Kūčių klasika tapę kepiniai: pyragėliai su grybais, kopūstais, daržovėmis, saldžios pynės, pyragai – visi šie kepiniai neįsivaizduojami be minkštutės mielinės tešlos. Jeigu iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad tokią tešlą virtuvės naujokams pasigaminti yra gana sudėtinga, pasinaudojus keliomis gudrybėmis, saldžių ar pikantiškų skanėstų namuose išsikeps net tie, kurie iki šiol to nedarė. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šventiniu laikotarpiu pirkėjai tradiciškai kepa įvairiausius kepinius, todėl išauga ne tik miltų, bet ir žiemiškiems kepiniams būdingų prieskonių pardavimai.

„Kalėdoms pirkėjai ruošiasi iš anksto. Kelerius metus stebime tendenciją, kad artėjant šventėms išauga gurmaniškesnių produktų, egzotiškesnių vaisių, daržovių padarvimai. Tačiau matome, kad lietuviai domisi ir kitais ilgiau negendančiais produktais: cukrumi, miltais, konservuotais ir marinuotais gaminiais. Be to, tradiciškai kepa ir įvairiausius kepinius, todėl šventiniu laikotarpiu vis dažniau ieško įvairiausių rūšių miltų, džiovintų vaisių, uogų bei riešutų, aguonų, šiam sezonui būdingų prieskonių, tokių kaip cinamonas, maltas imbieras, gvazdikėliai, anyžių sėklos“, – pasakoja V. Budrienė.

Nijolia Juchnevič, prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovė, sako, kad norint pasigaminti minkštą, purią mielinę tešlą, kaip kadaise gamino močiutės, – tereikia tinkamai pasirinkti ingredientus ir turėti šiek tiek kantrybės.

„Receptų su mieline tešla yra begalė. Visgi, norint, kad rezultatas nustebintų tiek kepant pyragus, pynes, tiek gaminant pyragėlius su grybais ar bandeles su dešrelėmis – gaminant mielinę tešlą reikia vadovautis tomis pačiomis taisyklėmis. Pirmiausia, pasirinkti kokybiškus miltus ir tinkamą kiekį mielių, o užmaišius tešlą – kantriai laukti, kol ji pakils“, – pasakoja N. Juchnevič ir dalijasi dar keliais patarimais, kuriuos pritaikius savo virtuvėje šventinį stalą papuošite ypatingais kepiniais.

Kaip išsirinkti ingredientus?

Miltai. Tam, kad geriau kiltų, mielinei tešlai reikia miltų su kuo daugiau glitimo, todėl juos renkantis – svarbu atkreipti į tai dėmesį. Trapios ar biskvitinės tešlos gaminiams tinka miltai, turintys mažiau glitimo.

Mielės. Išsirinkus tinkamus miltus iškyla mielių – sausų ar šviežių – pasirinkimo klausimas. Sausos mielės iš tiesų yra tos pat šviežios mielės, tik susmulkintos ir išdžiovintos. Jos aktyvios gali išlikti ir kelerius metus, o štai šviežių mielių galiojimo laikas labai trumpas – iki poros savaičių. Be to, sausos mielės parduodamos labai nedideliais kiekiais, tokiais, kokių dažniausiai pakanka nedideliems kepiniams. Šviežių mielių pakelio užtenka dideliam tešlos kiekiui, tad jei neplanuojama kepti daug, mielių likutį dažniausiai tenka išmesti. Tiesa, jį galite užšaldyti – iš vakaro atitirpintos mielės kitą dieną bus tinkamos naudoti.

Laikyti šiltai ar šaltai. Dalyje receptų nurodoma, kad mielinę tešlą tam, kad ji iškiltų, reikėtų palikti šiltai, kituose – šaltai, dar kituose patariama kildinamą tešlą laikyti įkaitintoje orkaitėje. Iš tiesų viskas priklauso nuo konkretaus recepto ir kepinio, o optimali tešlos kildinimo temperatūra daugeliui kepinių siekia maždaug 24–27 laipsnių. Jei ten, kur kildinama tešla, yra vėsiau, tešla iškils, tik tai užtruks kiek ilgiau. Šaldytuve kildintą tešlą prieš kepant reikėtų palikti sušilti kambario temperatūroje.

Universali mielinė tešla. Universaliai mielinei tešlai pasigaminti reikės: 500 ml pieno, 800 g miltų, 11 g sausų mielių, 2 v. š. cukraus, 1 a. š. druskos, 3 v. š. alyvuogių, aliejaus. Pieną supilkite į puodą ir pašildykite iki 45 laipsnių. Imkite didelį dubenį, įdėkite apie 650 g miltų, suberkite mieles. Po truputį ant sausų ingredientų pilkite pieną ir maišykite. Dėkite cukrų, druską, pilkite aliejų ir viską gerai išmaišykite. Tuomet įdėkite likusią miltų dalį ir tešlą maišykite tol, kol ji taps vientisa ir be gumulėlių. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve bent 2 valandas.

Saldi mielinė tešla. Saldžiai mielinei tešlai pasigaminti reikės: 250 ml pieno, 80 g cukraus, 125 g sviesto (kambario temperatūros), 2 kiaušinių, 640 g miltų, 1 v. š. sausų mielių, žiupsnelio druskos. Pieną supilkite į puodą ir pašildykite iki 45 laipsnių. Imkite didelį dubenį, supilkite pieną ir dėkite mieles. Maišykite, kol jos ištirps. Ten pat sudėkite sviestą, cukrų ir druską, įmuškite kiaušinius. Išmaišykite iki vientisos masės. Nuolat maišydami po truputį į masę suberkite miltus. Tešla turi būti puri ir lipni. Tuomet išverskite ant miltais pabarstyto paviršiaus ir rankomis minkykite tol, kol tešla pasidarys elastinga. Paruoštą tešlą galite užšaldyti arba norimus kepinius gaminkite iškart.

Mielinės bandutės su dešrelėmis

Jums reikės:

800 g mielinės tešlos

1 kiaušinio

12 pieniškų dešrelių

2 v. š. sezamų sėklų

Gaminame:

Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C. Jau paruoštą mielinę tešlą dėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus ir iškočiokite iki 5 mm storio. Supjaustykite tešlos lakštą 2–3 cm pločio juostelėmis. Kiekvieną dešrelę kruopščiai apsukite tešlos juostele ir sudėkite bandeles į kepimo popieriumi išklotą skardą. Dubenėlyje išplakite kiaušinį. Kiekvienos bandelės viršų patepkite kiaušinio plakiniu ir užberkite sezamų sėklų. Kepkite orkaitėje apie 30 minučių. Skanaus!

Kalėdinis suktinis su uogiene ir šokoladu

Jums reikės:

800 g mielinės tešlos

6 v. š. mėgstamos uogienės

60 g  juodojo šokolado

30 ml pieno

Gaminame:

Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Imkite paruoštą saldžią mielinę tešlą ir iškočiokite didelį ovalą. Gausiai ištepkite uogiene ir susukite. Supjaustykite suktinį į 12 vienodų gabalėlių. Kepimo indą išklokite kepimo popieriumi ir sudėkite uogiene išteptus tešlos gabalėlius. Laikykite indą šiltoje vietoje apie 1 val. – tešla turi pakilti. Kai pakils, kepkite orkaitėje apie 40 min. Nepamirškite padaryti šokolado glajaus – ant garų vonelės ištirpinkite šokoladą, pilkite pieno ir maišykite tol, kol šokoladas taps tąsus. Iškeptas bandeles aptepkite šokoladu glajumi – skanaus!

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB "Publicum"

Į viršų