos sūrio
    Cukinijos ir mocarelos
    Saulėje džiovintų pomidorų, kaparėlių, ančiuvių
    Gorgonzolos, kriaušių ir smulkintų graikiškų riešutų

Čiabata

Dar viena duonos rūšis, kurios gimtinė – Italija. Atsirado čiabata, palyginti, neseniai – 1982 m. Veneto regione. O jei duonos pavadinimą išverstume pažodžiui, itališkas žodis „chiabatta“ reikštų šlepetę. Čiabata išsiskiria traškia plutele ir puriu, orėtu minkštimu. Šią duona dauguma laiko prancūziško batono alternatyva, o jos panaudojimo būdų netrūksta.  

Kaip panaudoti čiabatą?

    Čiabatą patiekite apšlakstę alyvuogių aliejumi ir pašildę orkaitėje – tiks prie įvairių užtepėlių ir padažų ant užkandžių lėkštės.
    Čiabatą mirkykite arba, supjaustę mažais gabaliukais, sudėkite į ką tik patiektą sriubą – ypač dera su tiršta pomidorų sriuba.
    Itališko sumuštinio idėja – šviežia čiabata, saliamis, mocarela, marinuoti artišokai, pesto ir kiti mėgstami priedai.
    Jei liko nesuvalgytos čiabatos, supjaustykite ją mažais gabalėliais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir prieskoniais bei pakepinkite orkaitėje, kol apskrus – turėsite skrebučių salotoms.

Prancūziškas batonas, arba bagetė

Ilgas prancūziškas batonas, dar kitaip vadinamas bagete, dažniausiai į prekių krepšelį įtraukiamas planuojant užkandžių lėkštę arba kaip priedas prie pagrindinio patiekalo. Gaminamas iš liesos tešlos, prancūziškas batonas puikiai tinka mirkyti į riebesnius padažus, užtepėles ar gaminti namines briusketas – šios visuomet šlakstomos alyvuogių aliejumi.

Kuo pagardinti bagetės riekeles?

    Smulkintais šviežiais pomidorais, mocarela, baziliku ir šlakeliu balzamiko acto
    Rikotos sūriu, smulkintomis alyvuogėmis, saulėje džiovintais pomidorais
    Ožkos sūriu, šviežiomis braškėmis, medumi

Sviestinė bandelė, arba brioche

Dar viena prancūziškos duonos versija – brioche. Tik, kitaip nei bagetė, ši duona kepama negailint sviesto ir kiaušinių, suteikiančių kepiniui sodrų skonį. Ši duona yra universali ir naudojama aibei receptų – brioche galima pritaikyti pusryčiams, pietums, vakarienei ir net desertui.

Kaip panaudoti brioche?

    Ši duona idealiai tiks prancūziškam skrebučiui
    Duonos pudingui – brioche puikiai sugeria skysčius
    Šalia sriubos – brioche ypač dera su prancūziška svogūnine!
    Gaminant naminius burgerius ir sočius sumuštinius – įprastus ir paskrudintus ant grilio

Tortilija

Apvalios, plonos tortilijos dažniausiai siejamos su Meksikos virtuve ir naudojamos įvairiems patiekalams – kesadilijoms, enčiladoms, buritams ar pagal fantaziją. Neutralus tortilijos skonis leidžia atsiskleisti kitiems produktams ir padažams, šią duona patogu naudoti ne tik namuose, bet ir lauke, atėjus grilio sezonui.

Daugiau būdų, kaip panaudoti tortiliją:

    Paverskite traškučiais – supjaustykite tortilijas trikampiais, patepkite sviestu ar aliejumi, pabarstykite prieskoniais ir pakepkite 180 laipsnių orkaitėje 5-6 minutes.
    Tortilijos traškučiai gali būti ir saldūs. Tortilijos trikampius apibarstykite cukraus ir cinamono mišiniu ir dėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Kepkite maždaug 30 sekundžių, kol traškučiai įgaus auksinę spalvą, nusausinkite padėję ant popierinės servetėlės.
    Tortilijos gali puikiai atstoti lazanijoms reikalingus makaronų lakštus!

