Ar gali būti kažkas geriau nei iš orkaitės sklindantis šviežių sausainių kvapas? Naminiai sausainiai neatsiejama ir kalėdinio laikotarpio dalis. Visgi, norint šventinę nuotaiką pajusti jau dabar – sausainių išsikepti galite kad ir šį savaitgalį. Be to, tai bus puiki treniruotė prieš Kalėdas, proga išbandyti įvairesnius sausainių receptus ir atsirinkti, kas labiausiai tinka jūsų šventiniam stalui. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šventiniu laikotarpiu konditerijos gaminiai sulaukia daug pirkėjų dėmesio, o  kalėdiniam stalui pirkėjai dažnai renkasi ir jau pagamintus desertus.

„Kalėdinį laikotarpį be įvairiausių saldumynų įsivaizduoti sunku. Pastebime, kad ne tik artėjant Kalėdoms, bet ir įvairiausioms kitoms progoms pirkėjai žvalgosi į desertų lentynas ir dažnai renkasi jau pagamintus konditerijos gaminius. Todėl esame paruošę gausų įvairių tortų, pyragų, tartalečių ar sausainių asortimentą, jį keletą kartų per metus atnaujiname. Pavyzdžiui, rudens pradžioje pristatėme naujojo asortimento konditerijos gaminius, kuriuos įkvėpė šaltojo sezono skoniai – riešutai, cinamonas, mandarinai. Ieškantiems sveikesnių kepinių siūlome ir desertų be pridėtinio cukraus, laktozės, kvietinių miltų“, – teigia V. Budrienė.

Konditerijos paslapčių išmoko keliaudamas po Prancūziją

Jau 17 metų Lietuvoje gyvenantis prancūzas, prekybos tinklo „Iki“ konditeris Thierry Lauvray sako, kad beveik per du dešimtmečius Lietuvoje vietos kalėdinius papročius jis beveik prisijaukino. Visgi,  tikrai nepamiršo ir gimtojo krašto tradicijų. Pavyzdžiui, laukdamas švenčių jis kepa prancūziškus naminius sausainius, kurių ruošimo paslapčių išmoko keliaudamas po Prancūziją. Vieni jo mėgstamiausių – sviestiniai sausainiai su migdolais, tačiau artėjant šventėms jis siūlo išsikepti ir tradicinių kalėdinių imbierinių sausainių. T. Lauvray pasakoja, kad nors šie sausainiai kilo iš Vokietijos, jais kalėdiniu laikotarpiu dažnai gardžiuojamasi ir Prancūzijoje. Imbieriniai sausainiai – itin populiarūs ir JAV, o lapkričio 21 dieną šioje šalyje minima imbierinių sausainių diena.

„Keliaujant po Prancūziją ir mokantis konditerijos meno, teko apsilankyti Elzaso regione, kuriame galima rasti bene didžiausią kalėdinių sausainių asortimentą visoje šalyje. Kiekvienas sausainis turi savo pavadinimą, išskirtinį receptą, pateikimą, o jį gaminant laikomasi labai griežtų taisyklių“, – pasakoja „Iki“ konditeris ir prideda, kad būtent ten jis išmoko sausainių kepimo paslapčių, kurias iki dabar pritaiko kurdamas įvairiausių skanėstų receptus.

Svarbiausia nenukrypti nuo recepto

Pasak T. Lauvray, sausainių gaminimas tikrai nėra sudėtingas procesas, tačiau labai svarbu per daug nenukrypti nuo recepto – pagal nurodymus paruošti tešlą, kepti ne didesnėje ir ne mažesnėje temperatūroje, neviršyti kepimo laiko.

Tinkamiausia temperatūra sausainių kepimui – apie 170–180 laipsnių, priklausomai nuo rūšies, sausainius reikėtų kepti nuo 5 iki 12 minučių. Visgi, kad sausainiai iškeptų tolygiai, reikia ne tik nustatyti tinkamą kepimo temperatūrą ar sekti laiką, bet ir sausainius pagaminti vienodo dydžio. Optimalus masės kiekis vienam sausainiui yra vienas arbatinis šaukštelis. Jeigu sausainiai bus vienodo dydžio – jie ir iškeps tolygiai. Gaminant sausainius taip pat svarbu atkreipti dėmesį ir į ingredientų temperatūrą.

„Jei norite, kad sausainiai būtų purūs ir minkšti, kiaušiniai ir sviestas turėtų būti kambario temperatūros, todėl šiuos ingredientus išėmę iš šaldytuvo neskubėkite iš karto gaminti tešlos. Verčiau šiek tiek palaukite, kol jie atšils. Jei vis tik norite, kad sausainiai būtų trapūs ir traškūs, tuomet naudokite šaltesnį sviestą“, – pataria T. Lauvray.

Dar vienas „Iki“ konditerio patarimas gaminant sausainius – nebijoti eksperimentuoti. T. Lauvray rekomenduoja sausainius gardinti įvairiais žiemos prieskoniais: gvazdikėliais, cinamonu, maltu imbieru, šokolado kremu ar apelsininiu glaistu. Konditeris dalijasi ir keliais sausainių receptais, kuriuos verta išbandyti namuose.

Prancūziški sviestiniai sausainiai su migdolais

Jums reikės:

100 g cukraus

50 g miltų

50 g sviesto

50 g migdolų drožlių

2 g druskos

2 kiaušinių

Gaminame:

Atskirkite kiaušinių baltymus ir gerai išplakite su cukrumi. Tuomet suberkite miltus, druską ir permaišykite tešlą. Į tešlą supilkite ant keptuvės išlydytą sviestą, migdolų drožles ir dar kartą viską gerai išmaišykite. Mažais, arbatinio šaukštelio dydžio gabalėliais formuokite sausainius ant kepimo skardos ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 5–7 minutes.

Imbieriniai sausainiai  

Jums reikės:  

310 g pilno grūdo miltų

5 v. š. ištirpinto kokosų aliejaus

4 v. š. klevų sirupo

50 g kokosų cukraus

1 didelio kiaušinio

2 a. š. malto imbiero

2 a. š. malto cinamono

¾ a. š. druskos

½ a. š. maltų gvazdikėlių

½ a. š. maltų juodųjų pipirų

½ a. š. sodos

¼ a. š. kepimo miltelių

Gaminame:

Į didelį dubenį supilkite kokosų aliejų ir klevų sirupą, pamaišykite, tuomet įmuškite kiaušinį ir viską išplakite. Atskirame inde sumaišykite visus sausus ingredientus, suberkite juos į kiaušinio masę ir maišykite, kol masė taps vientisa. Gautą tešlą išminkykite, padalinkite į dvi lygias dalis, atskirai suvyniokite jas į maistinę plėvelę ir šaldykite šaldytuve mažiausiai 4 valandas, o geriausia – visą naktį. Galiausiai tešlą iškočiokite iki 0,5 cm storio ir išpjaukite norimos formos sausainius. Sudėkite juos į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite orkaitėje maždaug 10 minučių 180 °C temperatūroje.

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB "Publicum"

Į viršų