Lavašas

Lavašas – populiariausia duona Armėnijoje. Įdomu, kad šioje šalyje susiformavo tradicija ir lavašą joje gamina tik moterys. Vienas paprasčiausių ir populiariausių lavašo panaudojimo būdų – suktinukai su įvairiais pagardais, tačiau ši duona gali būti naudojama ir valgant sriubą, mirkant į užtepėles, o kartais atstoti picos pagrindą.

Kaip dar panaudoti lavašą?

    Išbandykite saldžius suktinukus. Ištepkite lavašą mėgstamu žemės riešutų kremu, apdėliokite mėgstamais vaisiais, pabarstykite smulkintais riešutais ir susukite.
    Lavašą panaudokite pusryčiams – ant jo uždėkite iškepto plakto omleto, smulkintų pomidorų ir šlakelį pesto padažo, viską susukite.
    Lavašą pagardinkite mėgstamu humusu ir šviežiomis daržovėmis – mėgaukitės vegetariškais suktinukais.

Beigeliai

Kiek primenantys bandeles arba storus riestainius, žydų gastronominį paveldą atspindintys beigeliai pasižymi įdomiu gaminimo būdu – jie verdami, o po to kepami orkaitėje. Aukso geltonumo išorėje, purūs ir minkšti viduje, beigeliai dažnai apibarstomi sezamo sėklomis arba aguonomis, o patiekiami perpjauti išilgai, su įvairiais pagardais, kurie gali varijuoti nuo labai saldžių iki pikantiškų.

Kuo pagardinti beigelį?

    Šokoladiniu žemės riešutų kremu, šviežiomis braškėmis ar kitomis mėgstamomis uogomis, smulkintais riešutais
    Kreminiu sūriu, obuoliais, cinamonu ir cukrumu
    Žemės riešutų sviestu, bananais ir granola
    Kreminiu sūriu, lašiša, krapais
    Tuno salotomis (jas pasigaminsite konservuotą tuną sumaišę su šiek tiek majonezo, pagardinę druska, pipirais ir citrinų sultimis)

Ruginė duona

Soti ruginė duona, priklausomai nuo kepimui naudojamų miltų, gali varijuoti nuo labai tamsios iki šviesesnės, pasižymėti intensyviu, žemišku skoniu. Lietuvoje ruginė duona itin mėgstama ir vertinama, o naudojama tiek sumuštiniams gaminti, tiek pasistiprinti valgant sriubą ar troškinius.

Jei norisi sotaus, maistingo užkandžio, ant kvapnios ruginės duonos riekelės uždėkite:

    Kreminio sūrio, konservuoto tuno ir mėgstamų žalumynų
    Žemės riešutų sviesto ir vynuogių
    Kreminio sūrio ir juodųjų serbentų džemo
    Pesto padažo, skiltelę virto kiaušinio, čili padažo

Kvietinė duona

Kvietinė duona populiarumu nenusileidžia ruginei. Tarp lietuvių šios duonos rūšys – itin mėgstamos ir dažnai tampa sumuštinių pagrindu. Minkšta kvietinė duona, kartais pagardinta grūdais ar sėklomis, derinama su užtepėlėmis, sviestu, mėsos gaminiais, tačiau ne ką mažiau skanu ant kvietinės duonos uždėti saldesnių pagardų – uogų ar vaisių.

Saldesniems pusryčių sumuštiniams, ant kvietinės duonos uždėkite:

    Maskarponės, apelsinų, kokosų drožlių ir klevų sirupo
    Maskarponės, mango, ananaso, kokosų drožlių
    Maskarponės, juodųjų serbentų, gervuogių ir raudonųjų vynuogių
    Žemės riešutų sviesto, bananų ir granolos.

„Barbora“ ragina drąsiai išbandyti įvairias duonos rūšis ir taip paįvairinti savo mitybą. Beje, duona yra iš tų produktų, kurie dažniausiai lieka nesuvartoti ir išmetami. Kad netektų duonos švaistyti, jos likučius visada galima panaudoti skrebučiams ar duonos pudingui.

Pranešimą paskelbė: Virginija Sližauskaitė , BARBORA, UAB

Į viršų